YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.11.2020 klo 18:39
Uutinen

Metsäalan perheyrittäjä siirtyy mielellään työpaikkasopimiseen: “Henkilöstö on samaa mieltä”

Metsäteollisuus ry:n päätös luopua työehtosopimuksista saa kannatusta pk-yrittäjien keskuudessa. Turkulaisen perheyrityksen nokkamies luottaa siihen, että myös henkilöstö tukee ratkaisua.

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan työnantajayrittäjät tukevat voimakkaasti Metsäteollisuus ry:n ratkaisua luopua työehtosopimuksista.

– Yli 70 prosenttia yrittäjistä toivoo, että heidän toimialallaan meneteltäisiin samoin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo.

Metsäteollisuus ry päätti lokakuussa lopettaa työehtosopimusten tekemisen. Jatkossa alan työehdot sovitaan yrityksissä paikallisesti.

Kantar kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä pk-yrittäjien arviota Metsäteollisuuden ratkaisusta. Vastaajista 68 prosenttia piti ratkaisua hyvänä ja 11 prosenttia huonona.

Eniten ratkaisua kannattivat 5–9 työntekijää työllistävät yrittäjät (82 prosenttia) ja toimialoista teollisuusyrittäjät (81 %).

Vastaajista 62 prosenttia oli sitä mieltä, että myös heidän omalla toimialallaan pitäisi toimia samoin.

– Tämä kertoo laajasta tyytymättömyydestä nykyisiä työehtosopimuksia kohtaan ja valtavasta paikallisen sopimisen tarpeesta. Siksi työpaikkasopimista pitää edistää niin työehtosopimusten kuin lakimuutosten kautta. On erittäin kiinnostavaa, että erityisesti teollisuus haluaa heidän oman toimialansa tekevän samoin eli lopettavan työehtosopimusten tekemisen. Toivon, että työnantajaliitoissa otetaan tämä viesti vakavasti, Yrittäjien Pentikäinen jatkaa.

Henkilöstö yrittäjän linjoilla

Liimapuuta Turussa valmistavan Late-Rakenteet Oy:n omistajayrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Veijo Lehtonen pitää Metsäteollisuus ry:n ratkaisua oikean suuntaisena.

– Hyvää tässä on se, että mennään paikalliseen sopimiseen. Meillä on mielestäni onnistuttu melko hyvin paikallisen sopimisen lisäämisessä. Minulle on jäänyt kuva, että henkilöstömmekin on samaa mieltä.

Vanhoilla Metsäteollisuuden sopimuksilla jatketaan pitkälle ensi vuoteen.

– Paikallisesti olemme vielä siirtymävaiheessa. Kunhan menee pari vuotta niin voidaan olla viisaampia.

Lehtosen mukaan aikaisemmat keskitetyt työehtosopimukset olivat jäykkiä. Viime vuosina haasteita on aiheuttanut Metsäteollisuuden jakautuminen kahteen hyvin erilaiseen tuotannon alaan.

– Metsäteollisuus ry on ollut neuvottelupöydässä yksi osapuoli, vaikka se on jakautunut mekaaniseen ja kemialliseen jalostukseen. Näillä aloilla on eroavaisuuksia, esimerkiksi toisessa tehdään valtaosin keskeytymätöntä kolmivuorotyötä ja toisessa se on poikkeuksellista.

Late-Rakenteet työllistää noin 40 työntekijää.

– Isossa kuvassa olemme pieni yritys. Iso yritys voi irtisanoa 450 työntekijää, kun yksi paperikone suljetaan, Lehtonen sanoo ja viittaa UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemiseen.

– Sopimusteknisesti puhutaan ihan erilaisista sopimuksista. Toki löytyy sopimusehtoja, joilla voidaan sopia pienten ja isojen yritysten asioista, mutta on silti ihan eri asia sopia jos osastossa on viisi ihmistä töissä verrattuna 150:een ihmiseen.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1097 pk-yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tiedot kerättiin 28.10.–4.11.2020.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna