YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Näin organisoit etätyön yrityksessäsi: Katso tästä Yrittäjien tuore ohjeistus
Suomen Yrittäjät on laatinut ohjeistuksen etätyön organisoimiseen työpaikoilla.
Etätyö on yleistynyt merkittävästi korona-aikana ja monella työpaikalla siitä on tullut arkinen käytäntö. Suomen Yrittäjät on laatinut ohjeistuksen yrityksille etätyön organisoimisen sujuvoittamiseksi.
– Monissa yrityksissä on ollut suunnitelmissa palata syksyn alkaessa mahdollisesti täydestä etätyöstä jonkinlaiseen hybridimalliin. Koska koronatilanne on edelleen kuitenkin pahempi kuin sen vielä kesän alussa odotettiin olevan, monessa yrityksessä varmasti pohditaan nyt, jatketaanko sittenkin enemmän etätyöhön pohjautuvalla mallilla siihen asti, että rokotuskattavuus on riittävä. Olemme laatineet etätyötä koskevan ohjeistuksen, jossa on nostettu esiin asioita, joita työpaikoilla on syytä pohtia, kun mietitään paluuta ”uuteen normaaliin”, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen kertoo.
Etätyön avulla pyritään lisäämään työn tehokkuutta ja joustavuutta, edistämään työssä jaksamista sekä helpottamaan työn ja yksityiselämän yhteensovittamista. Rytkösen mukaan työn luonne ja työtehtävät ratkaisevat, miten työt voidaan organisoida parhaiten. Etätyötä tehdään työsuhteessa ja siihen sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkia työsuhdetta koskevia lakeja ja sopimuksia.
– Suositeltavaa on, että työpaikalla laaditaan selkeä ohjeistus ja pelisäännöt siitä, miten etätyön tekemisestä sovitaan. Lyhytkestoisesta etätyöstä ei lähtökohtaisesti ole tarkoituksenmukaista tehdä erillistä etätyösopimusta.
Etätyö jaotellaan säännölliseen ja lyhytkestoiseen. Säännöllisessä etätyössä etätyöpäivä tehdään ennakkoon sovitun säännöllisen rytmin mukaan esimerkiksi tiettyinä viikonpäivinä tai tietty määrä päiviä viikossa. Lyhytkestoisen etätyön kriteeri täyttyy, kun työtä tehdään tilapäisesti esimerkiksi 1-2 päivää silloin tällöin muualla kuin työnantajan järjestämissä tiloissa tai esimerkiksi työmatkalla.
– Etätyöhön liittyy totuttuun työntekomuotoon verrattuna sekä hyötyjä että riskejä, jotka on hyvä huomioida työpaikan etätyötä koskevia käytäntöjä pohtiessa sekä etätyöstä sovittaessa. Etätyö ei ole yksiselitteisesti parempi tai huonompi vaihtoehto, vaan sen sopivuus kunkin työntekijän tehtävään on aina arvioitava tapauskohtaisesti työnantajan ja työntekijän tarpeet huomioiden. Lähtökohta on, että etätyöstä on oltava hyötyä sekä työnantajalle että työntekijälle.
”Sopimus syytä tehdä kirjallisesti”
Etätyö on Yrittäjien mukaan suositeltavaa ottaa käyttöön silloin, kun siitä hyötyvät sekä työnantaja että työntekijä. Joissakin tilanteissa etätyöstä voi olla tarkoituksenmukaista sopia yksittäisen työntekijän kanssa erikseen. Etätyön käyttöönotto ja aloittaminen eivät kuitenkaan aina vaadi erillistä sopimusta yksittäisen työntekijän tai koko henkilöstön kanssa.
Etätyötä koskeva sopimus on syytä tehdä kirjallisesti. Se voidaan lisätä työntekijän työsopimuksen erilliseksi liitteeksi. Etätyötä koskeva sopimus ei siis lähtökohtaisesti korvaa työntekijän aiempaa työsopimusta ja sen ehtoja.
Joissakin tilanteissa voi olla perusteltua, että etätyöstä sovitaan nimenomaisesti työnantajan ja yksittäisen työntekijän välillä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos etätyötä on tarkoitus tehdä säännöllisesti ja kokoaikaisesti tai työntekijä on esimerkiksi väliaikaisesti muuttamassa toiselle paikkakunnalle.
– Jos etätyöstä tehdään erillinen sopimus, on tärkeää, että etätyötä koskevassa sopimuksessa sovitaan muiden ehtojen lisäksi siitä, millaisella irtisanomisajalla osapuolet voivat irtisanoa sopimuksen. Etätyön päättämistä koskeva ilmoitus ei merkitse työsopimuksen irtisanomista, vaan ainoastaan etätyöjärjestelyjen päättymistä, Rytkönen sanoo.
Etätyö ei aiheuta työntekopaikan lisäksi muutoksia työsuhteen ehtoihin tai työsuhteessa noudatettaviin käytäntöihin. Etätyötä tehdessään työntekijä on samassa asemassa kuin työnantajan tiloissa työskennellessään tai vastaavaa työtä työnantajan tiloissa tekevä työntekijä.
– Etätyötä koskevien pelisääntöjen osalta on syytä pohtia yrityskohtaisesti, millaiset käytännöt toimivat. Jos täydestä etätyöstä palataan esimerkiksi jonkinlaiseen hybridimalliin, on syytä laatia ohjeistus esimerkiksi siitä, voivatko työntekijät osallistua työyhteisön tai yksittäisten tiimien kokouksiin ja tapaamisiin halunsa mukaan myös etänä ja milloin tapaamiset taas vaativat fyysistä läsnäoloa, Rytkönen jatkaa.
Lue tarkempi ohjeistus täältä!
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi