10.1.2024 klo 11:01
Uutinen

Mikä on yrittäjien mielestä Varsinais-Suomen yrittäjäystävällisin kunta? Katso Maakuntaennusteen tulokset

Keskiviikkona 10.1. julkaistun vuoden 2024 Maakuntaennusteen tulokset kertovat, että sekä yrittäjyysilmapiiri että kunnan ja yritysten välinen yhteistyö arvioidaan viimevuotista paremmaksi koko maakunnassa. Lieto loistaa kuntien ykkösenä.

Paras seutukunta sekä yrittäjyysilmapiiriltään että kunnan ja yritysten välisessä yhteistyöarviossa on Loimaan seutu. Parhaaksi kunnaksi sekä yrittäjyysilmapiiriltään että kunnan ja yritysten välisen yhteistyön osalta on arvioitu Lieto.

Turun alueen viiden kunnan vertailussa Lieto nousee viimevuotisen pienen notkahduksen jälkeen yrittäjyysilmapiiriarvioissa kirkkaasti kärkeen, kun saldoluku 93 on parantunut 9 yksiköllä. Viime vuoden parhaaksi arvioitu Naantali on tänä vuonna yrittäjyysilmapiiriarvioiltaan toiseksi paras
ja yrittäjyysilmapiiriarvioiden saldoluku on 87 (-2 yksikköä). Naantalin jälkeen Turun alueen kuntien vertailussa kolmanneksi nousee Raisio, joka on tänä vuonna ollut kaikissa kunta-arvioissa merkittävä parantaja pois lukien tonttien ja toimitilojen saatavuus. Raisiossa yrittäjyysilmapiiriä kuvaava saldoluku on 81 (+15 yksikköä).

Lieto pitää kärkipaikkaa myös, kun yrittäjät arvioivat kunnan ja yritysten välistä yhteistyötä. Liedossa ei yksikään vastaaja ole arvioinut kunnan ja yritysten välistä yhteistyötä huonoksi. Kärkikolmikossa ovat tänä vuonna myös viime vuonna parhaaksi arvioitu Naantali saldoluvulla 73 (-13 yksikköä viime vuodesta) sekä merkittävän parannuksen kunnan ja yritysten välisessä yhteistyössä tehnyt Raisio saldoluvulla 60 (+29 yksikköä). Raisiossa kunnan ja yritysten väliset yhteistyöarviot olivat nousussa jo viime vuonna. Kaarinassa kunnan ja yritysten välistä yhteistyötä mittaava saldoluku on pudonnut ja se on 53 (-7 yksikköä). Turku on parantanut niin ikään kunnan ja yritysten välisessä yhteistyöarviossa, mutta on siitä huolimatta saanut Turun alueen heikoimman arvion, kun saldoluku on 12 (+5 yksikköä).

Tutustu tuloksiin tarkemmin osoitteessa www.maakuntaennuste.fi

Lue myös: Varsinais-Suomen Maakuntaennuste 2024: Varsinaissuomalaisten yrittäjien talousodotukset ovat vain aavistuksen viimevuotista paremmat

Varsinais-Suomen Maakuntaennuste laadittiin tänä vuonna 31. kerran. Vuoden 2024 Maakuntaennusteen pohjana oleva kysely tehtiin 20.11.–4.12.2023 Internet-kyselynä suomen ja ruotsin kielillä. Kysely lähetettiin Varsinais-Suomen Yrittäjien paikallisyhdistysten 6 618 jäsenelle. Heistä 10,4 prosenttia eli 685 yrittäjää vastasi kyselyyn. Yrittäjien aktiivinen osallistuminen tutkimukseen tekee Varsinais-Suomen Maakuntaennusteesta maamme pitkäaikaisimman, kattavimman ja luotettavimman alueellisen suhdannebarometrin.

Suvi Uusitalo-Sirén