YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.5.2020 klo 16:00
Uutinen

Milloin matkailu elpyy? Ilmassa on kysymyksiä ”matkustuskuplista” ja kuluttajien uskalluksesta liikkua – ”Pientä toivoa kotimaan matkailusta”

Matkanjärjestäjien työ on muuttunut peruutusten tekemiseksi, eikä tuloja juuri ole tällä hetkellä koronaepidemian takia. Suurten matkatoimistojen linjaukset vaikuttavat myös pienten toimistojen kuvioihin. Aurinkomatkat ilmoitti, että kaikki pakettimatkat on peruttu heinäkuun loppuun asti.

Matkailualalla toimii Suomessa 29 000 yritystä ja ala työllistää normaalisti runsaat 140 000 ihmistä. Kotimaan matkailun kehitys on sekin vielä epävarmaa, kertoo Matildan Marinan Maria Rantanen.

Haukiputaalainen Matkamajakka Oy on kärsinyt koronaepidemiasta. Yrityksen liikevaihdosta tippui 80 prosenttia, muuta ei nyt tehdä kuin peruutuksia. Syksyllekin on tullut peruutuksia.

– Ihmiset eivät uskalla vielä varata, kun ilmassa on paljon kysymysmerkkejä, ja matkustuskielto on voimassa kesäkuun puoleenväliin asti. Työmatkaliikennettä on avattu, ja meilläkin on yksittäisiä yritysasiakkaita, jotka ovat lähdössä työmatkalle. EU:ssa puhutut matkustuskäytävät ovat hyvä idea, mutta miten ne käytännössä toteutetaan, emme vielä tiedä. Tuleeko Skandinaviasta käytävää Etelä-Eurooppaan? Matkamajakka Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Liedes miettii.

Liedeksen ja Arja Järvenpään matkatoimisto työllistää yhden työntekijän.

Suomen Matkailualan liitto ry kertoi huhtikuun lopulla, että ilman taloudellista tukea, vuoden loppuun mennessä 44 prosenttia suomalaisista matkatoimistoista arvelee joutuvansa selvitystilaan.

Komission esiinnostamat matkasetelit eivät tarjoa ratkaisua – ”Ollaan vaarallisella alueella kuluttajan oikeussuojan kannalta”

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman selvityksen mukaan suomalaisten ja ulkomaisten matkailijoiden Suomessa käyttämä rahan määrä oli arviolta 16,1 miljardia euroa vuonna 2019. Arvioiden mukaan kestää ainakin vuoteen 2022 ennen kuin kysyntä palautuu viime vuoden lukuihin.

Komissio julkaisi eilen keskiviikkona suosituksen, joka pyrkii auttamaan matkailualaa sen talousahdingossa koronaepidemian yli. Matkanjärjestäjien ongelma on ollut, että ne ovat EU-sääntöjen nojalla velvoitettuja tarjoamaan asiakkaille korvauksen koronan vuoksi peruuntuvasta matkasta käteisenä. Matkaseteleitä, toisin sanoen vouchereita, voidaan käyttää ainoastaan, jos asiakas niin haluaa.

– Komissio pyrkii kuitenkin tekemään matkaseteleistä kätevämpiä vaihtoehtoja haettaessa korvausta pandemian vuoksi peruuntuneista matkoista. Voucher-kysymys ei ole ihan yksiselitteinen, siinä joudutaan sitten helposti pohtimaan myös lahjakorttipalautuksia muille sektoreille, jos niitä lähdetään ajamaan matkailuun, Suomen Yrittäjien asiantuntija Mira-Maria Kontkanen toteaa.

– Mahdollistamalla matkaseteleiden käytön rahakorvausten sijaan ilman asiakkaan päätöstä, astuttaisiin vaaralliselle alueelle kuluttajan oikeussuojan kannalta. On olemassa myös muita sektoreita, joilla kuluttaja on maksanut palveluista ennen kuin on vastaanottanut ne ja joilla palveluntarjoajalla ei ole mahdollisuutta tarjota rahakorvausta, sillä on jo kuluttanut rahan palvelun järjestämiseen, Kontkanen jatkaa.

Matkanjärjestäjät kärsivät isojen tapahtumien peruuntumisesta – ”Olemme puun ja kuoren välissä”

Matkatoimistoyrittäjän toimeentulolta putosi pohja pois, kun ulkomaille matkustaminen kiellettiin.

Lentoyhtiöt avaavat reittejään hyvin varovaisesti. Tarjonta riippuu tietysti kysynnästä. Matkamajakka järjestää muun muassa ryhmämatkoja, kuten messumatkoja sekä yritysten räätälöityjä matkoja.

– Yksi ongelma on ulkomaan hotellien ehdot isojen tapahtumien, kuten messujen ja urheilutapahtumien aikaan. Hotellit vaativat jopa puolet majoituksen hinnasta ennakkomaksuna jopa puoli vuotta etukäteen, eikä takaisinmaksusta ole varmuutta, vaikka tapahtuma peruuntuisi. Ehdot ovat hyvin tiukat, siinä olemme sitten puun ja kuoren välissä, Matkamajakan Liedes kertoo alan problematiikasta.

Liedeksen mielessä on kysymys siitä, miten hotellit selviytyvät tästä? Ihmisten uskallus lähteä matkustamaan on myös iso kysymys.

– Meillä on myös kotimaan matkailua valikoimissa. Nyt kriisin myötä tuotteistamme syksyksi lisää kotimaan matkapaketteja.

Majoitus- ja ravintolayrittäjä: ”Pientä toivoa on, että kesällä tapahtuu jotain”

Suomalaisten on ennakoitu viettävän kesälomia mökeillä ja kotimaan matkakohteissa. Mathildan Marina Perniössä tarjoaa majoitus- ja ravintolapalveluja sataman lisäksi.

– Pientä toivoa näyttäisi olevan, että jotain tapahtuu kesällä. Tilanteemme on kuitenkin se, että kalenterit ovat lähes tyhjentyneet. Rajoitukset vaikuttivat niin, että kahdessa päivässä peruutettiin majoitukset ja juhlavaraukset. Hienovaraista kysyntää on tullut yksittäisiltä matkailijoilta, mutta ei ryhmiltä. Uskomme ja toivomme, että veneilijät liikkuvat, toimitusjohtaja-yrittäjä Maria Rantanen kertoo.

Mathildan Marinassa majoitus- ja ravintolapuoli muodostaa 80 prosenttia liikevaihdosta, satamapalveluista tulee loppu.

Vuonna 2013 avattu ravintola ja satama ovat rannikkoreitin varrella, ja yrityksellä on sopimuksia myös ulkomaisten matkanjärjestäjien kanssa. Tänä kesänä ei ulkomaisia matkaajia juuri näy.

– Olemme lomauttaneet vakituiset työntekijät kevään osalta, mutta 1. kesäkuuta pitäisi päästä kutsumaan heidät töihin. Odotamme hallituksen päätöksiä siitä, miten ravintolat saavat olla auki kesäkuusta lähtien.

Yritys työllistää kesäaikaan 15 työntekijää, joista osa on tuntityöläisiä.

– Toivon, että ihmiset lähtevät liikkeelle terveen järjen kanssa, ja suosittaisiin kotimaan matkailua.

Kuvassa vasemmalla Matkamajakka Oy:n Heini Isoherranen, Sirpa Liedes ja Arja Järvenpää.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi