YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Mieli lanseeraa tunnustuksen mielenterveyttä edistäville organisaatioille – ”Kilpailukyky kasvaa, kun siihen panostaa”
Merkin saamisen edellytyksenä on, että mielenterveyden edistämistä johdetaan suunnitelmallisesti, työpaikan arkikäytännöt tukevat mielenterveyttä, ja työntekijöiden mielenterveyttä pystytään tukemaan erilaisissa elämäntilanteissa.
Mielenterveys ry, Mieli, on myöntänyt ensimmäiset Hyvän mielen työpaikka -merkit markkinointialan yritys Wörksille ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:lle.
Merkki on kannustin organisaatioille, jotka ovat sitoutuneet mielenterveyden edistämiseen. Merkki toimii myös työvälineenä, joka tarjoaa ideoita, suosituksia ja konkreettisia keinoja mielenterveyden edistämisen arviointi- ja kehitystyöhön.
Hyvän mielen työpaikka on rekisteröity merkki, ja se myönnetään hakemusten perusteella.
Merkin saamisen edellytyksenä on, että mielenterveyden edistämistä johdetaan suunnitelmallisesti, työpaikan arkikäytännöt tukevat mielenterveyttä, ja työntekijöiden mielenterveyttä pystytään tukemaan erilaisissa elämäntilanteissa.
Merkki validoi pitkäjänteisen kehitystyön
Markkinointitoimisto Wörksissä tunnustus kertoo siitä, että perusteet ovat kunnossa ja validoi pitkäjänteisen hyvinvoinnin kehittämistyön.
– Merkki on tsekkilista, joka katsoo asioita todella monesta näkökulmasta, lähtien monimuotoisuudesta. Vertauskohtaa voisi hakea kaupan alan Oiva-merkistä. Hyvän mielen työpaikka -merkissä edellytetyt asiat ovat valideja kaikille yrityksille, joskin pienimmille yrityksille siinä voi olla paljon dokumentoitavaa, Wörksin toimitusjohtaja Jussi Piri sanoo.
– Kun ymmärtää oikeasti sen, että me ihmiset teemme jokaisen yrityksen kilpailukyvyn, jos siihen panostaa, kilpailukyky myös kasvaa, Piri muistuttaa.
Sekä Wörksissä että VTT:ssä mielenterveyden edistäminen näkyy strategiasta arjen tasolle.
VTT:n hyvinvointipäällikkö Peppi Härme on Pirin kanssa samoilla linjoilla.
– Menestyvien organisaatioiden ei ole varaa jättää huomiotta sitä, että mielenterveys on tärkeä osa työntekijöiden työkykyä ja terveyttä. Tämä työ ei tule koskaan valmiiksi, ja jatkamme sitä edelleen, Peppi Härme sanoo.
4,7 miljardin euron työmarkkinakustannukset
OECD:n arvion mukaan mielenterveyden häiriöistä aiheutuu Suomelle vuosittain 4,7 miljardin euron työmarkkinakustannukset. MIELI ry ja mielenterveysjärjestöjen yhteinen verkosto Mielenterveyspooli haastavat työpaikkoja vähentämään henkistä kuormitusta työpaikoilla.
Mielenterveyden edistäminen kannattaa, sillä mielenterveyden pääomaan sijoittaminen on tutkitusti menestystekijä. Hyvinvoivat työtekijät saavat enemmän aikaan, ovat sitoutuneempia ja ratkaisevat paremmin ongelmia. Työyhteisöt sopeutuvat ja palautuvat paremmin muutoksista ja vastoinkäymisistä. Taloudelliset hyödyt näkyvät tuottavuutena ja säästöinä mielenterveyden ongelmista johtuvissa kuluissa. Mieliystävällinen työpaikka on myös rekrytointivaltti.
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi