YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Miten osakemarkkinoilla kannattaa nyt toimia? Kaksi asiantuntijaa vastaa – ”Jos eläkevuodet lähenevät, vähentäisin riskiä”
Osakemarkkinoiden riski ei ole tasaantumassa ennen rokotteen tuloa, muistuttaa sijoitusalan konkari.
Osakemarkkinoilla on vaadittu alkuvuoden aikana pitkää pinnaa. Eläkevarojaan sijoittavan yrittäjän kannalta tilanne on voinut olla erityisen stressaava.
– Jos on aikaisemmin sijoittanut osakemarkkinoille ja on ollut jonkinlainen sijoitussuunnitelma, nyt kannattaa pitäytyä siinä suunnitelmassa. Nyt on huono hetki tehdä hätiköityjä ratkaisuja, Pirkanmaan Osakesäästäjien puheenjohtaja Matti Hirvonen sanoo.
Koronakriisi romahdutti kurssit helmi–maaliskuussa. Sen jälkeen kurssitasot ovat toipuneet nopeasti. Hirvosen mukaan nousun taustalla on Yhdysvaltojen keskuspankin päätös markkinoiden tukemisesta.
Piensijoittajan kannalta tilanne on edelleen riskipitoinen.
– Jos nyt lähtee uutena sijoittajana mukaan, suosittelisin että ostoja tehdään hiljalleen, ei isoja määriä kerralla. Sopiva tahti on esimerkiksi kuukausittain tai joka toinen kuukausi. Osakkeiden arvostustaso ei ole vielä palautunut siihen, mitä se oli ennen pudotusta, mutta nyt ollaan samalla tasolla kuin vuosi sitten. Jos koronaepidemiassa tulee yllättäviä käänteitä, voidaan nähdä vielä voimakkaampi laskumarkkina kun mikä nähtiin keväällä, Hirvonen sanoo.
Suosituksena ETF- tai indeksirahasto
Tilanne on erikoinen, sillä samaan aikaan kun talouden näkymät ovat merkittävästi heikommat kuin vuosi sitten, osakemarkkinoilla uskoa tuntuu löytyvän. Taustalla ovat etenkin Yhdysvaltain keskuspankin massiiviset elvytyspaketit.
– Asiantuntijat ovat arvioineet, että maailmanlaajuinen bruttokansantuote laskisi useita prosentteja. Se voi indikoida, että näemme vielä uuden kurssirallin.
Hirvonen kehottaakin osakemarkkinoita seuraavia sijoittajia pitämään jonkin verran käteistä sivussa uutta markkinalaskua varten.
– Jos on osakemarkkinoilla pitkällä jänteellä ja sijoittaa säännöllisesti kuukausittain, tässä strategiassa on hyvä pysyä, koska pohjanoteerauksen ennustaminen on hyvin vaikeaa.
Jos sijoittajalla ei ole aikaa tai kiinnostusta perehtyä eri vaihtoehtoihin, Hirvonen suosittelee indeksirahastoja tai ETF-osuuksia. ETF on pörssinoteerattu rahasto, joka tarjoaa kuluiltaan edullisemman ja hajautetumman vaihtoehdon verrattuna yksittäisiin osakkeisiin.
– Indeksirahastoissa saa helposti hoidettua maantieteellisen hajautuksen, jolloin yksittäisissä osakkeissa voi keskittyä kotimaisiin yhtiöihin. Jos haluaa lähteä suoriin osakesijoituksiin, kannattaa aloittaa kotimaisista osakkeista ja laajentaa kokemuksen myötä ulkomaalaisiin, Hirvonen opastaa.
Kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota myös sijoitettaessa osakerahastoihin. Useissa rahastoissa hallinnointikulut juoksevat, vaikka kauppaa ei käydä. Hirvosen mukaan rahaston kuluja voi pitää edullisina, jos kulut jäävät alle prosenttiin.
”Korkea riski sijoittaa yhteen yhtiöön”
Sijoituspalveluyhtiö Front Capitalin hallituksen puheenjohtaja Hannu Kananen muistuttaa, että tilanne osakemarkkinoilla ei rauhoitu lähiaikoina.
– Lähtökohta on se, että on nyt iso joukko epävarmuutta lisänneitä asioita, mutta toisaalta lähitulevaisuuden kehityksen osalta positiivisiakin odotuksia. Tosiasia on, että olemme hyvin riskipitoisessa ympäristössä niin pitkään, kunnes rokote valmistuu.
Kanasen mukaan sijoittajan ei tarvitse olla kovin huolissaan, jos sijoitushorisontti on riittävän pitkä.
– Tällä hetkellä varsinkin osakesijoittamisessa ollaan erikoisessa tilanteessa. Osakemarkkina näyttäisi olevan nyt sitä mieltä, että terveysriski ei realisoidu ja että talouteen liittyvät epävarmuudet hälvenevät nopeasti.
Piensijoittajalle ja eläkevaroja sijoittavalle Kananen suosittelee Hirvosen tavoin indeksirahastoja.
– Jo lain määräysten puolesta rahastoissa on hajautuspakko. Se on hyvä asia piensijoittajan kannalta. Indeksirahastoissa on aina tarjolla valitun markkinan koostumus. Nykyisessä sijoitusympäristössä on aina korkea riski sijoittaa yksittäiseen yhtiöön. Kenelläkään ei ole mielikuvaa siitä, miten yritys selviää poikkeustilanteessa. Lisäksi, jos vielä pystyy hajauttamaan sijoittamista kustannustehokkaasti ajallisesti, on todennäköisesti tekemässä pitkällä aikavälillä hyviä sijoituksia, Kananen muistuttaa.
Hajautettua sijoittamista noudattavan ei Kanasen mukaan tarvitse kuin luottaa siihen, että pitkällä aikavälillä osakesijoittaminen on ollut hyvä valinta.
Koronakriisi on kohdellut varsin eri tavoin eri toimialoja. Tämä kannattaa huomioida mahdollisuuksien mukaan sijoituspäätöksissä.
– Moni toimiala on hyötynyt merkittävästi koronatilanteesta. Silloin ei voi olla varma, onko arvonnousua ollut jo liikaa. Hyötyjiä ovat teknologiapainotteiset palvelutoimijat kuten Google, Facebook, ja Netflix. Niihin sijoittaminen on haasteellista, koska emme tiedä, onko osakkeissa edelleen nousuvaraa. Helpompaa on sanoa, että epävarmuustekijöiden takia on syytä edelleen välttää matkailua, ilmailua ja hotellialaa. Jälkimmäinen kärsii pitkään, jos yritysmatkailu muuttuu pysyvästi.
Jos eläkevuodet lähestyvät, miten kannattaa toimia?
Jos yrittäjä on sijoittanut pitkään osakemarkkinoille mielessään rahallisesti turvatut eläkevuodet, nyt kannattaa Kanasen mukaan olla tarkkana.
– Jos työuraa on jäljellä esimerkiksi viisi vuotta ja sijoituksissa on merkittävä potti, vähentäisin osakeriskiä nyt kun markkina on toipunut. Tilanne voi kääntyä vielä päälaelleen. Jos rahoille on tarvetta viiden vuoden päästä, kannattaa aidosti miettiä, onko syytä kantaa riskiä edelleen.
Kananen muistuttaa, että iso osa sijoittajista odottaa merkittävää korjausliikettä alaspäin lähiaikoina.
– Monen mielestä markkinat ovat toipuneet jo liikaa.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi