kuvituskuvaa kauppakeskus Goodmanista.
25.7.2024 klo 09:00
Uutinen

Mielipide: Yrityslähestymiskiellolla on kiire

Poliisille ilmoitetut myymälävarkaudet ja näpistykset ovat lisääntyneet vuodesta 2019 lähtien jopa 26 prosenttia. Jokainen myymälävarkaustilanne on uhkatilanne, joka pahimmillaan kärjistyy vakavaksi väkivallaksi, kun teko havaitaan. Jopa 80 prosentilla kiinnijääneistä on jokin vahingoittamisen väline mukanaan, kuten nyrkkirauta, puukko tai jopa käsiase.

Kauppojen henkilökuntaan kohdistuva epäasiallinen käytös, uhkailu ja häirintä ovat lisääntyneet merkittävästi – jopa enemmän suhteessa varkauksiin. Kanta-Hämeen alueelle yhteydenottoja vahingonteoista kauppiailta tulee viikoittain. 

Kaupan liiton kuluttajakyselyjen mukaan vuonna 2017 mukaan 36 prosenttia suomalaisista oli törmännyt erilaisissa asiakastilanteissa muiden asiakkaiden häiritsevään ja epäasialliseen käytökseen. Vuoden 2022 tuloksissa osuus oli kasvanut jo 44 prosenttiin. Häiritsevä käytös on yleistynyt nimenomaan kaupoissa, joissa lähes joka neljäs asiakas, 23 prosenttia, on todistanut erilaista häiriköintiä.

Kauppiaat kokevat näpistysten, varkauksien ja ryöstöjen lisääntyneen kaupoissa selvästi jo pidemmän aikaa. Varkaudet ovat paitsi lisääntyneet myös yltyneet väkivaltaisemmiksi. Yrittäjäriskillä toimivien kauppiaiden kannalta tilanne on kestämätön. Kyseessä eivät ole pelkästään kauppiaille koituvat merkittävät taloudelliset haitat, joita varkauksista aiheutuu, vaan myös koko henkilökunnan ja asiakkaiden, meidän kaikkien turvallisuus.

Yrityslähestymiskielto vastaisi nykylain tuntemaa yksityishenkilön hakemaa lähestymiskieltoa, mutta hakijana toimisi yritys. Edellytyksenä voisi Ruotsin tapaan olla kiellon kohteena olevan henkilön toistuva ja vakava väkivallan tai sen uhan käyttö.

Lähestymiskiellon, eli ns. “pääsykiellon”, määräisi käräjäoikeus, ja oikeuskäsittelyn ajaksi tarvittaessa poliisiviranomainen. Kiellon rikkomisesta saisi rangaistuksen.

Verrokkimaassamme Ruotsissa yrityslähestymiskielto on ollut käytössä kaupan alalla vuodesta 2021. Kokemukset ovat hyviä ja kolme neljästä noudattaa langetettua kieltoa.

Vaikka yrityslähestymiskiellolla pyrittäisiin turvaamaan työturvallisuutta, toivomme, että lainsäädännön valmistelussa selvitettäisiin myös mahdollisuutta puuttua lähestymiskiellon avulla myymälävarkauksiin ja näpistelyyn. Kaupan liiton selvityksen mukaan varastetun tavaran arvo on vuodessa jopa puoli miljardia euroa, ja toiset puoli miljardia euroa kaupoissa kuluu toimenpiteisiin, joilla näpistelyä ja varastamista yritetään estää. Näpistelyn kustannukset maksavat kauppa ja viime kädessä myös kuluttajat.

Tällä hetkellä meillä ei ole kunnollisia työkaluja, joilla estetään toistuvasti myymälään tulleita häiriköiviä tai uhkaavasti käyttäytyviä henkilöitä palaamasta takaisin. Vastuullisille työnantajayrittäjille tämä on taloudellisen kysymyksen lisäksi myös inhimillisesti työntekijöiden työturvallisuuskysymys.

Yrityslähestymiskielto on konkreettinen keino turvata yritystoimintaa ja yrityksen henkilöstöä. Kiellon rikkominen aiheuttaisi asianmukaiset rangaistukset, jotka myös ennaltaehkäisisivät rikollisuutta. Toivomme yrityskohtaisen lähestymiskiellon valmisteluprosessin kiirehtimistä maan hallitukselta, jotta esitys saadaan mahdollisimman ripeästi eduskunnan päätöksentekoon ja voimaan.


Marko Ahtiainen
toimitusjohtaja
Hämeen Yrittäjät

JANNE VIRTANEN
aluejohtaja
Kesko Oyj