19.3.2021 klo 09:02
Uutinen

Mika Arramies joi Juice Leskisen kanssa kaljaa ja pohti Minnesota-hoitoa – Myöhemmin päihdehoidosta syntyi intohimo ja yritys

Raitistunut yrittäjä juhli 30 vuotta yrittäjänä ja 20 vuotta raittiina vuonna 2020.

Mika Arramiehellä oli vuonna 2020 monta aihetta juhlaan. Syksyllä hän sai Suomen Yrittäjien Timanttiristin muistoksi 30-vuotisesta yrittäjätaipaleesta, mutta marraskuussa oli ehkä sitäkin merkittävämpi virstanpylväs. Arramies on ollut 20 vuotta raittiina.

– Vuoteen kuului upeita juhlimisen arvoisia asioita. Raittiutta arvostan kaikkein eniten, hän sanoo.

Arramies aloitti yrittäjäuransa kirjapainoalan perheyrityksessä, jossa isä ja poika olivat alan ammattilaisia ja äiti kirjanpitäjä. Arramiehen vanhemmat työskentelivät Urpo Lahtisen omistamassa Lehtimiehet Oy:ssä, mutta kun Lahtinen myi yrityksen, perhe mietti ratkaisua. Kirjapainoala oli verissä.

– Perustimme kirjapainon vuonna 1989. Perheyritys aloitti autotallissa, ja olin sen ensimmäinen työntekijä, Arramies kertoo.

Perheyrityksessä Arramies ehti kokea 80-luvun lopun kulta-ajat, jolloin raha kiersi ja sitä riitti. Kunnes iski lama.

– Ensin työt loppuivat kuin seinään, mutta sitten alkoi verinen kamppailu katteista. Teimme ympäripyöreää päivää, mutta katetta työstä jäi vähän. Äitini neuvosta emme ottaneet koneisiin valuuttalainoja. Jos olisimme ottaneet, mekin olisimme tehneet konkurssin, Arramies muistelee.

Kaljaa Juice Leskisen kanssa

Yrittäjyyden rinnalla kulki pitkään intohimo myös alkoholiin. Arramies kokeili juomista 12-vuotiaana ensimmäisen kerran ja koki heti rakastumisen tunteen päihteeseen.

Juomisesta tuli vuosikausiksi joka viikonloppuista ja hiljalleen päivittäistä. Ensimmäisen kerran hän haki apua 28-vuotiaana työterveyden kautta, mutta apu ei tuottanut tulosta. Arramies hakeutui Minnesota-hoitoon 35-vuotiaana. Tuolloin hän joi jo päivittäin.

– Istuin Juice Leskisen kanssa baarissa. Juttelimme Minnesota-hoidosta ja joimme kaljaa. Join sen jälkeen vielä neljä päivää. Sitten isäni tuli vihaisena hakemaan minulta, firman toimitusjohtajalta, yrityksen luottokorttia pois, koska olin käyttänyt sitä holtittomasti. Annoin kortin ja sanoin lähteväni katkolle. Sillä tiellä ollaan, Arramies kertoo.

Päihderiippuvuushoidon uusi käsitys

Hoidossa Arramies ymmärsi, että hän ei ole paha ihminen vaan hänellä on paha sairaus.

Arramies jatkoi perheyrityksen toimitusjohtajana vuoteen 2003, mutta jo vuonna 2001 hän alkoi opiskella itsenäisesti päihderiippuvuuden mekanismeja, genetiikkaa, neurobiologiaa, lainsäädäntöä, psyyken toimintaa, henkistä kirjallisuutta ja hoitometodeja.

– Tein opiskelemastani tiedosta modernin päihderiippuvuuden sairauskäsityksen, joka on holistinen kuvaus sairaudesta ja perustuu tieteeseen.

Arramies halusi auttaa muita päihderiippuvuuksista kärsiviä ja heidän perheitään tavoilla, jotka tehoaisivat. Avominnen kantava ajatus on, että hoitoa saavat työssäkäyvät, joilla on vielä työkyky ja perhe jäljellä.

Viime vuoden toiminnassa näkyvät koronakriisin lieveilmiöt.

– Uusi tilikausi alkoi 1. huhtikuuta. Huhti- ja toukokuu olivat ennätyskuukausia. Ensimmäisen puolivuotiskauden liikevaihto kasvoi 36 prosenttia edellisvuodesta. Työelämä pitää alkoholistin sosiaalisessa kontrollissa. Etätyö ja eristäytyminen tuntuu sairaalle taivaalta, kunnes sairaus ottaa vallan ja läheiset tai työpaikka ohjaavat hoitoon, Arramies summaa.

Juttu on lyhennelmä YrittäjäPlus -lehden numerossa 01/2021 ilmestyneestä jutusta.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Jaana Tihtonen