YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Miksi yrityksen kannattaa varautua tulevaisuuteen taloudellisesti?

Kuvittele tilanne, jossa yrityksesi kohtaa odottamattoman haasteen. Myynti laskee äkillisesti tai kulut nousevat yllättäen. Miten yrityksesi selviää tästä tilanteesta? Vastaus piilee taloudellisessa varautumisessa. Taloudellinen puskuri on kuin pelastusvene, joka auttaa yritystäsi pysymään pinnalla myrskyisissäkin vesissä.

Yrityksellä tulisi olla taloudellinen puskuri, joka kattaa vähintään 3–4 kuukauden kulut. Tämä puskuri toimii kuin tukiverkko, joka auttaa selviytymään lyhytaikaisista taloudellisista haasteista, kuten myynnin laskusta tai yllättävistä menoista. Taloudellinen puskuri antaa yritykselle aikaa sopeutua ja tehdä tarvittavia muutoksia ilman, että sen toiminta vaarantuu.

– Yrityksen taloudellisen puskurin kerryttäminen kannattaa aloittaa niin pian kuin mahdollista. Yksityishenkilöinä usein ymmärrämme säästämisen tärkeyden ja teemme sitä määrätietoisesti turvataksemme taloutemme, yrityksen kannattaa toimia samoin, kehottaa OP Hämeen yritysten kanssa työskentelevä sijoitusasiantuntija Marie Ruokosalmi-Mikkola.

Varautuminen tulevaan on tärkeää toimialasta riippumatta. Jokainen toimiala kohtaa omat haasteensa ja muutoksensa, ja yrityksen on oltava valmis sopeutumaan niihin. Taloudellinen varautuminen auttaa yritystä säilyttämään ketteryytensä ja reagoimaan nopeasti markkinoiden muutoksiin. Se myös mahdollistaa investoinnit ja uudet innovaatiot, jotka voivat vahvistaa yrityksen kilpailukykyä pitkällä aikavälillä.

– Nykyisin talouden suhdanteet muuttuvat hyvin nopeasti ja yritysten tulee varautua nopeisiin markkinamuutoksiin. Kassavarojen pitkäjänteinen sivuun laittaminen antaa muutostilanteissa reagointiaikaa yrittäjälle ja toisessa tilanteessa mahdollistaa yritystoiminnan kasvattamisen omavaraisemmin, kuvailee OP Ylä-Uusimaan yritysasiakkuuksista vastaava pankinjohtaja Simo Näveri.


Taloudellinen varautuminen vaikuttaa myös positiivisesti yrityksen omavaraisuuteen. Omavarainen yritys on vähemmän riippuvainen ulkopuolisesta rahoituksesta ja pystyy paremmin hallitsemaan taloudellisia riskejään. Tämä lisää yrityksen uskottavuutta rahoittajien silmissä, sillä se osoittaa, että yritys on miettinyt eri skenaarioita ja varautunut niihin. Rahoittajat arvostavat yrityksiä, jotka ovat valmistautuneet tulevaisuuteen ja pystyvät osoittamaan, että ne voivat selviytyä myös vaikeina aikoina.

– Omavaraisuusaste on tärkeä mittari, sillä se kertoo nopeasti yrityksen vakavaraisuuden sekä tappionsietokyvyn. Se ilmaisee yrityksen rahoitusrakenteen ja paljonko tuloksen taustalla on velkaa. Mitä korkeampi yrityksen omavaraisuusaste on, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on selvitä mahdollisista vastoinkäymisistä sekä yleisesti sitoumuksista pitkällä aikavälillä, kertoo yritysasiakkuuksista vastaava asiakkuuspäällikkö Villepekka Ojala OP Järvi-Hämeestä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että taloudellinen varautuminen on tärkeä osa yrityksen menestystä ja kestävyyttä. Taloudellinen puskuri, toimialasta riippumaton varautuminen ja omavaraisuuden parantaminen auttavat yritystä selviytymään haasteista ja hyödyntämään uusia mahdollisuuksia. Yrityksen kannattaa siis panostaa taloudelliseen varautumiseen ja varmistaa, että se on valmis kohtaamaan tulevaisuuden haasteet.


Asiantuntijamme ovat puhelinsoiton päässä – ja ihan sinua varten

Paikallisten osuuspankkien asiantuntijoiden yhteystiedot löydät helposti alla olevista linkeistä.
Älä epäröi olla meihin yhteydessä!

OP Hämeen yritysasiantuntijat (Lahti, Heinola, Iitti, Hämeenlinna, Hattula, Riihimäki ja Loppi)
OP Järvi-Hämeen yritysasiantuntijat (Asikkala, Hartola, Kuhmoinen, Padasjoki ja Sysmä)
OP Ylä-Uusimaan yritysasiantuntijat (Askola, Kärkölä, Mäntsälä, Orimattila ja Pukkila)