YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Muistitko edunsaajailmoituksen?
Edunsaajailmoitus on lain mukaan pakollinen osakeyhtiöille ja osuuskunnille. Kuva: Getty Images
17.12.2024 klo 14:22
Uutinen

Muistitko tehdä edunsaajailmoituksen? Kohuttu PRH:n poistomenettely on ensi vuonna taas mahdollinen – Ennen sitä yritykselle voidaan määrätä laiminlyöntimaksu

PRH kehottaa yrityksiä pitämään yhteystietonsa ajan tasalla, jotta muistutukset puuttuvista tiedoista tulevat oikeaan osoitteeseen.

Vuoden 2025 alusta alkaen Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) voi määrätä yritykselle laiminlyöntimaksun, jos yritys ei kehotuksesta huolimatta ilmoita niin sanottuja tosiasiallisia edunsaajiaan kaupparekisteriin. Sen sijaan kokonaan puuttuvasta tilinpäätöksestä määrätään myöhästymismaksu, joka koskee joulukuussa 2024 ja sen jälkeen päättyviä tilikausia.

Esimerkiksi osakeyhtiöiden ja osuuskuntien tulee ilmoittaa edunsaajatiedot kaupparekisteriin. Maksuttoman ilmoituksen voi tehdä sähköisessä YTJ-palvelussa.

Jos yritys laiminlyö velvollisuutensa, se voi joutua poistomenettelyyn, jonka seurauksena voi olla yrityksen poistaminen kaupparekisteristä. Tällä hetkellä poistomenettely on keskeytetty toistaiseksi lain valmistelun ajaksi, koska työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) valmistelee muutoksia lainsäädäntöön. Tämän takia yhtäkään yritystä ei ole poistettu kaupparekisteristä puuttuvan edunsaajailmoituksen takia. Keskeytys alkoi syyskuussa, ja vielä ei ole selvillä, koska poistoja voidaan jatkaa. Suomen Yrittäjien tietojen mukaan lainvalmistelu on pitkällä.

– Lain mukaan laiminlyöntimaksu määrätään ensin ja vasta sen jälkeen voidaan käynnistää poistomenettely, PRH:n lakimies Sami Sihvonen kertoo.

Jos yritys ei ole ilmoittanut tietoja, PRH lähettää ensin kehotuksen. Jos sekään ei tehoa, seuraavana keinona on laiminlyöntimaksu. Prosessia voi viivästyttää vielä yrityksen oikaisupyyntö, johon sillä on oikeus.

Näin maksu määräytyy

Sihvosen mukaan voimaan astuva laki mahdollistaa sen, että yritykselle voidaan määrätä laiminlyöntimaksu toistamiseen.

– Hallituksen esityksen mukaan ei ole kuitenkaan tarkoitus, että ensin määrätään useampi laimilyöntimaksu ja vasta sen jälkeen aloitetaan poistomenettely, jos tietoja ei ole ilmoitettu tai korjattu. Poistomenettely voidaan käynnistää, kun yritykselle on kertaalleen määrätty laiminlyöntimaksu, hän selvittää.

Laiminlyöntimaksun suuruus määräytyy myöhästymisen keston mukaan. Jos edunsaajailmoitus on ilmoitettu enintään kaksi kuukautta myöhässä, maksu on 150 euroa. Korkeimmillaan maksu on 600 euroa, jos myöhästyminen on yli neljä kuukautta tai tilinpäätöstä ei ole ilmoitettu lainkaan. Maksu on kaksinkertainen, jos kyseessä on julkinen osakeyhtiö tai jos tilinpäätöstä ei ole ilmoitettu ajoissa kahdelta tai useammalta peräkkäiseltä tilikaudelta.

Kenelle edunsaajailmoitus on pakollinen?

  • Useimpien yritysten täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin tiedot tosiasiallisista edunsaajistaan (yrityksessä omistus- tai määräysvaltaa käyttävistä henkilöistä) ja sen jälkeen pitää tiedot ajan tasalla.
  • Esimerkiksi osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy ilmoittaa edunsaajatiedot kaupparekisteriin. Toiminimiyrittäjät (yksityiset elinkeinonharjoittajat) eivät tee ilmoitusta.
  • Edunsaajat ovat useimmissa tapauksissa yrityksen omistajia. Edunsaajailmoitus täytyy tehdä myös, kun yrityksellä ei ole edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa ja vaikka hallituksen jäsenten ja muiden vastuuhenkilöiden tiedot ovat ajan tasalla kaupparekisterissä.

Lähde: PRH

Muistutus sähköisenä ja paperisena

PRH käynnisti edunsaajailmoituksiin liittyvän poistomenettelyn vuoden 2024 alussa. Sen jälkeen se on lähettänyt useampaan otteeseen muistutuksia niille yrityksille, jotka eivät ole ilmoittaneet tietojaan. Kuluvan vuoden edetessä edunsaajailmoitusten määrä on noussut selvästi.

– Olemme tällä hetkellä lähellä 90 prosenttia. Muistutukset ovat tehonneet, Sihvonen sanoo.

PRH lähettää muistutuksia sekä sähköpostilla että paperisina kirjeinä. Sihvosen mukaan sähköpostiviestit ovat vapaamuotoisia muistutuksia. Virallisen menettelyn kirjeet sen sijaan kulkevat paperisina yrityksen kaupparekisteriin merkittyyn osoitteeseen. Sihvonen huomauttaa, että yrityksellä on velvollisuus pitää osoitetietonsa ajan tasalla. 

– On toki mahdollista, että kirje ei tavoita yrittäjää. Saamme tiedon, jos Posti ei ole saanut kirjettä jaettua. Silloin se palautuu meille. Silti on mahdollista, että kirje jaetaan osoitteeseen, jossa yritys ei enää toimi. Siinä tilanteessa yritykselle on toimitettu tieto, mutta tosiasiassa se ei saa sitä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen