Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin baareissa toimitaan, kun alv muuttuu keskellä yötä
Verohallinnon ohjeistuksen mukaan arvonlisävero tulee tilittää 25,5 prosentin mukaan heti, kun vuorokausi vaihtuu syyskuun puolelle. Kuva: Getty Images

Mitä baaritiskillä tapahtuu puolilta öin, kun alv-muutos astuu voimaan? Yrittäjä kritisoi verohallinnon ohjeistusta – ”Emme ala sulkemaan kassoja”

Uusi arvonlisäveroprosentti astuu voimaan tulevana viikonloppuna, kun vuorokausi vaihtuu syyskuun puolelle.

Yleisen arvonlisäverokannan korotus astuu voimaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tulevana viikonloppuna. Lue kaikki oleellinen lakimuutoksesta täältä.

Verotusmuutos osuu haastavaan ajankohtaan etenkin ravintolatoiminnan kannalta, koska lauantai-ilta on myynnin osalta viikon parasta aikaa, ja monet baarit sulkevat ovensa vasta aamuyöllä.

Verohallinnon ohjeistuksen mukaan arvonlisävero tulee tilittää 25,5 prosentin mukaan heti, kun vuorokausi vaihtuu syyskuun puolelle.

– Uutta 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa sovelletaan, kun veron suorittamisvelvollisuus syntyy lain voimaantulopäivänä tai sen jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että uusi verokanta soveltuu, kun tavara on luovutettu tai palvelu suoritettu tai näistä ennakkomaksu on kertynyt 1. syyskuuta. Eli heti vuorokauden vaihtuessa aletaan soveltamaan uutta arvonlisäverokantaa, ylitarkastaja Samu Honkanen Verohallinnon verotusyksikön ohjausyksiköstä kertoo.

Ravintola-alan etujärjestö muistuttaa teknisistä haasteista liittyen verotusmuutoksen toteuttamiseen kesken vilkasta myyntiajankohtaa.

– Niiden ravintoloiden, jotka pystyvät vaihtamaan verokannan heti puolilta öin, kannattaa se tehdä. Monella ravintolalla on käytössään vanhoja järjestelmiä, joten tilitykset joudutaan korjaamaan vasta seuraavana päivänä, Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo. Olemme kertoneet laskutusjärjestelmien muutostyön haasteista täällä.

Toisena vaihtoehtona olisi Aittoniemen mukaan myynnin lopettaminen tasan kello 24, mutta se ei hänen mukaansa realistinen vaihtoehto yritysten näkökulmasta.

– Tässä sattuu huono tuuri, kun muutoksen ajankohta osuu viikon parhaalle myyntipäivälle.

“Verottajan ohjeistuksessa on jäänyt huomioimatta se, että jokin liiketoiminta voi mennä yli vuorokauden.”

Anssi Pyysing, Teerenpeli Yhtiöt

”Riesaa tulee”

Eniten ongelmia voi koitua niille yrityksille, joilla on lauantai-iltana yritystilaisuus. Aittoniemen mukaan yritysasiakkaan on saatava ajan tasalla oleva kuitti, koska ostot vähennetään verotuksessa.

– Näissä tapauksissa ravintola joutuu lähettämään yritysasiakkaalle uuden kuitin jälkikäteen, jos alkuperäisessä kuitissa on ollut väärä verokanta. Kuluttaja-asiakkaalle muutoksella ei ole vaikutusta, koska he eivät vähennä mitään verotuksessa. Kyllähän tästä muutoksesta riesaa tulee.

Anssi Pyysing.

Teerenpeli Yhtiöt -konsernin toimitusjohtaja Anssi Pyysing myöntää toivoneensa, että verottajan ohjeistuksessa olisi huomioitu ravintola-alan haasteet kyseisenä ajankohtana.

– Verottajan ohjeistuksessa on jäänyt huomioimatta se, että jokin liiketoiminta voi mennä yli vuorokauden. Me emme ala sulkemaan kassoja tai vaihtamaan hintoja puolilta öin. Siitä eteenpäin on vielä muutama tunti kaupallista aikaa. Uudet hinnat astuvat voimaan myöhemmin samana päivänä. Vastaava käytäntö on ollut käytössä aiemmissa alv-kannan muutoksissa, on vero sitten laskenut tai noussut.

Pyysingin mukaan arvonlisäveron korotus joudutaan siirtämään täysimääräisesti tuotteiden hintoihin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen