YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ministeri lupasi muutoksen perintäkuluihin – Yritysten pikavippeihin saatava korkokatto
Suomen Yrittäjät on vaatinut myös, että yritysten perintäkuluille tulisi asettaa ylärajat. Näin on myös oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan tapahtumassa.
– Yritysten perintäkulut ovat merkittävästi suuremmat kuin kuluttajilla, ja ne voivat lisätä maksuvaikeuksia. Siksi olen käynnistänyt lainvalmisteluhankkeen perintälain tilapäisestä muuttamisesta niin, että kuluttajasaatavien perintäkulujen enimmäismääriä sovellettaisiin myös yrityksiin, jos velallinen on pk-yritys, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi perjantaina hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Suomen Yrittäjät on myös esittänyt, että yritysten pikavipeille täytyy säätää kriisin ajaksi enimmäiskorkokatto, kuten on kuluttajapuolen pikavipeissä. Pikavippien markkinointi yrityksille on lisääntynyt koronakriisin aikaan.
Oikeusministeri kertoi perjantaina hallituksen tiedotustilaisuudessa, että kuluttajapuolella pikavippien korkokatto pudotetaan 20 prosentista kymmeneen. Yrityspuolen pikavipeistä hän ei sanonut mitään.
Pikavippejä tarjoavien yritysten kenttä on moninainen
– Pikavippejä tarjoavien yritysten kenttä on hankala, sillä osaa yrityksistä koskee eri lainsäädäntö kuin osaa. Tarkoituksenmukaista on säädellä koko kenttää. Osa yrityksistä on finanssilaitoksia, ja toinen osa pelkästään rekisteröitymisvelvollisia aluehallintovirastoon, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.
Suomen Yrittäjiin tulee viestiä, että yrityksiin otetaan yhteyttä suoraan ja tarjotaan pikaluottoa ratkaisuksi koronakriisiin aiheuttamiin taloudellisiin haasteisiin. SY toivoo, että enimmäiskorkokatto säädetään mahdollisimman pian.
– Periaatteessa pankeissa on saatavilla rahoitusta, mutta hakuprosessi on hidastunut, siksi voi olla, että osa yrittäjistä hädän hetkellä kääntyy pikavippifirmojen puoleen.
Pikavippejä tarjoavien yritysten tuotteiden läpikäynti on vaikeaa ja todellisia lainakuluja voi olla vaikea heti hahmottaa.
– Jokin pikaluotto voi olla täydentävässä roolissa yrityksen rahoituksessa, mutta joillakin toimijoilla korko on erittäin korkea.
Korkokatto tuli kuluttajille tarjottaviin pikavippeihin syksyllä 2019.
Mitä jos yritys ei ole pankin mukaan rahoituskelpoinen?
Pikaluottoon tai muuhun hyvin korkeakorkoiseen rahoitukseen ei tulisi kriisitilanteessa ainakaan ensisijaisesti turvautua. Tässä poikkeustilanteessa normaalin pankkirahoituksen ja Finnveran rahoitustuotteiden ehdot ovat niin joustavat, että jos niillä ehdoilla ei rahoitusta järjesty, tulee vakavasti pohtia yritystoiminnan tulevaisuutta.
– Lähdemme siitä, että jos pankki kieltäytyy rahoittamasta, niin yrittäjän kannattaa miettiä, onko järkevää velkaantua tässä tilanteessa. Tällä hetkellä pankkirahoituksen ehdot ovat normaalia joustavammat, jos rahoitus ei siitä huolimatta järjesty, yritystoiminnan jatkamista kannattaa pohtia, Petri Malinen sanoo.
Hallitus antoi eilen torstaina eduskunnalle esityksen, jolla laajennetaan yrittäjän oikeutta saada työttömyysturvaa yritystoiminnan harjoittamisen rinnalla. Yrittäjän ei tarvitse lopettaa yrityksen toimintaa. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan määräajaksi, ja se auttaa tilanteessa, jossa yritystoiminta on hiipunut koronapandemian vuoksi.
Kuva: Getty Images
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi
Juttua on päivitetty pe klo 11.30. Juttuun lisätty oikeusministerin hallituksen infossa kertomat asiat.