YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Näin vakuutat ja perehdytät kesätyöntekijän – Voit myös nimetä tutorin tuuraajalle
28 prosenttia pk-yrityksistä kertoo palkkaavansa kesätyöntekijöitä. Työnantajan on hyvä tehdä työntekijän kanssa kirjallinen työsopimus, johon määritellään työn tekemisen ehdot.
Työnantajan on perehdyttämisen lisäksi muistettava hoitaa kesätyöntekijän vakuutukset kuntoon. Työtapaturmavakuutus on hankittava ennen ensimmäistä työpäivää ja työeläke-vakuutus (tyel) ensimmäistä palkanmaksua seuraavan kuukauden aikana.
– Kun työnantajakohtainen vuositason palkkasumma ylittää 1200 euroa, silloin työtapaturmavakuutus on otettava, Fennian osastopäällikkö Leena Nurmilaukas kertoo.
Työntekijälle on otettava tyel-vakuutus, kun palkanmaksussa ylittyy 58,27 euron kuukausittainen raja. Työeläkevakuuttamisessa on 17 vuoden ikäraja.
Sähköinen palvelu helpottaa
Jos yrityksessä ei ole vielä palkanmaksujärjestelmää, yrittäjän kannattaa rekisteröityä esimerkiksi Verottajan ylläpitämään maksuttomaan palkka.fi -järjestelmään. Vastaavia pienyritykselle soveltuvia palveluja ovat esimerkiksi suoratyo.fi sekä palkkaus.fi. Sähköisessä palvelussa hoituvat sivukulujen tilitykset ja palkanmaksu.
– Työtapaturmavakuutus on kattava ja omavastuuton, ilman mitään ylärajaa. Se kattaa kaikki työtapaturmista ja työmatkoista aiheutuvat tapaturmat. Työtapaturmavakuutuksesta korvataan jopa eläkkeen maksuun asti.
– Jos työnantaja on laiminlyönyt vakuuttamisvelvollisuutensa, asia menee tapaturmavakuutuskeskuksen hoitoon. Silloin työntekijä pakkovakuutetaan. Työnantajalle määrätään sanktio, Leena Nurmilaukas muistuttaa.
Lisäksi vahingon sattuessa peritään vakuutuksen laiminlyöneeltä työnantajalta enintään 5000 euron omavastuu.
Perehdytä huolellisesti
Kun työhön saa hyvän perehdytyksen, vahinkoja sattuu vähemmän.
– Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain määräaikaisesti, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen neuvoo.
Nuori on perehdytettävä työhön ja siihen liittyviin vaaroihin sekä varmistettava, että hän osaa noudattaa työturvallisuusohjeita. Erityisen tärkeää on ohjeistaa toiminta häiriö- ja poikkeustilanteissa.
– Perehdytys kannattaa aloittaa tutustuttamalla kesätyöntekijä omaan yksikköönsä, sen tiloihin ja henkilöstöön. Tärkeintä on luoda positiivinen ilmapiiri, jossa uusi kesätyöntekijä uskaltaa kysyä ja toimia avoimesti. Yksi vaihtoehto perehdyttämiseen ja työssä opastamiseen voi olla nimetä kokeneempi työntekijä kesätyöntekijän ”tutoriksi”.
Rytkösen mukaan yrityksen toiminta ja tavoitteet sekä työtehtävät ja niihin liittyvät tavoitteet kannattaa kertoa kesätuuraajalle mieluiten jo ennen työsopimuksen solmimista.
– Perehdyttämisessä on myös tärkeää kertoa, että kesätyöntekijällä on oikeus ja velvollisuus kertoa esimiehelleen tai työkaverilleen mahdollisesti havaitsemistaan puutteista tai ongelmista työpaikalla tai työtehtävien hoitamisessa.
> Lisätietoa Nuoren työntekijän oppaasta
Muista. Alaikäisille kesätyöntekijöille on erityissäännöksiä. Lisätietoja saa työsuojeluviranomaisten neuvonnasta 0295 016 620 maanantaista perjantaihin klo 9–15.
Muistilista onnistuneeseen kesätyösuhteeseen
1 Opasta
Käy läpi työtehtävät ja niissä käytettävät laitteet. Työn riskit, niiden välttäminen sekä turvavälineiden käyttö. Toiminta häiriötilanteissa.
2 Ohjeista, keneltä apu loma-aikoina
Kesälomien aikana työpaikalla ei välttämättä ole kokeneita työntekijöitä paikalla ja tukea voi näin ollen olla vähemmän saatavilla.
3 Oikeus ja velvollisuus
Kertoa esimiehelleen tai työkaverilleen mahdollisesti havaitsemistaan puutteista tai ongelmista työpaikalla tai työtehtävien hoitamisessa.
4 Muista palkkalaskelma ja työtodistus
Työnantajan on pidettävä kirjaa työtunneista. Muista palkanmaksun yhteydessä antaa palkkalaskelma. Kun työsuhde loppuu, muista työtodistus.
* Neuvot antoi Suomen Yrittäjien Atte Rytkönen.
* Korjaus 28.5 klo 13: tyel-ansion alaraja korjattu. Summa muuttuu vuosittain.
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi