YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Näin arvioit koronatartuntariskiä työpaikalla: Katso lista toimenpiteistä
Työterveyslaitos on julkaissut ohjeistuksen työpaikkojen koronavirusriskin arvioimiseen.
Työterveyslaitoksen tuore koronariskiohjeistus painottaa muun muassa työpaikan koronavirustilanteen havainnointia, työpaikan sijaintia koronavirusten esiintymisen osalta sekä sitä, onko työpaikalla mahdollista ylläpitää kahden metrin turvaetäisyyksiä tai hyödyntää etätyötä.
– Yleisesti riskien arvioinnin toimenpiteiden tavoitteena on pienentää riskit hyväksyttäviksi. COVID-19-tapauksessa tavoitteena on oltava nolla tartuntaa, Työterveyslaitos kirjoittaa tiedotteessaan.
Uutisoimme aikaisemmin Suomen Yrittäjien laatimasta ohjeistuksesta yrityksille etätyön organisoimisen sujuvoittamiseksi. Voit tutustua ohjeistukseen täällä.
Työterveyslaitoksen mukaan käytännön työssä on oleellista esimerkiksi se, kuuluuko työhön voimakasta äänenkäyttöä tai toimintaa, joka mahdollistaa pisaroiden leviämisen normaalipuhetta kauemmaksi. Laitos on julkaissut työnantajille tarkoitetun kysymyslistan, johon vastaamalla voi arvioida tartuntariskin todennäköisyyttä. Mitä useammin vastauksena kysymyksiin on kyllä, sitä suurempi tartuntariski työpaikalla on ja sitä järeämpiä toimia tulisi miettiä.
Lista työterveyslaitoksen suosittelemista toimenpiteistä
– Jos etätöiden, työpaikan tila- ja työaikajärjestelyiden tai muiden toimenpiteiden avulla ei saavuteta hyväksyttävää riskitasoa, voidaan työpaikoilla ottaa käyttöön maskit tai hengityksensuojaimet. Niitä voidaan tarvita tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.
– Maskien ja hengityksensuojainten käytössä on huomioitava, että niiden käyttö ei saa johtaa turvavälien tai hygienian heikentymiseen.
– Maskien käytöllä vähennetään muihin kuin maskin käyttäjään kohdistuvaa pisara-altistusta. Hengityksensuojaimia (FFP2, FFP3) voidaan riskinarvioinnin perusteella käyttää, kun tavoitteena on suojata suojaimen käyttäjää (erityisesti korkeamman riskin tilanteissa).
– Jos työnantaja määrää maskit tai hengityksensuojaimet käyttöön, tulee määräystä valvoa ja kouluttaa kaikki työntekijät maskien tai suojainten asianmukaiseen käyttöön.
– Työntekijöiden on noudatettava työnantajan määräystä maskien ja suojainten käytöstä.
– Työnantajan on otettava huomioon erityistilanteet, joissa yksittäinen työntekijä ei voi käyttää suojaimia (esim. sairaus).
– Työnantajan on varmistettava, että maskeja tai suojaimia on riittävästi saatavilla.
– Kaksi koronarokotusta saaneiden työhön liittyviä rajoituksia voidaan tarvittaessa lieventää, mikäli riskinarvioinnin perusteella heidän turvallisuutensa ei vaarannu. Samalla kannattaa huomioida päätöksen vaikutus niihin, jotka ovat saaneet vasta yhden rokotuksen. Maskien käyttöön koronarokotus ei vaikuta, sillä rokotus ei välttämättä estä viruksen levittämistä tai sairastumista.
Voit tutustua Työterveyslaitoksen koronariskiin tarkistuslistaan täällä.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi