KUVATEKSTI: Vähävaraisten perheiden lapsille on valtava merkitys sillä, että lahjoitus tarjoaa heille mahdollisuuden erilaisiin harrastuksiin, kuten urheiluun. Kuva: Pxhere
18.8.2023 klo 09:22
Uutinen

Näin yrityksesi voi tukea vähävaraisten perheiden lasten harrastuksia – ”Tarve on kasvanut joka vuosi”

Suomessa noin 120 000–150 000 lasta elää perheissä, joissa varat eivät riitä arjen tarpeisiin – mukaan lukien lasten harrastuksiin.

Kesäloman jälkeen suomalaislapset kirmasivat kesälaitumilta takaisin koulunpenkille ja palasivat myös harrastustensa pariin. Paitsi että kaikki eivät palanneet. Valtavassa joukossa lapsiperheitä on niin tiukkaa, etteivät perheen varat meinaa riittää edes vaatteisiin ja ruokaan, harrastuksista puhumattakaan.

Noin 120 000–150 000 lasta elää perheissä, joissa rahat eivät riitä arjen tarpeisiin. Jos lapsi ei pääse harrastamaan, hän uhkaa syrjäytyä ikäluokastaan. Harrastus tarjoaa paitsi virkistystä ja kehittymismahdollisuuksia, myös elintärkeitä sosiaalisia suhteita.

Näitä perheitä tukee kuitenkin useampi järjestö ja yhdistys, joille sekä yksityishenkilöt että yritykset lahjoittavat rahaa ja siten mahdollistavat myös lasten harrastustoimintaa.

Lasten harrastuksia voi tukea esimerkiksi Hope ry:n, Pelastakaa Lapset ry:n, Tukilinja-säätiön, Tukikummien ja SOS-Lapsikylän välityksellä.

Tukea urheilu- ja kulttuuriharrastuksiin

Kuinka suuri on vähävaraisten perheiden tarve nykypäivän Suomessa sille, että lasten harrastuksia tuetaan taloudellisesti?

– Liian suuri. Olen työskennellyt Hopessa 12 vuotta, ja joka vuosi tarve on kasvanut, sanoo Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.

Hope tarjoaa vähävaraisille perheille vaate- ja tavaralahjoituksia ja lapsille ja nuorille harrastustukea sekä vapaa-ajan elämyksiä.

Kun yritys lahjoittaa rahaa Hopelle, se voi valita antaako tukensa yleisemmin lapsiperheen arjen tarpeisiin vai suuntaako summan erityisesti lasten harrastuksiin.

Kun Hope myöntää tukea lasten harrastuksiin, menee summista 90 prosenttia urheiluun ja liikuntaan. Loput lahjoitetaan kulttuuriharrastuksiin, kuten musiikki- ja kuvataideharrastuksiin.

– Kun lapsi varttuu, myös harrastuskulut kasvavat joka vuosi. Esimerkiksi pelireissuja tulee mukaan kuvioihin, ja erityisesti varusteet ovat joukkueharrastuksissa todella kalliita.

Minkälaisia harrastuksia lapsi saa Hopen kautta, jos yritys lahjoittaa esimerkiksi 100 euroa tai tonnin?

– Keskimäärin myönnämme avustuksia 300–400 euroa per lapsi, joten tonnilla voi tukea kolmen lapsen harrastusta. Sadalla eurolla voi saada vaikkapa pelivälineet pihapeleihin.

“Arvostamme isosti kaikkia lahjoituksia”

Eveliina Hostilan mukaan kymmenet yritykset lahjoittavat vuosittain Hopelle rahaa soljuvana virtana. Satunnaisesti lahjoittavia yrityksiä on mukana vielä enemmän. Moni yritys pistää pystyyn vastuullisuuskampanjan joulun alla ja lahjoittaa joulukorttirahansa Hopelle.

– Yritykset järjestävät myös liikuntatempauksia, joissa lahjoitetaan vaikkapa euro per tempaukseen osallistuva työntekijä Hopelle.

Kertalahjoituksena annettavien summien skaala on laaja: yritykset lahjoittavat muutamasta kymmenestä eurosta useampaan kymppitonniin.

– Yksinyrittäjän lahjoittama 50 euroa voi olla hänelle suhteessa suurempi summa kuin suuryrityksen antama muutama tuhat euroa. Arvostamme isosti kaikkia lahjoituksia, Hostila sanoo.

Lisää lahjoittajia kaivataan koko ajan, sillä myös apua tarvitsevien määrä on kasvussa.

Kun Hope teki asiakaskyselyn, vastauksissa korostui se, kuinka vanhemmat kokivat saavansa lahjoituksista voimavaroja ja tulevaisuuden toivoa. Lahjoituksen avulla heidän lapsensa pystyivät joko jatkamaan harrastusta, joka uhkasi päättyä rahan puutteen takia, tai aloittamaan uuden harrastuksen.  

“Käytämme rahat lahjoittajan toiveen mukaisesti”

Pelastakaa Lapset ry saa yrityksiltä hyvin eri suuruisia lahjoituksia. Pitkäjänteisemmissä kumppanuuksissa yritykset tukevat yhdistyksen työtä yleensä suuremmilla summilla ja sitoutuvat tiettyyn ohjelmaan useammaksi vuodeksi.

Voiko lahjoittaessa kohdentaa rahan niin halutessaan erityisesti lasten harrastuksiin?

