YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.10.2018 klo 11:54
Uutinen

Mystinen, jääräpäinen pomo ei pelitä – foorumi loi kuvaa uuden ajan johtajasta

Johtaja ei voi olla asioita pimittävä, jääräpäinen pomo. Nuori y-sukupolvi haluaa avointa keskustelua ja johtajan personal trainerikseen. Hyvän johtamisen foorumissa Seinäjoella luotiin kuvaa uuden ajan esimiehestä.

Paneelikeskusteluun osallistunut Myynninmaailman varatoimitusjohtaja Ville Orrenmaa korosti avoimuutta.

– Uskon vision kautta johtamiseen. Y-sukupolvi haluaa, että työllä on merkitys. Tärkeitä ovat myös luottamus ja avoimuus. Johtaja luo itsestään helposti mystisen, jääräpäisen hahmon, mutta se ei toimi enää, korosti Orrenmaa, joka valittiin viime vuonna vuoden eteläpohjalaiseksi johtajaksi.

Tämän vuoden eteläpohjalaiseksi johtajaksi kukitettiin foorumissa Seinäjoen ammattikorkeakoulun yksikön johtaja Leena Perämäki. Kunniamaininnalla palkittiin toimitusjohtaja Olli Tarkkanen Etelä-Pohjanmaan Osuuspankista ja toimitusjohtaja Marko Orpana Rauhala Yhtiöistä.

Y-sukupolven työelämästä väitöskirjan tehnyt Susanna Kultalahti toi esiin uudenlaiset odotukset esimiestä kohtaan.

– Y-sukupolvi näkee esimiehen personal trainerina, joka kartoittaa mihin mennä, seuraa, että ollaan oikealla tiellä ja tekee korjaavia liikkeitä tarvittaessa. Tällainen esimies antaa palautetta ja auttaa paitsi nykyisessä työssä, myös koko työuralla, Kultalahti kuvasi.

Väitöskirjatutkimuksen mukaan y-sukupolvelaiset arvostavat sosiaalisia suhteita työpaikalla, ja he haluavat työyhteisön, jossa saa olla oma itsensä.

Kädet savessa kaikkien keskellä

Kauhajoen kaupunginjohtaja Linda Leinonen korosti uuden ajan johtajuutta, jossa pomo ei asetu muiden yläpuolella.

– Itselleni tärkeätä ja ominaista on, että en aseta itseäni muiden yläpuolelle enkä edes eteen, vaan keskelle. On tärkeätä olla mukana kädet savessa, tuntea paloa ja uskoa organisaatioon, jota on johtamassa. Keskellä oppii tuntemaan porukan ja oppii tietämään, mikä motivoi ketäkin.

Voimakkaasti kansainvälistyvän ja kasvavan HappyOrNot-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Väänänen toi esiiin rehellisyyden merkityksen.

– Yrityksen perustana ovat avoimuus ja sadan prosentin rehellisyys. Arvoina ovat myös lojaalisuus ja arvostus yritystä ja ihmisiä kohtaan, Väänänen kertoi.

Paneelikeskustelussa johtajuutta pohti myös Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn. Hän korosti hyvän johtajuuden olevan tehokkuutta.

– Johtajuus on nopeuslaji, siinä ei ole aikaa tussarointiin. On rohjettava päättää asiat, jotka ovat pöydällä. Työnteon pitäisi olla selkeätä eikä henkilöstöä saa kuormittaa liian monella asialla yhtä aikaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mielestä hyvän johtajuuden ensimmäinen kulmakivi on kuunnella itseään.

– Itsensä kuuntelemiseen pitää jokaisen löytää oma tapansa. Joku haluaa mennä lenkille, joku metsään, joku haluaa saunoa.

Pentikäisen mukaan itsetuntemuksesta syntyy itseluottamus, joka on pohja myös ihmisten väliselle luottamukselle ja organisaatioon kohdistuvaan luottamukseen.

Juha Gröhnin mukaan hyvä johtaja tarvitsee intohimoa ja paloa työhön.

– Joskus palo on kieroutunuttakin, että takertuu liikaakin työasioihin. Pyrin kuitenkin siihen, että en viikonloppuna häiritse muita, viisi päivää pääsääntöisesti riittää.

Onko kaikista johtajiksi?

Paneelikeskustelijat tarttuivat myös Risto Siilasmaan väitteisiin pelolla johtamisesta Nokiassa. Linda Leinosen mukaan sellainen johtamistapa syö organisaation motivaatiota ja tulosta.

– Pelolla johtaminen voi olla myös sitä, että johtaja ei anna itsestään mitään. Tällöin kukaan ei tiedä, mihin ollaan menossa ja tekeekö oikein.

Juha Gröhn puolusti Jorma Ollilan suorituksia johtajana ja muistutti, että kaikki eivät koe johtamistyyliä samalla tavalla.

– Jollekin tiukka johtamistyyli on pelottavaa, toisille ei. Kovaakin sanomista on kestettävä.

– On myös kysyttävä, onko kaikista johtajiksi. Jos joutuu hirveästi teeskentelemään johtajan roolissa ja keräilemään itseään, tilanne on vaikea, Linda Leinonen huomautti.

Hyvän johtamisen foorumin ohjausryhmän puheenjohtaja Markku Haapasalmi kertoi tapahtuman alkaneen neljä vuotta sitten Rytmikorjaamolla, jossa se järjestettiin tänäkin vuonna.

– Esimiehen tehtävä on saatava ihmiset haluamaan, ei pelkästään suostumaan. Tuloksen teossa on iso ero siinä, haluaako vai pelkästään suostuu, Haapasalmi tiivisti.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Timo Aalto