Outi Sakarin sairaus pakotti myymään yrityksen
Outi Sakarin (keskellä) ei ole pystynyt käymään töissä kertaakaan sairastumisensa jälkeen. Kuva: Suupohjan Seutu / Hanne Välikangas
26.8.2022 klo 09:08
Uutinen

”Moni kuvittelee, että rintasyövästä paranee, mutta tällainenkin vaihtoehto on” – Outi Sakari elää nyt päivän kerrallaan ja yrittää löytää ostajan ravintolalleen

Outi Sakarin lounasravintola pyörii nyt pitkälti työntekijöiden voimin. Sairaus vei mukanaan työkyvyn.

Jos kauhajokelainen Outi Sakari saisi päättää, hän haluaisi poistaa vuoden 2020 elämästään. Tai ainakin hetket, jotka muuttivat hänen elämänsä pysyvästi.

Outin Lounas-Buffet -lounasravintolaa Kauhajoella pyörittävän Sakarin vaikeudet alkoivat, kun ravintolan kokki sairastui syöpään vuonna 2019. Hänen tilalleen löytyi korvaaja, mutta seuraavana keväänä ravintolan ovet piti sulkea koronapandemian takia. Sakarin tilanteesta uutisoi ensimmäisenä Suupohjan Seutu maaliskuussa.

“Alun perin sen piti olla paikallinen kasvain, joka leikataan ja saan tarvittavat hoidot. Ei se mennytkään ihan niin.”

Outi Sakari

Samoihin aikoihin Sakari huomasi itsessään muutoksia ja päätti mennä tutkittavaksi lääkäriin. Diagnoosi tuli pian. Sakari sai kuulla sairastavansa pahanlaatuista rintasyöpää.

– Alun perin sen piti olla paikallinen kasvain, joka leikataan ja saan tarvittavat hoidot. Ei se mennytkään ihan niin.

Sakarille tehty leikkaus ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Hänen kätensä eivät ole toimineet sen jälkeen normaalisti. Kankeutta raajoissa on lisännyt sytostaattilääkitys, joka Sakarilla on käynnissä koko ajan.

– Olen melkoisen kankea. Liikun kyllä, mutta huonosti. Välillä tulee lääkityksestä aiheutuvia voimakkaita hikoilukohtauksia. En ole käynyt työpaikalla kuin muutaman kerran sairastumiseni jälkeen.

Sakarin rintasyöpä on levinnyt luustoon ja maksaan, mutta maksan etäpesäke on hieman pienentynyt lääkityksen ansiosta. Elinvuosia voi olla vielä paljonkin.

– Moni ulkopuolinen kuvittelee, että rintasyövästä paranee, mutta tällainenkin vaihtoehto on olemassa.

Yritys myynnissä

Sakari sai eläkepäätöksen nopeasti tämän vuoden maaliskuussa, ennen kun edes ymmärsi hakea sitä. Yritys on pyörinyt työntekijöiden avulla.

Vuoden 2020 kriisit eivät loppuneet Sakarin sairastumiseen. Aikaisemmin sairastuneen kokin tilalle saatu työntekijä sairastui niin ikään vakavasti ja Sakarin piti käynnistää uuden työntekijän haku.

Pian Sakarille selvisi, ettei hän enää selviä yrityksen vetämisestä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi yrityksen myyminen. Ostajaehdokkaita on kuitenkin ilmaantunut toistaiseksi vähän.

– Olen laittanut firman myynti-ilmoituksen kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Kyselyitä ei ole viime aikoina tullut.

Pian Sakarille selvisi, ettei hän enää selviä yrityksen vetämisestä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi yrityksen myyminen.

Pisimmälle edennyt yhteydenotto tuli työvoimatoimiston kautta. Innokkaan ostajan ostohalut kuitenkin tyssäsivät paikalliseen elinkeinoasiamieheen.

– Elinkeinoasiamies alkoi tivata ostajalta yritykseni asioita ja kokematon ostaja alkoi sen jälkeen perääntyä. Elinkeinoasiamiehen mielestä yritykseni on kannattamaton, vaikka käyttämäni ulkopuolinen asiantuntija oli arvioinut sen yli 100 000 euron arvoiseksi. Lopulta olisin ollut valmis myymään 50 000 eurolla, mutta ostaja oli jo päättänyt vetäytyä, Sakari harmittelee.

”Luultiin, että syljen kattoon”

Vuonna 2011 perustettu yritys on nyt pitkälti työntekijöiden harteilla. Sakari hoitaa pakolliset laskutukset ja kassakirjanpidon. Hän on ulkoistanut kaiken mahdollisen tilitoimistolle.

– En pysty olemaan fyysisesti paikalla. Jos en saa yritystä myytyä, ainoa vaihtoehto on laittaa kannattavan firman ovet kiinni, koska voimavarat eivät yksinkertaisesti riitä.

Aluksi moni asiakas ihmetteli, miksei yrittäjä enää viihdy työpaikallaan.

– Luultiin, että firmalla menee niin hyvin, että olen jäänyt kotiin ja syljen kattoon. Sen takia päätin kertoa sairaudestani avoimesti. Huhuilta piti katkaista siivet.

Omaa jaksamistaan Sakari pyrkii ylläpitämään uimalla ja liikkumalla voimiensa mukaan koirien kanssa. Tukena on avopuoliso.

– Toivon, että joku lähtisi rohkeasti yrittämään ja ostaisi yritykseni. Se on pyörinyt kohta kaksi vuotta ilman meikäläistä, joten kyllä siinä potentiaalia on. Tässä pääsee hyppäämään toimivan yrityksen omistajaksi. Uudelle yrittäjälle lupaan tukeni, jotta hän pääsee hyvin alkuun. Itse en enää töihin kykene, mutta apuna ja neuvojana voin olla niin kauan kun pystyn ja tarvitsee. 

Lähitulevaisuudessa Sakari toivoo pystyvänsä keskittymään sairastamiseen.

Pauli Reinikainen