YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Näillä 10 vinkillä teet yrityksestäsi vastuullisemman ja viestit siitä – ”Yrittäjä on hyvä työnantaja”
Vastuullinen yritys vetää puoleensa osaavimpia työntekijöitä. Vastuullisuus ja siitä viestiminen tuovat myös selvää kilpailuetua.
Laadimme kymmenen kohdan listan siitä, kuinka yrityksesi voi kehittää vastuullisuustyötä ja viestiä siitä.
1. Tunne oman toiminnan vaikutukset
Aluksi pitäisi miettiä mihin kaikkeen oman yrityksen toiminta vaikuttaa. Vaikutukset ympäristöön sekä sosiaalisesti ja taloudellisesti pitää kartoittaa. Sosiaalisen vastuun kenttää ovat esimerkiksi työntekijöiden hyvinvointi sekä ihmisoikeuksien toteutuminen, taloudellista vastuullisuutta taas on muun muassa yrityksen veroista ja muista taloudellisista vastuista huolehtiminen.
– Työ- ja elinkeinoministeriön tekemästä työolobarometrista, joka perustuu palkansaajien vastauksiin luemme vuosi toisensa jälkeen, että yrittäjä on hyvä työnantaja. Tämä on osa sellaista vastuullisuutta, jota ei pidä unohtaa. Työntekijöiden viesti on vankkumaton: Yrittäjä on hyvä työnantaja. Luottamuksellisuus, avoimuus ja tasapuolinen kohtelu toteutuvat vuodesta toiseen sitä paremmin, mitä pienemmästä työpaikasta on kyse, sanoo Janne Makkula, työmarkkina- ja yrityslainsäädäntöyksikön johtaja Suomen Yrittäjistä.
Pienissä yrityksissä työ koetaan useimmin yhteisölliseksi. Myös stressiä ja kiirettä koetaan vähiten kaikkein pienimmissä yrityksissä, Makkula kertoo.
Vastuullisuussuunnitelmaa tehdessä mieti, missä kaikkialla yrityksesi toiminta vaikuttaa ja mitä pitäisi tai voisi muuttaa vastuullisemmaksi? Ympäristövastuuseen kuuluvat muun muassa päästöt, energiankulutus, luontokatoon vaikuttaminen. Olisiko esimerkiksi kiertotalouteen osallistuminen mahdollista?
2. Tunnista sidosryhmäsi
Keiden toimintaan yritys pyrkii vaikuttamaan ja ketkä vaikuttavat yritykseen?
Sidosryhmiltä saa palautteita ja kehitysideoita. Vastuullisuusviestinnän tavoitteena on vuoropuhelu sidosryhmien kanssa, joita ovat sijoittajat, asiakkaat, yhteistyökumppanit, ympäristöjärjestöt, alihankkijat, työntekijät, media, viranomaiset ja yhteiskunta.
3. Pohdi arvot ja muodosta tavoitteet
Pidä mielessä, että onnistuneen vastuullisuusviestinnän taustalla ovat aina arvot ja liiketoiminnan kehittäminen vastuullisemmaksi. Jotta voidaan toimia vastuullisesti, pitää tuntea arvot ja vastuullisuuden osa-alueet, joita halutaan korostaa.
Ajankohtaisia asioita vastuullisuudessa ovat esimerkiksi ilmastotavoitteet, luontokato, kiertotalous, monimuotoisuus, inklusiivisuus, ihmisoikeudet, vastuullinen sijoittaminen ja niin edelleen.
4. Vastuullisuus on konkretiaa
Vastuullisen brändin tulee aina perustua yrityksen todellisiin toimiin. Yrityksen vastuullisuus voi ilmetä kaikessa aina toimitiloista tuotepakkauksiin. Kerro vastuullisuudesta kuvilla, videoilla ja teksteillä. Sanomaasi kuunnellaan paremmin, jos kertojana on ihminen. Tunteiden merkitys kannattaa muistaa viestinnässä, sillä pelkkä asiasisältö ei riitä vakuuttamaan.