– Käytämme rahat aina lahjoittajan toiveen mukaisesti. Jos lahjoittaja haluaa kohdentaa tukensa esimerkiksi vähävaraisten perheiden lapsia auttavaan Eväitä Elämälle -ohjelmaamme, käytämme rahat siihen, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n yritysyhteistyön tiiminvetäjä Johanna Mäkelä

Eväitä Elämälle -ohjelma tukee lasten ja nuorten hyvinvointia harrastus- ja oppimateriaalituen sekä mentoroinnin kautta. Lisäksi jaetaan ruoka-apua.

Harrastustuen avulla maksetaan esimerkiksi lapsen harrastuksen kausimaksu tai harrastukseen tarvittavat välineet.

– Tuki lähtee aina lapsen yksilöllisestä tarpeesta ja lapsen oman unelman mahdollistamisesta.

Puoli miljoonaa harrastustukeen

Johanna Mäkelän mukaan Eväitä Elämälle -ohjelman avulla autettiin viime vuonna 13 000 lasta. Tukea jaettiin yli miljoona euroa, ja summasta käytettiin harrastustukeen lähes puoli miljoonaa.

Uusia tukijoita kaivataan silti koko ajan. 

– Vähävaraisten lapsiperheiden avuntarve on kasvanut hintojen nousun myötä. Viime vuosina erityisesti harrastustuen tarve on ollut jatkuvassa kasvussa. Olemme todella kiitollisia jokaiselle ohjelmaa tukeneelle. Jokainen voi lahjoittajana osallistua lasten auttamiseen oman kantokykynsä mukaan, ja meille jokainen lahjoitus on arvokas.

Johanna Mäkelä kertoo, että heidän yhdistyksensä tekee vuosittain yhteistyötä useamman tuhannen yrityksen kanssa.

Valtaosa näistä yrityksistä tukee Pelastakaa Lapset ry:n toimintaa lahjoittajana. Erityisen aktiivisia yritykset ovat lahjoittamaan rahaa kotimaan lasten hyväksi Anna lahjaksi tulevaisuus -joulukeräykseen sekä humanitaarisiin hätäapukeräyksiin kuten Ukrainaan.

Valittavana useita avustavia tahoja

Muun muassa näiden järjestöjen ja yhdistysten kautta yrityksesi voi tukea vähävaraisten lasten harrastustoimintaa:

Hope on järjestö, joka auttaa vähävaraisten perheiden lapsia eri puolilla maata 20 paikallistoimijan välityksellä. Viime vuonna 23 000 lasta sai Hopen kautta tukea arkeensa eri muodoissa. Tuki oli muun muassa vaate- ja tavaralahjoitustukea, ja 2700 lasta tuettiin heidän harrastuksissaan. Hope tukee 6–17-vuotiaiden lasten harrastustoimintaa.

Pelastakaa Lapset ry:n kautta yritykset voivat tukea lapsia joko lahjoittamalla rahaa, ryhtymällä hankekumppaniksi tai tarjoamalla omaa liiketoimintaosaamistaan erilaisissa projekteissa yhteistyössä yhdistyksen kanssa. Eväitä Elämälle -ohjelmaan kuuluva harrastustuki on tarkoitettu alle 18-vuotiaille lapsille. Harrastustukea myönnetään muun muassa harrastusvälineiden hankintaan sekä tunti- ja kausimaksuihin.

Tukikummit-säätiön lahjoittamilla varoilla tuetaan Suomessa asuvia lapsia ja nuoria, jotka ovat vaarassa pudota pois harrastuksista ja kaveriporukoista. Avustuksia myönnetään esimerkiksi opiskeluun, harrastuksiin ja vaatteisiin, ja keräystilille tulevat varat menevät täysin lyhentämättöminä avun saajalle. Tukikummit-säätiö kanavoi lahjoitukset Kirkon diakoniarahastolle, joka hoitaa käytännön avustustoiminnan.

Tukilinja-säätiö tukee ihmisiä, joilla on pitkäaikainen fyysinen tai psyykkinen toimintarajoite, joka vaikeuttaa arjessa toimimista. Tukea myönnetään muun muassa koulunkäyntiin, opintoihin ja harrastuksiin – myös lasten harrastuksiin. Apurahat suunnataan ensisijaisesti vähävaraisille.

SOS-Lapsikylän ylläpitämä Unelmista.fi-sivu yhdistää taloudellista tukea tarvitsevat lapsiperheet, harrastustoimintaa järjestävät tahot ja lahjoittajat. Unelmista totta -harrastustukea myönnetään 7–17-vuotiaille lapsille verkostossa, johon kuuluu kuraattoreita, perhesosiaalityöntekijöitä ja harrastustoiminnan järjestäjiä.

Pienet lahjoitukset verovähennyskelpoisia

Kun yritys lahjoittaa rahaa, se voi tietyissä tapauksissa vähentää lahjoituksen verotuksessa. Näin siksi, että arvoltaan vähäiset raha- tai esinelahjoitukset yleishyödylliseen ja samalla paikalliseen tai yrityksen toimialaa lähellä olevaan tarkoitukseen voidaan katsoa suhdetoiminnan luonteisiksi menoiksi.

Tällaisia lahjoituksia yritys saa vähentää enintään 850 euroa lahjoituksensaajaa kohti.

Lahjoitus poliittiseen tarkoitukseen ei ole kuitenkaan miltään osin vähennyskelpoinen verotuksessa.

Muut kuin arvoltaan vähäiset lahjoitukset yleishyödylliseen tarkoitukseen eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa, koska ne on annettu lähinnä hyväntekeväisyystarkoituksessa eivätkä edistä elinkeinotoimintaa.

 

Lähde: vero.fi

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen