YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.2.2020 klo 12:40
Uutinen

Miten kotitalousvähennys toimii Ruotsissa ja Belgiassa?  – Avustusosuuden laskeminen laski hyödyntämistä rajusti Ruotsissa

Kotitalousvähennyksen ehdot muuttuivat vuoden 2020 alussa Suomessa. Yrittäjä-lehden 1/2020 -numerossa Näin muualla -palsta kertoo, miten kotitalousvähennys toimii Ruotsissa ja Belgiassa.

Suomessa kotitalousvähennysjärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2001. Ruotsissa järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2007. Kummassakin maassa järjestelmää on tosin kokeiltu jo aiemmin.

Ruotsissa kotitaloustyöhön liittyvä verovähennys maksetaan yhtiölle. Ruotsissa kuluttaja ei hae vähennystä vaan palveluntarjoaja vähentää osuuden suoraan laskusta ja hakee sitten puuttuvan summan verottajalta.

Ruotsissa kotitalousvähennys jakaantuu kahteen eri luokkaan: korjaus-, huolto- ja rakennustöihin (eli ROT) sekä kotipalveluihin, mukaan lukien siivous, kunnossapito ja pesu sekä muuttopalvelut ja kodinkoneiden huolto (eli RUT).

ROT-vähennystä voi saada 30 prosenttia palvelun hinnasta ja RUT-vähennystä 50 prosenttia. Yhteensä kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan noin 4680 euroa (50 000 kr) vuodessa per henkilö. Vuonna 2016 ROT-avustusosuutta laskettiin 50 prosentista 30 prosenttiin, ja samalla sen hyödyntäminen väheni rajusti (Lähde: UM).

Belgian kaksi järjestelmää

Belgiassa on olemassa kaksi erilaista vähennyskelpoista palvelusetelityyppistä shekkijärjestelmää. Perusideana on se, että kuluttajat voivat ostaa niillä palveluita rekisteröidyiltä palveluntarjoajilta.

Ensimmäisessä järjestelmässä kuluttaja voi ostaa yhdeksän euroa maksavia shekkejä, joilla voi ostaa tunniksi palveluita palveluntarjoajilta. Shekki soveltuu esimerkiksi siivoustyöhön ja muihin kotitalouspalveluihin.

Verotaso voi vaihdella alueen mukaan. Flanderin alueella voi vähentää 20 prosenttia omassa verotuksessa 1500 euroon asti.

Toisen shekin tavoitteena on työllistää työttömiä; se soveltuu sellaisten palveluntarjoajien palveluihin, jotka ovat rekisteröityneet työttömyyskortistoon. Shekin hinta vaihtelee tarjottavien palvelujen mukaan. Kyseisen shekin avulla tehtyjen kotitöiden teettämisen voi vähentää vastaavasti 1500 euroon asti.

Suomessa vähennystä saa 2 250 euroon saakka

Suomessa kotitalousvähennystä saa tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista.

Kotitalousvähennystä saa myös kotitalous-, remontti- ja tietotekniikkatöistä, jotka tehdään henkilön tai hänen puolisonsa vanhempien tai isovanhempien kotona tai vapaa-ajan asunnolla.

Vähennystä saa vuodessa 2 250 euroa vuoden 2020 alusta lähtien. Vuonna 2019 summa oli 2 400 euroa.

Tilatut palvelut, eli teetetyt työt, maksetut työkorvaukset ja palkan sivukulut tulee ilmoittaa verottajalle verkon kautta Omavero-palvelussa tai paperilomakkeella 14A, 14B tai 14C. Lue lisää Verohallinnon sivulta.

Vähennys myönnetään yleensä sinä vuonna, jona työkorvaus tai palkka ja palkan sivukulut on maksettu.

Kotitalousvähennyksen saamiseen hakija tarvitsee yrityksen Y-tunnuksen tai työntekijän henkilötunnuksen, laskun loppusumma tai bruttopalkka sekä työn osuus veroineen tai palkkojen sivukulut. Hakijan täytyy säilyttää kuitti tehdystä työstä siltä varalta, että verottaja pyytää niitä myöhemmin tarkistettavaksi.

Belgian ja Ruotsin järjestelmistä kertova osuus on julkaistu Yrittäjä-lehden numerossa 1/2020.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

ja

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi