Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Hyvinvointiyrittäjä Anni Vuohensilta asuu perheensä kanssa Pyhäjärven kylässä Pelkosenniemellä. Kuva: Jouni Porsanger
13.9.2024 klo 06:56
Uutinen

Muutto Lappiin rohkaisi Metsämutsi-Annin ryhtymään yrittäjäksi – “Tuli paljon kommentteja, että aivan pähkähullua”

Metsämutsi-nimellä Instagramissa tunnettu Anni Vuohensilta teki sen, mistä oli miehensä kanssa haaveillut jo vuosia.

Onnellinen voi olla missä vain, oli se sitten kaupunki tai maaseutu, uskoo hyvinvointivalmentaja Anni Vuohensilta. Hänelle ja perheelle muutto Lappiin oli oikea ratkaisu, mutta hän haluaa välttää pelkkää hehkutusta.

–  Ajattelen, että ole onnellinen jo nyt. Löydä onni siitä, mitä sinulla on nyt, ja sen jälkeen voit esimerkiksi miettiä, mikä olisi sinulle paras asuinpaikka. 

Anni perheineen muutti kaksi vuotta sitten Lapin Pelkosenniemelle Tampereen Hervannasta. Silloin toteutui haave, josta hän ja puoliso olivat unelmoineet vuosikausia. Kolmilapsinen perhe sai täydelliset talvet, upeat vaellus-, marjastus- ja hiihtomaastot sekä tunturit, mutta myös 800 kilometrin välimatkan läheisiin ihmisiin ja turvaverkkoihin. 

– Lappi on tuntunut aika lailla paratiisilta, vaikka sopeutumisongelmiakin tietysti on. Täällä olen hyvin tietoinen kaupungin eduista, Anni pohtii.

Annin omaa hyvinvointia lisäsi ennen kaikkea se, että Lappiin muuttaessaan hän uskalsi tehdä asian, josta oli unelmoinut kauan.

– Uskalsin tehdä oman jutun, vaikka kohtasin myös vastustusta. Tuli paljon kommentteja, että aivan pähkähullua, miten aiotte pärjätä kolmen lapsen kanssa ilman tukiverkkoja tuollaisessa paikassa, Anni kertoo.

Ja kun hän oli uskaltanut tehdä yhden ison muutoksen, hän uskalsi ottaa askeleen toiseenkin muutokseen, kohti itsensä näköistä yrittäjyyttä.

– En usko, että olisin ikinä uskaltanut aloittaa tällaista yrittäjyyttä, jos olisin jäänyt Hervantaan asumaan. 

Marjamaastot ovat nykyisin Annin takapihalla.

Retkeilyä ja kasvatustiedettä

Annin yrityksen pohjana toimi hänen vuonna 2020 Instagramiin perustamansa Metsämutsi-tili, jossa hänellä on nykyisin noin 12 400 seuraajaa. Alun perin eräoppaaksi kouluttautunut Anni jakaa enimmäkseen sisältöä retkeilystä lasten kanssa. Anni ja hänen aviomiehensä Tuomo tutustuivat vuonna 2007 eräopaskoulussa, ja molemmat ovat intohimoisia retkeilijöitä. Kun lapsia syntyi, oli vain luontevaa, että retket jatkuivat lasten kanssa.

Annin hyvinvointivalmennukseen keskittynyt yritys syntyi samoihin aikoihin, kun perhe muutti Lappiin vuonna 2022. Yrityksen nimeksi jäi Taiga Taival tmi., jonka Anni oli jo vuosia sitten varannut käyttöönsä.

Anni on valmistunut Tampereen yliopistosta kasvatustieteen maisteriksi ja tehnyt sen jälkeen useita opettajansijaisuuksia. Kasvatustieteen opinnoista oli iso hyöty myös yrittäjyydessä. Hän on erikoistunut positiiviseen kasvatukseen ja tunnetaitoihin.

Tilaa Yrittäjä Plus -lehti tästä!
Artikkeli Anni Vuohensillasta on julkaistu kokonaisuudessaan Yrittäjä Plus -lehden numerossa 4/2024. Tilaa Yrittäjä Plus -lehti tästä!

Kiltin tytön syndrooma uuvutti

Anni olisi voinut jatkaa opettajantöitään myös Pelkosenniemellä, mutta hän panosti mieluummin yritykseensä. Starttirahan turvin hän kävi erilaisia yritysvalmennuksia, ja lopulta syntyi Voimamutsi-niminen verkkovalmennus, jossa keskitytään lapsiperhearkea elävien äitien auttamiseen.

– Jo silloin, kun kävin esikoisen kanssa vauvakahviloissa, kiinnostuin siitä, kuinka työntekijät siellä seurustelivat äitien kanssa ja järjestivät kaikenlaista toimintaa, Anni kertoo.

Anni kuitenkin koki, että vauvakahviloissa äitien keskinäinen juttelu jäi usein pintapuoliselle tasolle, jossa vertailtiin vaate- ja vaunumerkkejä. Hänestä tuntui, että äidit olivat oikeasti yksin pikkulapsiarjen keskellä, ja olisivat kaivanneet oikeaa kohtaamista.

Taustalla oli myös hänen oma uupumuksensa. Perheen toisen lapsen vauvavuosi oli raskas, ja Anni alkoi saada tuolloin paniikkikohtauksia. Lisää stressiä toi myös se, että hän joutui noihin aikoihin sydäntutkimuksiin. 

– Minulla oli tosi vahva kiltin tytön syndrooma. Koetin aina toiminnallani auttaa muita ja viimeisenä huomioida itseäni. Koen, että osa uupumuksestani olisi ollut estettävissä, jos omat rajani olisivat olleet selkeämmät. Siitä puhun valmennuksissanikin.

Haaveena perheyritys

Toivuttuaan Annille tuli vahva tarve auttaa muita äitejä ja puhua aiheesta. 

– Voimamutsi-valmennuksessa yhdistyvät vahvuuteni. Pystyn tuomaan äitejä yhteen, ja se on todella voimaannuttavaa, uusia ystäviäkin valmennuksista saanut Anni iloitsee.

Nyt Anni on pitänyt Voimamutsi-valmennuksen muutaman kerran. Etänä järjestettävät kurssit ovat aina myyneet hyvin, joten tarvetta niille on.

Valmennuksessa keskitytään siihen, kuinka vanhempi voi rakentaa hyvinvoivan ja läsnäolevan arjen muun muassa pohtimalla omia arvojaan ja parantamalla tunnetaitojaan. 

Annin tulevaisuuden haave on perheyritys aviomiehensä kanssa.

– Tuomo on fysioterapeuttina erikoistunut esimerkiksi resilienssiin ja stressinhallintaan. Hän haluaisi myös ohjata vertaistukiryhmiä isille.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen