YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin käytät ilmalämpöpumppua pakkasilla
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö voi jäätyä esimerkiksi lumituiskun seurauksena. Kuva: Getty Images

Miksi ilmalämpöpumppu puhaltaa pakkasella viileää ilmaa? Miten ulkoyksikön voi sulattaa jäästä? Lämpöpumppuja asentava yrittäjä vastaa

Yrittäjä Pauli Gäddala pitää omat pumppunsa 26 asteessa. 

Tervakoskelainen lämnpöpumppualan yrittäjä Pauli Gäddala on asentanut omaan taloonsa kolme ilmalämpöpumppua. Kyseessä on vuonna 1900 valmistunut hirsitalo, jossa on noin 280 neliötä lämmitettävää tilaa. Talossa on peräti seitsemän tulisijaa.

– Kymmeneen pakkasasteeseen asti talon saa pidettyä riittävän lämpimänä ilmalämpöpumpuilla. Silloin huonelämpötila on noin 20 astetta, Gäddala kertoo.

Kun pakkanen kiristyy, Gäddala lämmittää leivinuunin. Nyt vallitsevilla erittäin kireillä pakkasilla hän ottaa käyttöön pönttöuunin. Olemme kertoneet täällä, miten ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää takan kanssa.

Gäddala on asettanut ilmalämpöpumput 26 asteeseen.

– Otan laitteista kaiken lämmitystehon irti. Jos laittaisin ilmalämpöpumpun asteluvuksi 20, huoneiden sisälämpötila tippuu herkästi 17–20 asteeseen.

Yrittäjän mukaan pumppujen tehokäyttö ei lisää merkittävästi sähkön kokonaiskulutusta. Vanhan talon energiankulutus on noin 35 000 kilowattituntia vuodessa. Puuta Gäddalalla kuluu kymmenen mottia vuodessa.

– Ilmalämpöpumppujen ansiosta lämmityskulut tippuvat puoleen. Yksi pumppu säästää 5 000–7 000 kilowattituntia vuodessa. Toisaalta, jos en käyttäisi lisälämmityslähteenä puuta, sähköä kuluisi helposti 10 000 kilowattituntia lisää vuodessa.

“Otan laitteista kaiken lämmitystehon irti. Jos laittaisin ilmalämpöpumpun asteluvuksi 20, huoneiden sisälämpötila tippuu herkästi 17–20 asteeseen.”

Pauli Gäddala, yrittäjä

Näin sulatat ulkoyksikön

Gäddalalla ei ole koskaan ollut ongelmia pumppujen toiminnassa, edes kovilla pakkasilla.

– En sammuta laitteita koskaan. Toukokuussa vaihdan pumput viilennykselle, jolloin ne poistavat kosteutta.

Vallitsevan pakkaskauden aikana Gäddala on tehnyt joitakin huoltokäyntejä asiakkailla, joiden ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on jäätynyt.

– Usein syynä on se, että lunta on päässyt tuiskuamaan ulkoyksikön päälle tai sen sisälle. Ylimääräinen lumikuorma pitäisi aina putsata ja harjata pois laitteesta.

Jos ulkoyksikkö kaikesta huolimatta pääsee jäätymään, Gäddala neuvoo kaatamaan sen päälle lämmintä vettä.

– Toinen vaihtoehto on asettaa sisäyksikkö jäähdytykselle, puhallinvoimakkuus minimiin ja jäähdytys noin 16 asteeseen. Laite ottaa silloin sisältä lämmitysenergiaa ja sulattaa sillä ulkoyksikköä. Ulkoyksikön pitäisi sulaa alle tunnissa.

Gäddala muistuttaa, ettei kyseinen keino toimi, jos sisäyksikkö on viileässä sisätilassa kuten autotallissa.

Ulkoyksikkö voi jäätyä myös silloin, jos sisätiloissa on liian viileää. Silloin laite ei saa sisätiloista riittävästi energiaa ulkoyksikön sulattamiseen.

– Tämän takia suosittelen pitämään kesämökin sisälämpötilan 16 asteessa mieluummin kuin ylläpitolämmössä 10 asteessa.

Kolmas syy ulkoyksikön jäätymiseen voi olla tekninen vika kuten kennon hajoaminen tai kylmäaineen vuoto. Gäddala neuvoo, miten vuodon voi todeta.

– Laite asetetaan maksimilämpötilaan ja minimipuhallukselle. Jos sisäyksikkö ei puolen tunnin kuluttua puhalla kuin haaleaa ilmaa, siinä on todennäköisesti kylmäaineen vajaus. Ilmalämpöpumpun kuuluisi puhaltaa nollakelillä jopa 60-asteista ilmaa. Jos puhallusilmaa kokeilee kämmenselällä, sen pitäisi tuntua selvästi lämpimältä. Sisäyksikkö voi olla myös likainen, jolloin se ei tuota lämpöä. Tämä lika ei välttämättä näy paljain silmin.

Jos ulkoyksikkö kaikesta huolimatta pääsee jäätymään, Gäddala neuvoo kaatamaan sen päälle lämmintä vettä.

Miksi pumppu puhaltaa viileää?

Eräs Gäddalan asiakas ihmetteli vastikään, miksi ilmalämpöpumppu puhaltaa sisätiloihin viileää ilmaa.

– Siihen ei yleensä liity vikaa. Ulkoyksikön sulatusjakson aikana pumpun sisäilmaan puhaltama ilma tuntuu viileältä. Se on ominaisuus, ei vika. Tämä vaihe voi kestää 10–15 minuuttia. Sulatusjaksoja voi olla 20 minuutin tai kahden tunnin välein ulkoilman kosteuden mukaan, yrittäjä selvittää.

Jos pumpun teho ei tunnu riittävän, Gäddala suosittelee paria keinoa.

– Lämmityskäytössä suuttimet kannattaa suunnata alaspäin, mutta jos pumppu puhaltaa esimerkiksi kapealle käytävälle, suuttimia kannattaa nostaa niin, että ne puhaltavat eteenpäin. Puhallustehoa kannattaa nostaa, jotta ilmamassa liikkuu asunnossa paremmin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna