YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Näin vastuullisuusteot onnistuivat yksinyrittäjältä – Sanni Luomahaara aikoo hyötykäyttää kahvinporotkin
Yrittäjän podcastin uusin jakso tarjoaa vastuullisuusvinkkejä yksinyrittäjän näkökulmasta.
Korsuretket Oy:n Sanni Luomahaara valittiin aikaisemmin tänä syksynä vuoden yksinyrittäjäksi. Luomahaara on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.
Luomahaara on viime aikoina vienyt yritystään vastuullisempaan suuntaan. Yksi askel siihen suuntaan oli Ekokompassi-ympäristösertifikaatti.
– Vastuullisuus mielletään usein yhdellä sanalla sanottuna kierrättämiseksi, mutta se on todella paljon muutakin. Tottakai se on ympäristötekoja, mutta itse koen isona osana vastuullisuutta myös sosiaaliset arvot. Meillä oli tuuri, että täällä Satakunnassa useampi yritys lähti suorittamaan sertifikaattia, jolloin saimme tästä hankkeen pystyyn ja saimme EU:n Leader-rahoitusta. Yleensä alueelta löytyy aina joku yritysneuvoja, joka tietää, mitkä yritykset olisivat kiinnostuneita lähtemään mukaan.
Luomahaara kertoo Yrittäjän podcastissa, mitä sertifikaatti edellyttää yritykseltä.
– Teimme kirjallisen ympäristölupauksen, jonka ei tarvitse olla mitään maailmoja pelastavaa mutta kyseisen yrityksen koon mukaan mitoitettua. Meillä se tarkoittaa sitä, että kaikilla osa-alueilla pyrimme siihen, että meidän tilaisuudet ja tapahtumat kuormittavat mahdollisimman vähän ympäristöä.
Kosmetiikassa tiukka linja
Korsuretket Oy:n liikevaihdosta lähes 80 prosenttia koostuu ruokapalveluista. Siksi ruuan raaka-aineiden alkuperän tiedostaminen on tärkeässä roolissa.
– Käytämme paljon riistalihaa paikallisilta metsästysseuroilta. Saamme salaatit lähellä sijaitsevalta luomutuottajalta, leivät läheisestä leipomosta ja perunat alueelliselta viljelijältä. Tottakai olisi helpompaa tilata kaikki tukusta, mutta näen vastuullisena myös muiden alueellisten toimijoiden palveluiden käyttämistä.
Korsuretket on siirtynyt ympäristömerkittyihin kemikaaleihin. Kaikki tuotteet on listattu.
– Muita kuin ympäristömerkittyjä tuotteita tiloistamme ei saa löytyä. Kaikki tuotteet täytyy olla listattuina, kun sertifikaattitarkastus käydään läpi, Luomahaara kertoo podcastissa.
Ruokahävikkiä pyritään vähentämään valmistamalla ruokaa vain tilatun määrän mukaan.
– Meille on 25 vuoden aikana kehittynyt aika hyvä ymmärrys siitä, paljonko ruokaa kuluu tietylle määrälle. Emme valmista sitä ylimääräistä. Maaseudulla on näppäriä keinoja käyttää biojote hyödyksi. Roskikseen menevät vain kahvinpurut, kaikki muut menee kanojen ruuaksi.
Kuuntele podcastista, mitä muita keinoja Korsuretket on ottanut käyttöön ja millaisen keinon Luomahaara aikoo ottaa käyttöön kahvinporojen hyötykäyttöön! Hän kertoo myös, millainen valtti sertifikaatti on viestinnässä.
Yrittäjän podcastin kaikki jaksot löydät Suplasta ja Spotifysta!
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi