4.1.2021 klo 12:55
Uutinen

Miten luon turvallisen salasanan? 

Salasanan tulee olla riittävän monimutkainen, jotta salasanojen murto-ohjelmat eivät pysty arvaamaan sitä.

Mitkä ovat perusasioita laadukkaan salasanan luomisessa?

Salasanan on oltava riittävän pitkä. Olisi suositeltavaa, että sen pituus olisi vähintään 15 merkkiä. Perinteinen 8 merkkiä pitkä salasana ei ole turvallisuudeltaan riittävä, vaikka siihen olisi sotkettu kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.

Onko yksittäinen salasana turvallisempi kuin salasanalause? Miten lause muodostetaan?

Salasanalause on turvallisempi kuin salasana. Salasanalauseen voi muodostaa vaikkapa poimimalla sanojen alkukirjaimet pitkästä, mutta helposti muistettavasta lauseesta.

Miten ehkäisen sen, että hakkeri pääsee murtamaan salasanani?

Salasanojen murto-ohjelmat käyvät läpi sanaluetteloita. Salasanassa kannattaa käyttää sekaisin isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja muita erikoismerkkejä. Sillä vaikeutat huomattavasti salasanan arvaamista.

Millainen on huono salasana?

”1234”, ”admin” tai muu helposti arvattava salasana ei ole hyvä vaihtoehto. Mitään muutakaan helposti arvattavaa sanaa ei kannata käyttää. Älä myöskään käytä mitään henkilökohtaista tietoa salasanana.

Miten muistan salasanat?

Käyttöjärjestelmä usein muistaa salasanat puolestasi, kun olet tallentanut ne järjestelmään salasanan tai sormenjälkitunnistuksen taakse. Älä koskaan pidä salasanoja mukanasi esimerkiksi paperille kirjoitettuna.

Salasanojen muistamista helpottavat salasanojen hallintasovellukset, joissa kaikki salasanat on tallennettu yhden salasanan taakse. Tällöin sinun tarvitsee muistaa vain yksi salasana.

Hallintaohjelmiston käyttö ei poista salasanan turvallisen säilyttämisen vastuuta. Pääsalasanaa tulee säilyttää turvallisesti niin, ettei se päädy ulkopuolisten käsiin.

Onko sinulla digiongelma? Lähetä kysymyksesi digitohtori Pauli Reinikaiselle osoitteeseen digitohtori@yrittajat.fi