YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Mikael Pentikäinen kommentoi podcastissa Antti Lindtmanin ulostuloa: ”Vähän sama kuin jos menisin sanomaan, ettei sosiaalidemokraatit ole suomalaisten asialla”
Yrittäjien toimitusjohtaja ottaa Yrittäjän podcastissa kantaa myös Riikka Purran YEL-vaatimukseen.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa, jossa keskustellaan muun muassa ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta. Viime maanantaina Teollisuusliitto järjesti tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi lakkovaroituksesta koskien yhtä työpäivää 3. joulukuuta. Mahdollinen lakko kohdistuisi kolmeentoista teknologiateollisuuden työnantajaan ja näiden työnantajien 25:een toimipisteeseen. Vaikutuksen alla olisi 1 900 työntekijää.
Tiistaina Teollisuusliitto jätti uuden lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen joulukuun 4. päivälle. Kyseisen varoituksen alla on 23 yritystä ja yhteensä 44 toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 2 600 työntekijää.
– On ollut tiedossa, että neuvottelutilanne on vaikea. Neuvotteluprosessiin kuuluu mahdollisuus, että työntekijäpuoli pyrkii vauhdittamaan neuvotteluja työtaistelulla. Se oli varsin odotettua, Pentikäinen kommentoi podcastissa. Äänityshetkellä toinen lakkovaroitus ei ollut vielä tiedossa.
Lakkovaroitusta yllättävämpänä Pentikäinen pitää SAK:n vaatimusta kymmenen prosentin palkankorotuksista kahden vuoden aikana.
– Kun tiedetään, että viidesosa yrityksistä on vaikeuksissa eikä kasvua ei juurikaan ole, vaatimus on vastuuton. Olen kutsunut sitä poliittiseksi kostoretkeksi sekä hallitusta että työnantajia vastaan.
Pentikäinen pitää mahdollisena, että työmarkkinakiista eskaloituu ja lakkovaroituksia tulee vielä lisää.
– Jokainen lakkopäivä niissä yrityksissä, joissa tilauskantaa on, aiheuttaa vahinkoa. Näen yleisessä kuvassa suuria riskejä, jotka voivat vaikeuttaa Suomen hyvin haurasta kasvunäkymää, hän sanoo podcastissa.
“On hyvä, että myös SDP on kiinnostunut yrittäjien asioista.”
Mikael Pentikäinen, Yrittäjät
Antti Lindtmanin ulostulo tyrmistytti
Yrittäjän podcastissa pureudutaan SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin viime viikonlopun ulostuloon. Lindtman kritisoi puolueväelle pitämässään puheessa Suomen Yrittäjiä, hallitusta ja Elinkeinoelämän keskusliittoa ja väitti, ettei ”kukaan tunnu välittävän pienyrittäjistä”. Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kommentoi Lindtmanin väitettä hävyttömäksi.
Pentikäinen on erityisen pahoillaan yrittäjäjärjestössä yrittäjäkentän etua ajavien puolesta.
– On hyvä, että myös SDP on kiinnostunut yrittäjien asioista. Väite siitä, ettei Suomen Yrittäjät ole pienyrittäjän asialla, on mielestämme kohtuuton. Väite on vähän sama kuin jos menisin sanomaan, ettei sosiaalidemokraatit ole suomalaisten asialla. Väite koettiin loukkaavaksi, koska Yrittäjissä monta tuhatta yrittäjäluottamusmiestä tekee omalla ajallaan työtä suomalaisten yrittäjien hyväksi. Lindtmanilla ei ollut mitään syytä lähteä tällaiseen hyökkäykseen meitä vastaan. On myös hyvä muistaa, ettei SDP ole missään vaiheessa sanoutunut irti yli puolen miljardin euron veronkorotuksista, joita he suomalaisille yrittäjille toistuvasti esittävät, Pentikäinen sanoo ja viittaa muun muassa osinkoverotuksen ja yrittäjävähennyksen kiristämiseen..
YEL-keskustelu sai lisää kierroksia
Viikonloppuna Helsingin Sanomat uutisoi valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) kirjoituksesta, jossa hän vaatii pikaisia korjauksia nykyiseen YEL-järjestelmään. Ministeri kutsui järjestelmää ”valuvikaiseksi, laskennalliseksi työtulomalliksi”. Voit lukea lisää aiheesta täältä.
Pentikäinen kommentoi Purran ulostuloa podcastissa.
– On hyvä, että valtiovarainministeri nosti asian esille. Yrittäjien kanta on ollut se, että hallituksen pitäisi ensin tehdä YEL-järjestelmän kokonaisselvitys. Olemme jo pidemmän aikaa patistelleet sosiaali- ja terveysministeriötä sen aloittamiseen.
Pentikäinen pitää nykyisen YEL-järjestelmän ongelmana muun muassa sitä, että järjestelmä kerää tällä hetkellä vähemmän eläkemaksuja kuin mitä yrittäjille maksetaan eläkkeitä. Tämän seurauksena valtion budjetista joudutaan maksamaan yli puoli miljardia euroa yrittäjäeläkkeiden kattamiseen. Toinen ongelma hänen mukaansa on se, ettei yrittäjäeläkkeitä rahastoida samalla tavoin kuin työeläkkeitä.
– Jokainen ymmärtää, että jotta rahastointi voidaan ottaa käyttöön, rahastossa pitäisi olla pääomaa. Nyt kun järjestelmä on alijäämäinen ja julkisen talouden tilanne on vaikea, tällaista rahastointia on haasteellista ottaa käyttöön.
Kuuntele podcast-jaksosta, mikä on Pentikäisen mukaan YEL-järjestelmän kolmas merkittävä ongelma. Voit lukea lisää YEL-asiaa täältä.
Rakennusala virkoamassa
Podcastissa Pentikäinen arvioi Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta ja Donald Trumpin valinnan seurauksia suomalaisille yrittäjille. Lisäksi hän ottaa kantaa taloustilanteen kehittymiseen. Tällä hetkellä noin puolet pk-yrityksistä arvioi tilanteensa hyväksi, noin viidesosa huonoksi (Lähde: Yrittäjien pk-barometri).
– Olemme paremman kynnyksellä, mutta tilanne on hauras. Juttelen viikoittain rakennusalalla toimivien yrittäjien kanssa. Siellä on merkkejä kaupan kiihtymisestä. Korkotason lasku auttaa selvästi. Vakava ongelma on puolestaan se, että pankkirahoituksen myöntäminen on kiristynyt. Se vähentää investointeja ja hidastaa kasvua. Tähän pitää saada muutos. Vuodenvaihteessa voimaan astuva arvonlisäveron muutos aiheuttaa tietyillä aloilla lisää ongelmia, Pentikäinen huomauttaa.
Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Supla-palvelussa, Spotifyssa ja Applen podcast-palvelussa.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi