Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ministeriö tarttuu Soteri-kriisiin
Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo käynnistäneensä tilapäisen lakimuutoksen valmistelun, jotta ainakin sosiaali- ja terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat voisivat aloittaa toimintansa mahdollisimman pian. Kuva: Getty Images
27.8.2024 klo 12:51
Uutinen

Ministeriö yrittää ratkaista Soteri-kriisin lakimuutoksella – Yrittäjien Harri Jaskari hoputtaa: ”Ei voi enää odottaa hetkeäkään”

Ministeriö tekee tilapäisen lakimuutoksen, jotta Soteri-rekisteri ruuhkaan saataisiin nopea helpotus. Suomen Yrittäjät toivoo samoja pelisääntöjä julkiselle sektorille.

Sote-alan palveluntuottajien Soteri-rekisterin ongelmat ovat viime viikkoina kuumentaneet tunteita alan yrittäjien keskuudessa. Yrittäjät ovat purkaneet pettymystään muun muassa sosiaalisessa mediassa. Olemme uutisoineet ongelmista aikaisemmin täällä, täällä ja täällä.

Suomen Yrittäjät on vaatinut välittömiä toimenpiteitä sote-alan yrittäjien kriisin ratkaisemiseksi. Lue Yrittäjien vaatimuslista kokonaisuudessaan täältä.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriö kertoo käynnistäneensä tilapäisen lakimuutoksen valmistelun, jotta ainakin sosiaali- ja terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat voisivat aloittaa toimintansa heti sen jälkeen, kun he ovat jättäneet hakemuksen Valviran ja aluehallintovirastojen Soteri-rekisteriin.

– On erinomaista, että ministeriö aloittaa vihdoinkin lainvalmistelun. Kyseisen kaltainen lain muutos on ollut yrittäjäjärjestön tavoitteena jo viime maaliskuusta lähtien, jolloin hakemusten määrä alkoi voimakkaasti ruuhkautua, johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä kommentoi.

Viranomaiset ovat lupailleet jonojen nopeutettua purkua pitkin vuotta, mutta lupaus ei ole toteutunut.

”Oleellinen kysymys, kuinka nopeasti etenee”

Soteri-jonossa on tällä hetkellä yli 3 000 yritystä, ja odottelun takia yli 3 400 yrityksen toiminta on keskeytynyt. Viranomaiset ovat lupailleet jonojen nopeutettua purkua pitkin vuotta, mutta lupaus ei ole toteutunut.

Rekisteri otettiin käyttöön vuoden alusta, kun lakimuutos sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta astui voimaan. Lain mukaan sote-palveluiden tuottaminen edellyttää rekisteröintiä, ja yrittäjien on odotettava myönteistä rekisteröintipäätöstä ennen toimintansa aloitusta.

– Nyt oleellinen kysymys on, kuinka nopeasti lain valmistelu etenee ja koska uusi laki astuu voimaan. Yrittäjät eivät voi enää odottaa hetkeäkään. Toivomme pikaista valmistelua ja hyvin lyhyttä kuulemisaikaa. Laki on saatava voimaan tämän syksyn aikana, Jaskari sanoo.

– Suomen Yrittäjät esittää TEM:ille vaatimuksen väliaikaisesta ratkaisusta. Enää ei käy se, että yrittäjät joutuvat odottamaan, sanoo johtaja Harri Jaskari Yrittäjistä. Kuva: SY Point
Johtaja Harri Jaskari, Suomen Yrittäjät. Kuva: Johanna Erjonsalo

Pitkä jonotus on aiheuttanut pahimmillaan konkursseja sote-alalla. Osa yrittäjistä on joutunut ajamaan toimintansa alas.

Jaskari huomauttaa, että vastaaviin toimenpiteisiin on syytä olla valmis myös jatkossa.

– Jatkossa on tärkeä pystyä reagoimaan hyvinkin nopeasti, mikäli vastaavanlaisia hallinnollisia kömmähdyksiä tai byrokratian kukkasia esiintyy uusissa lainsäädäntöhankkeissa. Kysymys on yrittäjien elinkeinovapaudesta.

Soterin ruuhkasta kärsivät tällä hetkellä pahiten itsenäisesti ammattiaan harjoittavat terveydenhuollon ammattihenkilöt.

”Julkisella puolella eri säännöt”

Ministeriö kertoo, että tilapäisesti voimassa olevalla sääntelyllä on tarkoitus turvata asiakas- ja potilasturvallisuus. Samalla pyritään siihen, ettei henkilöstön ja palveluiden saatavuus vaarannu. Ministeriö ehdottaa, että rekisteröintimenettelyn laajentuminen julkisiin palveluihin tulisi voimaan vasta vuoden 2027 alussa. Soterin ruuhkasta kärsivät tällä hetkellä pahiten itsenäisesti ammattiaan harjoittavat terveydenhuollon ammattihenkilöt.

– Julkinen sektori pitäisi saada samalle viivalle yksityisen sektorin kanssa. Kaikkien alan toimijoiden pitäisi ilmoittaa, että ne toimivat lain mukaisesti. Nyt julkisella puolella on eri säännöt, Yrittäjien Jaskari kritisoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo ohjanneensa viranomaistoimia ”kohtuullisiin käsittelyaikoihin pääsemiseksi” ja antanut aluehallintovirastoille määräyksen keskinäisestä virka-avusta hakemusten käsittelyssä.

– Ministeriö korostaa, että kysymys on väliaikaislaista. Paluuta nykyiseen ja mieluusti byrokratian kukkasista korjattuun lakiin ei kuitenkaan saa tehdä ennen kuin viranomaiset ovat vakuuttaneet, että luvan käsittelyaika on alle kaksi viikkoa. Vaihtoehtoisesti voisimme tehdä väliaikaislaista pysyvän, Jaskari toteaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen