YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Mielipide: Itä-Suomen kehitysloikka vaatii puhtaan energian tuotantoa
Valtio voi kompensoida päätöstään rahoittamalla kustannuksia idässä. Kaikissa maissa valtio osallistuu maan kannalta tärkeisiin energiainvestointeihin. Nyt on Itä-Suomen vuoro.
Tuulivoima ei ole ratkaisu kuntien talousongelmiin, kirjoittivat Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen edustajat (KL 1.8.).
Ei tietenkään ole eikä pidäkään olla. Sen sijaan osa Suomen 309 kunnasta voi profiloitua poliittisilla kuntapäätöksillä monipuolisiksi energiakunniksi kuten Simo, josta Kauppalehti uutisoi (23.7.).
Tällä hetkellä tuulivoiman osalta Suomen tabula rasa on Itä-Suomi, muutamaa kuntaa lukuun ottamatta.
Etelä- ja länsirannikko on miehitetty sekä tuuli- että merimyllyillä ja perustuotanto puhtaan energian tuottamiseen on olemassa näiden energiamuotojen osalta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös tulevat vety- ja muut teolliset investoinnit hakeutuvat luontevasti niille alueille, jossa puhdasta energiaa on tarjolla.
Itä-Suomi-ohjelmaa valmistellaan parhaillaan kuuden maakunnan yhteistyönä. Yksittäisistä kehitysideoista ei ole puutetta, mutta tärkein kysymys on, millä volyymillä itäistä Suomea halutaan kehittää.
Jos haluamme ottaa kasvuloikan suhteessa etelään ja länteen, yhtenä prioriteettina pitää olla investoinnit puhtaan energian tuotantoon tällä vuosikymmenellä. Ilman puhdasta energiaa ei ole investointeja eikä vihreää siirtymää.
Tarvitsemme tuulivoimahankkeita
Päätökset ja tahtotila Itä-Suomen kehittämiseksi menevät käsi kädessä. Tarvitsemme kantaverkon vahvistusta, päätökset tuulivoiman kompensaatiolain päivityksestä Itä-Suomeen ja sitä kautta tuulivoimahankkeiden edistämistä.
Nämä luovat vakaan näkymän tuleville investoinneille. Energiaomavaraisuus poikii huoltovarmuutta, infrainvestointeja, koulutuksen ja osaamisen keskittymiä, satsauksia tki-toimintaan ja sitä kautta aluetalouden vahvistumiseen.
”Harmillista Itä-Suomen kannalta on, että Suomen hallitus päätti sulkea tuuli- ja aurinkovoiman ulos uudesta energiatuesta.”
Tuulimyllyjä ei pidä rakentaa asutuksen leipeille eikä paikkoihin, joita matkailun kannalta halutaan vaalia. Näiden uhkakuvien luominen ja kansalaisten pelottaminen on harmillista.
Tuulivoiman tutkaesteet ovat tuttuja Euroopassa ja muuallakin maailmassa. Ne ovat ratkaistavissa, sillä tämän päivän teknologia tulee avuksi.
Esimerkiksi Iso-Britanniassa kompensaatiomallin rahoitus on haettu laajalla rintamalla eri toimijoiden myötävaikutuksella ja rahoituksella. Suomessa on väläytelty tuulivoimayhtiöitä ja valtioita. On muitakin toimijoita kuten EU.
Harmillista Itä-Suomen kannalta on, että Suomen hallitus päätti sulkea tuuli -ja aurinkovoiman ulos uudesta energiatuesta. Tuki halutaan kohdistaa muun muassa vähähiiliseen teollisuuteen. Energiatuki satanee länsirannikon laariin, jossa energiaomavaraisuutta jo on.
Valtio voi kompensoida päätöstään rahoittamalla kustannuksia idässä. Kaikissa maissa valtio osallistuu maan kannalta tärkeisiin energiainvestointeihin. Nyt on Itä-Suomen vuoro.
Paula Aikio-Tallgren
Savon Yrittäjien toimitusjohtaja
Julkaistu Kauppalehdessä 20.8.2024