YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Miksi yrittäjä(kin) tarvitsee edunvalvontavaltakirjan?
Ennen kuin lopetat lukemisen heti alkuunsa, lue silti loppuun saakka. Aihe saattaa kuulostaa tylsältä, mutta asia on itse asiassa tylsyyttä tärkeämpi – myös yrittäjille.
Ei! Kyse ei ole vanhusten asiasta ja asiakirjasta vaan kaikkien 18 vuotta täyttäneiden asiakirjasta.
Ei! Edunvalvontavaltakirjan tekemisellä et tule luovuttaneeksi valtaa omien asioidesi hoitamiseen, sillä edunvalvontavaltakirjaan tulee sisällyttää voimaantuloehto, eli sen voimaantulo tulee kytkeä siihen, että tulet itse kykenemättömäksi huolehtimaan asioistasi.
No mistäs siinä sitten on kyse?
Edunvalvontavaltakirja on asiakirja, jonka avulla voit etukäteen määrätä, kuka hoitaa omia taloudellisia ja henkilökohtaisia asioitasi, jos et siihen itse kykene esimerkiksi sairauden, onnettomuuden tai vanhuuden heikkouden takia. Valtuutetun tehtävä on pitää huolta valtuuttajan oikeuksista ja hoitaa asioita hänen parhaakseen. Kuka siis hoitaa yritysvarallisuuttasi ja käyttää ääni- ja puhevaltaasi omistamiesi osakkeiden osalta, jos et siihen itse pysty? Kuka hoitaa ylipäänsä raha-asioitasi ja terveyteesi liittyviä asioita?
Eikös se puoliso hoida asiat automaattisesti?
Ei hoida. Sinun tulee antaa lupa asioidesi hoitamiseen ennakolta eli riittävän terveenä ollessasi puolisollesi tai muulle luottohenkilöllesi. Tämä lupa annetaan edunvalvontavaltakirjalla. Ilman edunvalvontavaltakirjaa joudut sairauden tai onnettomuuden yllättäessä määrätyksi edunvalvontaan, jos et selviydy omien asioidesi hoitamisesta. Puolisosi voi toki tässäkin tapauksessa hakea itseään edunvalvojaksesi, mutta pahimmillaan asioitasi alkaa hoitaa valtion virkahenkilö, jota kutsutaan yleiseksi edunvalvojaksi. (Tätä ei tule siis tulkita pahalla yleisiä edunvalvojia vastaan, sillä he tekevät arvokasta työtä silloin, kun henkilöllä ei ole omia läheisiä, jotka voisivat hoitaa tämän asioita edunvalvontavaltuutettuna tai edunvalvojana.)
Mitäs väliä sillä sitten on, hakeeko puolisoni tai muu läheiseni itseään edunvalvojaksi sairauden tai onnettomuuden yllättäessä? Kannattaako tätä murehtia etukäteen?
Ei sillä välttämättä olekaan väliä sairastuneelle itselleen, mutta omalle läheisellesi siinä on aikamoinen ero, joutuuko hän hoitamaan asioitasi edunvalvontavaltuutettuna (edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain mukaan) vai edunvalvojanasi (holhoustoimilain mukaan). Edunvalvontavaltuutettuna asioiden hoitaminen on helpompaa, joustavampaa ja edullisempaa. Lisäksi siihen sisältyy todella vähän byrokratiaa eli asioimista holhousviranomaisen eli Digi- ja väestötietoviraston (DVV) kanssa. Kun taas edunvalvojana toimiessa asioiden hoitaminen on hidasta, kankeaa ja kalliimpaa. Lisäksi monen asian hoitamiseen vaaditaan viranomaisen lupa. Tämä siis sen lisäksi, että edunvalvojan tulee joka vuosi maaliskuun loppuun mennessä laatia asioiden hoidosta vuositili holhousviranomaisen eli DVV:n tarkistettavaksi. Edunvalvontavaltuutetun ei sen sijaan tarvitse antaa vuositiliä DVV:lle, ellet sinä eli valtuuttaja itse tällaista velvollisuutta valtuutetullesi aseta.
Ehkä sait jo kiinni siitä, miksi edunvalvontavaltakirja on niin tärkeä asiakirja, mutta jatketaan vielä.
Miten se edunvalvontavaltuutus sitten tehdään?
Kaiken A ja O on tehdä edunvalvontavaltakirja ennakolta – mielellään jo tänään, jos se on vielä tekemättä. Valtuutuksen tekeminen on ajankohtaista kaiken ikäisille, sillä nuoretkin voivat joutua onnettomuuteen eikä vahinko tule kello kaulassa. Netti on täynnä mallipohjia edunvalvontavaltakirjan laatimiseksi, mutta ei kannata hötkyillä ja syöksyä nettiin niin nopeasti. Mallipohjat ovat mallipohjia eivätkä ne ota huomioon kuin perusasiat. Harva tulee hoksanneeksi, miksi edunvalvontavaltakirjaan kannattaa nimetä valtuutetun lisäksi myös toissijaisia valtuutettuja, varavaltuutettuja ja esteettömiä (usein perheen ulkopuolisia) varavaltuutettuja. Tai mitä määräyksiä tulisi ottaa huomioon, kun edessä saattaa tulevaisuudessa olla yrityksen sukupolvenvaihdos, liiketoiminnan myynti, osakkeiden lahjoittaminen taikka ositus ja perinnönjako.
Entäs muut huomioon otettavat asiat?
Edunvalvontavaltakirja tulee myös allekirjoittaa ja todistaa oikein. Et voi uskoa, kuinka moni edunvalvontavaltakirja on laadittu turhaan eikä sitä voida ottaa käyttöön valtuuttajan toimintakyvyn pettäessä, koska valtakirjaa ei ole allekirjoitettu oikein. Valtuuttajan tulee siis allekirjoittaa edunvalvontavaltakirjan kahden esteettömän todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä allekirjoitustilanteessa. Jos tässä tapahtuu virhe, edunvalvontavaltakirja on pätemätön eikä holhousviranomainen voi vahvistaa valtuutusta eikä sitä näin ollen voi ottaa käyttöön.
Edunvalvontavaltakirja on kuin kotivakuutus. Se on syytä hoitaa kuntoon ennakolta. Edunvalvontavaltakirjan sisältömääräykset kannattaa laatia huolellisesti ja omaan tilanteeseen sopiviksi. Lisäksi asiakirja tulee päivätä, allekirjoittaa ja todistaa oikein. Tämän jälkeen toivotaan, että kukin meistä saa elää elämänsä paitsi onnellisena myös terveenä loppuun saakka. Jos kuitenkin jotakin ikävää kävisi, valtuutettu voi ottaa edunvalvontavavaltakirjan käyttöön viranomaisen vahvistettua sen ja ainakin hänen on helpompi ja joustavampi hoitaa valtuuttajan asioita. Edunvalvontavaltakirjan tekeminen on täten myös rakkauden teko läheisillemme.
Allekirjoittanut, kahden alaikäisen lapsen äitikin, on tehnyt oman edunvalvontavaltakirjansa.
Katariina Kuusiluoma, juristi, Fondia Oyj
Ps. Autan mielelläni edunvalvontavaltakirjan tekemisessä. Löydät yhteystietoni täältä.