5. Läpinäkyvyys on a ja o
Jotta ihmiset luottavat yritykseen ja sen vastuullisuuteen, he tarvitsevat siitä todisteita. Ole mahdollisimman avoin siitä, mitä yrityksessä tapahtuu. Mitään ei lähtökohtaisesti kannata piilotella.
On tärkeää olla avoin ja rehellinen myös niistä asioista, jotka vielä vaativat kohentamista. On parempi korostaa tavoitteita ja osoittaa kehitystä askel askeleelta kuin esittää nykytilannetta vastuullisempana kuin se todellisuudessa onkaan.
Rohkea vastuullisuusviestintä herättää aina myös keskustelua Etenkin sosiaalisessa mediassa mainekohut nousevat ennalta-arvaamatta, ja niihin on reagoitava nopeasti. Kriisiviestintäsuunnitelma on hyvä olla olemassa myös.
6. Ymmärrä, että vastuullisuus on kilpailuetu
Kuluttajat vaativat yhä enemmän ympäristötekoja ja kestävyyttä. Yritykset asettavat ympäristötavoitteita ja odottavat yhteistyökumppaneiltaan samaa. Vastuullinen yritys vetää magneetin lailla puoleensa osaavimpia työntekijöitä. Kaikki sidosryhmänne ovat kiinnostuneita vastuullisuudesta. Miksi siis ette viestisi siitä vieläkin enemmän?
7. Valitse viestintäkanavat
On selvitettävä, mitä viestinnän kanavia keskeiset kohde- ja sidosryhmät käyttävät. Esimerkiksi asiakkaille kannattaa kertoa mitkä tuotteet tai palvelut auttavat heitä olemaan vastuullisempia kuluttajia – olivatpa kyseessä sitten b2b- tai kuluttaja-asiakkaat.
Vastuullisuuden osa-alueiden, sidosryhmien ja viestintäkanavien moninaisuus tuottaa usein haasteita yrityksille tarttua vastuullisuusasioihin. Mieti, miten saat sidosryhmäsi osallistumaan keskusteluun vaikkapa sosiaalisessa mediassa.
8. Voit viestiä jo tavoitteista
Vastuullisuusaiheista kannattaa yleensä kertoa heti, kun on jotain kerrottavaa. Se voi tarkoittaa myös tavoitteita, tai pyrkimyksiä. Esimerkiksi: tavoittelemme hiilineutraaliutta ja tässä ovat toimenpiteet, joita aiomme tehdä.
9. Ilman yritysvastuuraporttiakin pärjää
Yritysvastuuraportti ei ole välttämätön vastuullisuusviestintää tehtäessä, mutta sitä monet viestinnän ja vastuullisuuden asiantuntija suosittelevat. Se on hyvä pohja vastuullisuusviestinnälle, aivan kuten tilinpäätös, osavuosikatsaukset, tase ja vuosikertomus ovat pohjana talous- ja sijoittajaviestinnälle.
10. Käytä standardeja ja mittareita apuna
Vastuullisuustyössä on suositeltavaa käyttää viitekehyksiä, mittareita, standardeja ja erilaisia työkaluja, joita on tarjolla paljon. Usein myös asiantuntija-apu on tarpeellista, varsinkin jos lähdetään viestimään esimerkiksi hiilidioksipäästötavoitteita. Hiilidioksidipäästötavoitteita viestiessä tärkeää on muun muassa se, kuinka yrityksesi suhteutuu alan edelläkävijöihin.
Esimerkiksi GRI, Global Reporting Initiative on kansainvälinen organisaatio, joka on kehittänyt ohjeiston vastuullisuusraportointia varten. Myös YK:n Global Compact-aloite pyrkii edistämään vastuullisen ja kestävän kehityksen mukaista yritystoimintaa.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Eeva Pesonen
eeva.pesonen@yrittajat.fi