YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.9.2018 klo 14:06
Uutinen

Ministeriö tilasi kännykkävideoita 5000 euron kappalehintaan – Tällaisen videon sillä rahalla saisi tuotantoyhtiöltä

Kaarina Hazardin videotuotannoista noussut kohu nosti esille videotuotantojen hinnoittelun. Liikkuvan kuvan ammattilainen kertoo, mitä tuhansien eurojen budjetilla saa ja mihin videoiden tilaajan kannattaa kiinnittää huomiota.

Ilta-Sanomat uutisoi viime viikolla liikenne- ja viestintäministeriön Kaarina Hazardilta ja ohjaaja Mikko Roihalta tilaamista videoista. Yhden nettivideon hinnaksi oli sovittu 5000 euroa. Kaikkiaan videoita oli tilattu kymmenen kappaletta.

Julkisuudessa uutinen herätti ihmetystä siitä, miksi käsivaralla kuvatuista ja kotikutoisilta vaikuttaneista videoista on maksettu tuhansia euroja.

Videotuotantoalalla 5000 euroa on summa, jolla asiakas saa pitkälle tuotetun ja perusteellisesti suunnitellun tuotoksen.

– En halua ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen. Meillä on tietyt tavat, joilla videot hinnoitellaan. Esimerkiksi 5000 euroa kattaa tekniseltä tuotannoltaan jo aika pitkälle meneviä videoita, Luomustudio Productionsin operatiivinen johtaja Sami Sillman selvittää.

Sillmanin johtamassa yrityksessä yhden työpäivän hinta on 500 euroa. Näin ollen 5000 eurolla saisi kymmenen työpäivää.

– Silloin puhutaan jo ihan kunnon tuotannosta. Meiltä tilataan pääsääntöisesti videoita, joiden hinta on 1500 ja 4500 euron välillä.

Sillman muistuttaa, että joskus hintaa voi nostaa konsepti, ei niinkään videon tekninen laatu.

– Jos mukana on mainostoimisto, toimiston laatima konsepti on toki itsessään arvokas.

Millainen on laadukas video?

Videon laatu ei aina tarkoita viimeiseen asti hiottua teknistä toteutusta.

– Laatu käsittää myös sen, mihin käyttötarkoitukseen video tehdään. Olemme esimerkiksi tehneet hyvin yksinkertaisen videon, jossa organisaation toimitusjohtaja välitti videotervehdyksen omalle henkilöstölleen. Silloin videon tekninen toteutus ei ollut videon laadun tärkein kriteeri. Toki suurimmassa osassa videotuotantoja laatua halutaan nimenomaan nostaa esille.

Sillmanin mukaan teknisesti laadukkaaseen videotuotantoon liittyy olennaisena osana asianmukainen kalusto.

– Toki kännykkävideot ovat tulleet osaksi viestintää. Niitä voidaan käyttää tukena videomuotoisessa viestinnässä silloin, kun se sopii asiayhteyteen. Meillä välineistö ja tekijät ovat aina ammattimaisia. Sanoisin, että kuka tahansa näkee, jos video ei ole laadukas.

Videon ostajan kannattaa Sillmanin mukaan ottaa edes hieman selvää kilpailijoiden tarjoamista palveluista ennen tilausta.

– Jos asiakas tekee päätöstä videon tilaamisesta, kilpailutus on aika hieno juttu. Ostajan kannattaa ottaa selvää, millaisia videoita ja toimijoita on tarjolla ja mitä hintaan sisältyy. Lisäksi videoita tarjoavalla olisi hyvä olla jonkinlaisia kokemuksia ja hintaesimerkkejä vastaavista tuotannoista. Näin asiakas pystyy vertailemaan mitä hän on ostamassa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi