YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Näin ilmoitat alv:n vuoden alusta – Verottaja: Joissain tapauksissa 10 prosentin myynti tammikuulle ja 14 prosentin kanta joulukuulle mahdollinen
Alennettujen arvonlisäverokantojen korotus vaikuttaa alv-ilmoituksiin.
Alennettuihin arvonlisäverokantoihin tulee korotus vuodenvaihteessa, kun monien tavaroiden ja palvelujen verokanta nousee 10 prosentista 14 prosenttiin. Verokannan muutos vaikuttaa myös arvonlisäveron ilmoittamiseen.
Verohallinto on julkaissut ohjeistusta arvonlisäveron ilmoittamiseen vuoden 2025 alusta alkaen.
Alennettujen 10 ja 14 prosentin verokantojen mukaan lasketut veron määrät ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella kohdissa Vero kotimaan myynnistä verokannoittain sekä Vero ostoista ja maahantuonneista.
Veron suorittamisvelvollisuus ei määritä sitä, mille verokaudelle arvonlisävero ilmoitetaan. Ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi voi joutua ilmoittamaan esimerkiksi 10 prosentin myyntiä tammikuulle tai 14 prosentin myyntiä joulukuulle.
Toisin sanoen, vaikka arvonlisävero kohdistettaisiin maksu- tai laskutusperusteisesti arvonlisäveroilmoituksella, sovellettava verokanta määräytyy veron suorittamisvelvollisuuden perusteella eli tavaran toimitushetken tai palvelun suoritushetken mukaan. Ennakkomaksussa ratkaisevaa on maksun kertymishetki eli hetki, jolloin ennakkomaksu on myyjän käytettävissä esimerkiksi myyjän tilillä.
Esimerkki: Yrityksen verokausi on kuukausi, ja yritys soveltaa maksuperusteista arvonlisäveron tilitystä. Maksuperusteisuudella tarkoitetaan sitä, että yritys kohdistaa myynneistä suoritettavan ja ostoista vähennettävän arvonlisäveron sille kuukaudelle, jolloin se saa maksun myynnistään tai se itse maksaa ostamansa tavaran tai palvelun.
Yritys toimittaa kirjan asiakkaalle 30.12.2024 ja saa maksun 1.1.2025. Kirjan myyntiin sovellettava verokanta on 10 %. Yritys ilmoittaa myynnin arvonlisäveron maksuajankohdan mukaan eli tammikuun arvonlisäveroilmoituksella. Yritys ilmoittaa veron esimerkiksi OmaVerossa kohdassa Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 10 %:n vero.
Esimerkki: Yrityksen verokausi on kuukausi ja yritys soveltaa laskutusperustetta tilikauden aikana. Yrityksen tilikausi on 1.4.2024 -31.3.2025. Laskutusperusteella tarkoitetaan sitä, että yritys kohdistaa myynnin sille verokaudelle, jonka aikana ostajaa on veloitettu toimitetusta tavarasta tai suoritetusta palvelusta.
Yritys lähettää asiakkaalle myytävästä kirjasta 30.12.2024 päivätyn laskun ja toimittaa kirjan asiakkaalle 1.1.2025. Asiakas maksaa laskun tammikuussa eräpäivänä. Kirjan myyntiin sovellettava verokanta on 14 %. Yritys ilmoittaa myynnin laskun päivämäärän mukaan joulukuun arvonlisäveroilmoituksella. Yritys ilmoittaa veron esimerkiksi OmaVerossa kohdassa Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 14 %:n vero.
14 %:n alv-kanta vuodesta 2025 alkaen
- kirjat (painetut ja sähköiset julkaisut)
- lääkkeet
- liikuntapalvelut, esimerkiksi peli- ja salivuorojen tennis-, golf-, jäähalli- ja liikuntavuorojen sekä hiihtohissilippujen myynti
- pääsy kulttuuri-, viihde- ja urheilutapahtumiin, esimerkiksi teatteriin, sirkukseen, messuille, huvipuistoon, konserttiin, museoon, eläintarhaan, elokuvateatteriin, näyttelyyn sekä tällaisten tapahtumien suoratoistoon
- henkilökuljetukset (bussit, junat, taksit, kotimaan lentoliikenne)
- majoituspalvelut (hotellit, motellit, matkustajakodit, maatilamajoitus, leirintäalueiden teltta-, asuntoauto- ja vaunupaikat sekä mökkien vuokraus)
- esiintyvän taiteilijan, urheilijan tai muun julkisen esiintyjän saamat palkkiot, jos palkkion saaja on hakeutunut tästä toiminnasta arvonlisäverovelvolliseksi.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi