YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Merkonomien maine ei ole edelleenkään paras mahdollinen.
Tilitoimistot kouluttavat aloittavia työntekijöitä myös itse. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images

Merkonomiksi opiskelevilla vaikeuksia löytää harjoittelupaikkoja – “Ongelma koskee etenkin taloushallinnon opiskelijoita”

Oppilaitoksessa harmitellaan, ettei merkonomiopiskelijoille löydy riittävästi harjoittelupaikkoja, vaikka alalla kärsitään osaajapulasta.

Hyriassa taloushallinnon aineita kuten kirjanpitoa ja palkanlaskentaa opettava Annina Alutoin törmää vuosittain samaan ongelmaan: opiskelijoiden työssäoppimispaikkoja on vaikea löytää.

– Ongelma koskee etenkin taloushallinnon alan opiskelijoita. He yrittävät etsiä työpaikkaa, jossa pääsisivät oppimaan esimerkiksi kirjanpitoa tai palkanlaskentaa. 

Hyriassa liiketoiminnan perustutkinto-opiskelijat (merkonomit) suuntautuvat toisena opiskeluvuotenaan pääsääntöisesti joko taloushallinnon tai asiakkuuksien hoitamisen opintoihin. Ammatillisessa koulutuksessa jokaiseen tutkinnon osaan kuuluu valmistavan opetuksen lisäksi myös työssäoppimisjakso, jossa opiskelijat syventävät osaamistaan työpaikalla ja antavat siellä myös osaamisestaan näytön.

– Suurin osa taloushallinnon alan opiskelijoista on aktiivisia, ja he etsivät työssäoppimispaikkaa hyvinkin aktiivisesti.  Opettaja on aina apuna etsimisessä ja hyödyntää omia verkostojaan. Usein myös opiskelijan oma perhe on taustalla etsimässä työssäoppimispaikkaa, tuloksetta. Jos opetusryhmän koko on 20 opiskelijaa, alle puolet opiskelijoista löytää työssäoppimispaikan. Ja taloushallinnon alalla vallitsee tunnetusti Suomessa kuitenkin kova osaajapula, Alutoin kertoo.

Harjoittelupaikan löytäneet saavat kiitosta yrityksiltä

Merkonomien maine näyttää olevan joissakin yrityksissä huono, usein ilman syytä. Alutoinin mukaan työssäoppimisjaksolle merkonomeja ottaneet yritykset ovat olleet varsin tyytyväisiä. 

– Lähes jokainen taloushallinnon alan opiskelija, joka on lopulta työssäoppimispaikan löytänyt, on työllistynyt suoraan samaan työpaikkaan esimerkiksi kesätöihin tai saanut työpaikan sekä hyvin paljon kiitosta.

– Viestini yrityksille on, että ottakaa tekin ”riski”. Tämä kyseinen riski voi muodostua teille kullanarvoiseksi, hän jatkaa.

Alutoin ei osaa sanoa, miksi osa yrityksistä ei suostu ottamaan merkonomeja harjoitteluun.

– Se on mielenkiintoinen kysymys, johon en osaa suoraan antaa vastausta. Ehkä kyse on asenteista tai vanhentuneista tiedoista. Me ammattikoulussa opiskelemme aiheita hyvin käytännönläheisesti ja valamme osaamiselle vankkaa perustaa perusasioista. Monia perusasioita kerrataan ja pohja, jolle syvempää osaamista luodaan, on kunnossa. Tästä on hyvä lähteä syventämään ja hienosäätämään taitoja ja osaamista työpaikalle.

“Viestini yrityksille on, että ottakaa tekin ”riski”. Tämä kyseinen riski voi muodostua teille kullanarvoiseksi.”

Annina Alutoin

Hyriassa opiskelee vuosittain noin 9 000–10 000 opiskelijaa. Oppilaitos toimii pääasiassa Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla.

”Ei suurta eroa lähtötasossa”

Taloushallinnon alalla toimiva Tilipalvelu Rantalainen Oy on yksi yrityksistä, jolla on hyviä kokemuksia merkonomien palkkaamisesta. Yritys on löytänyt Hyrian kautta useampia merkonomeja palkanlaskentaan ja kirjanpitoon.

Rantalaisen palvelupäällikkö Anu Rönn ei tunnista yritysten pelkoja liittyen merkonomien osaamistasoon.

– Meidän alalle haetaan paljon tradenimikoulutuksella ja merkonomit taistelevat samoista työpaikoista. Kokemuksemme mukaan näiden välillä ei ole suuria eroja lähtötasossa, kun syvennytään alaan.

Rantalainen kouluttaa työntekijöitä myös itse. Rönnin mukaan sekä tradenomeille että merkonomeille on tyypillistä, että töihin tullessaan he joutuvat opettelemaan palkanlaskentaa tai kirjanpitoa.

– Enemmän eroja on oppilaitosten välillä. Joissain käydään enemmän palkanlaskentaa läpi, joissain vähemmän. Joka tapauksessa koulusta emme saa täysin valmista työntekijää vaan vaaditaan aina myös hyvä perehdytysjakso, Rönn jatkaa.

Käytännössä Rantalainen järjestää oman koulutusohjelmansa, joka kulkee nimellä RAN-Trainee ohjelma. 

”Uutta joutuu opiskelemaan päivittäin”

Rantalainen on tarjonnut viime vuosina työssäoppimispaikkoja useilla tradenomeille ja merkonomeille. Osa heistä on tällä hetkellä vakituisessa työpaikassa Rantalaisella. Rönn haluaa kannustaa opiskelijoita rohkeasti tilitoimistoalalle.

– Meille on tullut työntekijöitä hyvin erilaisilta aloilta, myös muualta kuin kaupan alan koulutuksista. Osa on alanvaihtajia, jotka tulevat suoraan omaan koulutukseemme. Tämä on tyypillisesti ala, jossa joutuu opiskelemaan uutta lähes päivittäin. Merkonomin osaaminen antaa työlle hyvän pohjan. Opiskelijan innostunut asenne alaa kohtaan ja halu oppia alaa syvällisemmin on merkityksellistä. Me olemme saaneet innostuneita harjoittelijoita.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen