YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.5.2020 klo 09:01
Uutinen

Mökit kuumille kiville, asuntokauppa tasaisempaa

Kun Suomi säikähti maaliskuussa, putosiko asuntokauppa kasvun puusta? Ala, missä onnistumiset perustuvat kohtaamisiin, sai maistaa oman osansa kohtaamisrajoituksista ja yleisestä epävarmuuden tunteesta.

Kuulostelimme kahdelta kantahämäläiseltä kiinteistönvälittäjältä, mikä on tilanne asuntomarkkinoilla kovan kevään koettelemana. Hypoteekkiyhdistyksen tuoreessa raportissa ennustetaan tulevalle kesälle noin viiden prosentin pudotusta hintatasoon ja kauppojen määrän lievään hiipumiseen.

– Kysyntä on ennallaan. Forssan kokoisessa kaupungissa asunnot ostetaan aina tarpeeseen ja kohteet ovat enemmän vanhaa kantaa kuin uudisrakentamista. Pientä kasvua jopa uskallan odottaa, esimerkiksi vapaa-ajan kohteissa, uskoo toimitusjohtaja Mikko Ryyppö Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys Oy:stä.

– Toimeksiantojen määrä putosi tilapäisesti noin 30 prosenttia Kanta-Hämeessä. Ostopäätöksiä pantattiin jonkin aikaa, mutta nyt on positiiviset fiilikset ilmassa. Ihmiset ovat kiinnostuneita lähtemään näytöille, paitsi riskiryhmäläiset. Se on luonnollisesti ymmärrettävää. Tarpeet eivät ole muuttuneet ja yleisesti ottaen uskotaan tulevaisuuteen, vakuuttaa Broo LKV:n yrittäjä Riitta Koskinen Hämeenlinnasta.

Erotaan tai karataan – järvenrantaan tai mummonmökkiin

Matkustamisrajoitukset ulkomaille lienevät osaltaan vaikuttaneet vapaa-ajan asuntojen kysyntään. Markkinoiden hintataso kulkee käsi kädessä kysynnän ja tarjonnan välisessä suhteessa. Onko muutoksia tapahtunut?

– Tilastollisesti en ole havainnut hintojen heilahtelua. Hienoinen hintatason hiipuminen on ollut Hämeenlinnassa useamman vuoden trendi. Järvenranta- ja mummonmökkien kysyntä on lisääntynyt, kun puhutaan kohtuuhintaisista kohteista. Kolmosella tai nelosella alkavat myyntihinnat eivät tuota suurta imua. Kotimaan mökkeily ja matkailu ovat itsellekin mieluisa ekologinen tapa viettää vapaa-aikaa, paljastaa Riitta Koskinen.

– En ole huomannut vaikutusta markkinahintoihin Forssassa. Valitettava, mutta realistinen piirre tässä ajassa on parisuhteiden kiristyminen, mikä johtaa eroihin ja uusiin asuntotarpeisiin niin myynnissä kuin vuokrauksessa. Kun meillä on lisäksi isännöintipalvelut, yrityksemme on ihmisen elinkaarella mukana syntymästä kuolemaan, toteaa Mikko Ryyppö.

Yksityisesti – kenkäsuojat, käsidesiä ja kasvomaskit

Julkisia esittelyjä ei terveyssyistä tällä hetkellä pidetä. Henkilökohtainen esittely on tärkeää, koska ostaja on tekemässä elämänsä kalleinta ostopäätöstä. Asuntoesittelyssä korona-aikaan vaaditaan varovaisuutta ja hienotunteisuutta. Sairastuneena tai oirehtivana ei tietenkään saa esittelyihin tai neuvotteluihin saa tulla. Miten esittelyt on pystytty hoitamaan?

– Olemme varautuneet terveysviranomaisten ohjeiden mukaan. Turvaetäisyydellä, käsidesit mukana pitäen ja tarvittaessa suojamaskit antaen. Pikkukaupungissa on ennenkin totuttu yksityisesittelyihin, jotta tutut ja naapurit eivät näkisi. Ikäihmiset ovat tilanteessa varovaisempia ja saattavat siirtää osto- tai myyntipäätöksiään eteenpäin, kertoo Ryyppö.

– Kaikki on sujunut hyvin ja turvallisesti yksityisnäytöissä. Se on antanut jopa itsellekin tasaisemman mahdollisuuden porrastaa esittelyjä pitkin viikkoa, kun ne julkisissa esittelyissä painottuivat viikonlopuille. Näen tässä tilanteessa paljon hyötyjä, kun asiakasvirta ja oma työnsuunnittelu ovat paremmin hallittavissa, sanoo Koskinen.


Dronekuva: Mikko Ryyppö

Virtuaali ei sytytä, iso päätös tehdään livenä

Asunnon hankinta on suuri päätös, mihin liittyy riski- ja vastuukysymyksiä. Kumpikin välittäjistä vannoo henkilökohtaisen perehtymisen ja neuvottelun nimiin. Virtuaaliesittelyjen käyttö ei viritä kumpaakaan ylistyslauluihin.

– Virtuaaliesittelyssä en tapaisi todellisia ostajia ja he eivät saisi realistista kuvaa kohteesta. Oikeasti kiinnostuneet tulevat paikan päälle. Elämän suuressa päätöksessä ihminen toimii järjellä, tunteella ja aisteillaan. Käynnillä voi nähdä, kuulla ja jopa haistaa itselleen merkityksellisiä asioita. Jos kauppa tehtäisiin virtuaaliesittelyn perusteella, uskoisin jälkipuinnin ja riitojen lisääntyvän. Neuvottelen kaupat ainoastaan henkilökohtaisen esittelyn pohjalta, perustelee Koskinen.

– Asuntoa ei voi ostaa vähän jalkalistoja potkimalla ja sanomalla ”ok, mä otan tän”. Kyseessä on hankinta, josta on vastuussa vuosikausia, varsinkin kun siihen otetaan paljon lainaa. Vanhan ajan asuntokauppana panostamme nimenomaan yksilölliseen palveluun. Totta kai laadukkaat valokuvat ovat avuksi ja videopuhelunakin voimme alustavia esittelyjä tehdä, mutta ostopäätös on tehtävä henkilökohtaisen tutustumisen perusteella. Pääkaupunkiseudun kilpaillummassa asetelmassa virtuaalipalvelut saattavat enemmän vaikuttaa välittäjän valintaan, miettii Ryyppö.

Maine yrityksestä, palvelut sydämestä

Kummankin yrittäjän suusta kuultuna yllättää näkemys, että henkilöbrändäys ja omistajan nimellä toimiva kiinteistönvälitysliike on kilpailukeinona merkittävämpi suurkaupungeissa, kuin pienillä paikkakunnilla, missä palveluntarjoajat ovat luontaisemmin henkilöityneet.

– Julkkisvälittäjän nimellä ratsastaminen ei toimi meillä. Talousalueellamme ja asiakaskunnassamme ikärakenne on sellainen, että Instagramissa volttien heittäminen ei asiakassuhteitamme edistä, naurahtaa Ryyppö.

– Broo on brändimme. Nimi ei sinänsä tarkoita mitään, mutta laitapa ensimmäiseksi kirjaimeksi vaikkapa kova P. ”Riitta K”-henkilöbrändi ei mielestäni toimisi Hämeenlinnassa. Uskon enemmän hyvämaineisen toimiston nimeen, koska sen alla voi toimia useampiakin henkilöitä omilla myönteisillä persoonillaan, perustelee Koskinen.

Räjäyttääkö kesän tulo pankin?

Asuntokauppa on kiinteästi sidoksissa rahoitusmarkkinoihin. Ovatko näkymät sellaiset, että asuntolainoituksen saaminen ei ainakaan ole kaupankäynnin rajoitteena tai esteenä?

– Pankkien kanssa tilanne näyttää hyvältä. Kun tiukassa tilanteessa on myönnetty esimerkiksi lyhennysvapaita, se sitouttaa asiakkaita ja kasvattaa luottamusta. Suuri hatunnosto heille, kun oivalsivat käyttää hyvän joustomahdollisuuden, kehuu Ryyppö.

– Suosittelen asunnon ostoa suunnitteleville, että oltaisiin ennen suurempaa innostusta omaan pankkiin yhteydessä. Kun saatavan lainamahdollisuuden määrä, vakuudet ja ehdot ovat tiedossa, tulee vähemmän pettymyksiä esittely- ja neuvottelutilanteessa, opastaa Koskinen.

Ravintoloita avataan kesäkuussa ja tapahtumien yleisörajoituksia puretaan vähitellen. Voiko niillä olla vaikutusta asuntokaupan asiakasliikenteeseen? Käykö ovipumppu entistä tiuhempaan vai mitä tapahtuu?

– Kesä tuo varmaan yleistä vireyttä kaikkialle. Kivijalkakaupalle sitä toivoisin erityisesti. Toivon myös, että muistamme varovaisuuden ja hygieniasuositukset jatkossakin, suosittelee Riitta Koskinen.

– En rajoitusten vapautusten sinänsä odota asuntokaupalle suurta kysyntäpiikkiä aiheuttavan. Isännöinnin näkökulmasta toivon, että aikaisin sulkeutuvien ravintoloiden johdosta eivät äänekkäät juhlat ja järjestyshäiriöt lisääntyisi taloyhtiöissä. En silti tuomitse ketään, vaan uskon siihen, että suurimmilta osin kaikki menee hyvin. Nautitaan kesästä omalla tavallamme, ehdottaa Mikko Ryyppö.

Lisätietoja:

Kodikkaasti.fi

Broo! LKV