YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Mestaruuspokaalien takana vaikuttava Melina Niemi: Työntekijöiden pitää raapia jo sunnuntaina työpaikan ovea
Työyhteisöjen yhteiset tavoitteet ovat monesti diiba-daaba-pilvihöttöä. Niistä ei kukaan saa kiinni, arvostelee henkinen valmentaja Melina Niemi.
Aina syytetään pomoja, että he ovat kauheita, kun antavat potkuja, ihmettelee henkinen valmentaja ja yrittäjä Melina Niemi.
Niemi luotsaa henkilöstöpalveluyhtiö Opteamia franchise-sopimuksella. Hänen tehtävänsä on auttaa työyhteisöä kukoistukseen henkisen valmennuksen keinoin.
Siinä hänen voidaan sanoa varmuudella onnistuneen: Niemen vitriinistä löytyy yksi jääkiekon suomenmestaruus ja kaksi maailmanmestaruutta.
– Oikeasti se on esimiehille karmea homma irtisanoa ihmisiä, Niemi jatkaa ja alkaa kertoa, mitä Opteam muun muassa tekee.
– Annamme esimiehille tukea. Sitten otamme kopin irtisanotuista. Ensin siinä on vihaa, tuskaa ja surua, ja käymme niitä läpi. Katsomme heidän osaamistaan, ansioluetteloaan ja koetamme saada heidät takaisin työmarkkinoille.
Jäljelle jäänyt henkilöstö tarvitsee myös tukea, Niemi huomauttaa.
– He saattavat jäädä miettimään sitä, miksi he saivat jäädä, miksi kaverin piti lähteä, olenko seuraava. Yritämme saada porukan uudelleen puskemaan eteenpäin, jotta yritys olisi taas noususuhdanteessa.
Jääkiekon nuorten maailmanmestaruudet
Jääkiekon pariin Niemi päätyi aviomiehensä, innokkaan pelaajan ja kovan Tappara-fanin ehdotuksesta. Sillä tiellä hän tapasi Karri Kiven, joka valmensi Porin Ässissä.
– Meillä synkkasi hyvin. Sparrasin ensin Karria johtajuudesta, sitten johtoryhmää ja lopulta koko joukkuetta. Olin viisi kautta siellä.
Työ Ässissä huipentui Liiga-kultaan vuonna 2013. Karri Kiven siirtyessä Porista nuorten kiekkoleijonien päävalmentajaksi hän otti vaikutuksen tehneen Niemen mukaansa.
– Ajattelin ensin, että eihän 19-vuotiaita voi valmentaa, kun olin siihen saakka valmentanut aikuisia.
– He ovat ihania, maailman fantastisimpia valmennettavia! Kukaan ei ole pilannut heitä, he ovat valmiita tekemään päämääränsä eteen kaiken ja kokeilemaan uusia juttuja, Niemi kehuu nuoria kiekkoilijoita.
Alle 20-vuotiaita kiekkoleijonia Niemi valmensi vuosina 2014 ja 2016, ja kumpanakin vuonna Suomi ylsi maailmanmestaruuteen.
Viimeisen mestaruuden jälkeen Niemi nousi suuren yleisön tietoisuuteen, kun nuoret leijonat kiittivät hänen panostaan julkisesti.
– Onko paljon makeempaa duunia kuin minun? Saan miettiä yritysten ja urheilijoiden kanssa menestymistä, nähdä sen toteutuvan ja saada palaute, että jotakin konkreettista on tapahtunut.
Aina ei voi voittaa
Tänä vuonna Leijonat putosi karsintaan, mutta sai säilytettyä paikkansa A-sarjassa. Heikko menestys tuntuu mentaalivalmentajassakin.
– Totta kai se tuntuu. Kyse on intohimosta. Olisi epänormaalia, jos häviön tullessa ei tuntuisi.
Tappioon ei vain saa jäädä kiinni, vaan se on käsiteltävä nopeasti ja mentävä eteenpäin.
– Harmituksen jälkeen pohditaan, mitä tapahtui, mitä tehdään toisin ja lähdetään tekemään se. Opin valtavasti 2017-kisoista ja tiedän mitä teen toisin. Mutta ne ovat liikesalaisuuksia.
Työntekijä raapii jo sunnuntaina ovea
Melina Niemen Opteam-franchise-yritys tarjoaa kutakuinkin samoja palveluita yrityksille kuin jääkiekkojoukkueillekin: yksilösparrausta, muutosvalmennusta, soveltuvuusarviointia ja rekrytointipalveluja.
Yksi keskeisesti palveluihin sisältyvä kohta on motivointi. Tässä moni yritys Niemen mukaan epäonnistuu.
– Yrityksissä on monesti visiota, strategiaa ja diiba-daaba-pilvihöttöä. Niistä ei kukaan saa kiinni.
– Yhteinen tavoite pitää olla niin tärkeä, että joka ainoa työntekijä raapii jo sunnuntaina oven takana, että pääsenkö mä töihin jo!
Liikevaihdon kasvattaminen ei ole työntekijälle tavoite
Motivoitaessa jokaiselle pitää antaa oma maali, Niemi sanoo.
– Ei niin, että toimitusjohtaja ilmoittaa, että ”meidän innostava tavoite on se, että liikevaihtomme on 75 miljoonaa vuonna 2020.”
– Eihän se innosta duunaria ollenkaan!
Innostavan tavoitteen määritteleminen on vaikeimpia tehtäviä, Niemi toteaa itsekin. Motivaatio onkin löydyttävä sisäsyntyisesti.
Tässä Niemi luottaa yhdysvaltalaispsykologi Steven Reissin motivaatioprofiiliin sekä alan uranuurtaja Carl Jungin ajatuksista laadittuun työkaluun, jolla persoonat jaotellaan väreihin yksilöllistä johtamista varten.
Pitäisikö esimerkiksi nyrkkipajan pomon johtaessaan kyetä tunnistamaan porukastaan tietyn väriset tyypit?
– Onhan johtaminen vaikeaa, mutta kuka on sanonut, että se on helppoa? Ei sen kuulukaan olla helppoa, mutta sitähän me valmennamme, Niemi vastaa.
Henkilöjuttu Melina Niemestä on julkaistu kokonaisuudessaan Yrittäjäsanomissa 1/2017
Juhani Ojalehto