YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Naisyrittäjien määrässä käynyt kato viime vuosina – Myös pienituloisia selvästi miehiä enemmän
Naisyrittäjien määrä on viime vuosina laskenut huolestuttavasti, sanoo Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja Katja Rajala.
– Naisyrittäjien määrä on laskenut viime vuosina huimasti, viimeisen kolmen vuoden aikana yli 20 000:lla. Olemme tästä tietenkin hyvin huolestuneita, sanoo myös Suomen Yrittäjien hallituksessa istuva Rajala.
Yrittäjistä naisia on vain 33 prosenttia. Asiantuntijat arvelevat, että eläkejärjestelmän uudistus, arvonlisäveron nosto ja sen alarajahuojennuksen poisto vaikeuttavat etenkin naisten yrittäjyyttä entisestään.
– Toki on ollut haasteelliset vuodet takana, ja osa on mennyt palkkatöihin eli siellä on ollut vetovoimaa. Eläköityminen on myös yksi syy. Suomen Yrittäjänaisissa olemme startanneet Kohti kasvua -hankkeen, jonka tavoitteena on ennen kaikkea innostaa naisyrittäjiä kasvuun, Rajala sanoo.
Hankkeen tavoitteena on ohjata naisyrittäjiä hyödyntämään olemassa olevia koulutuksia ja työkaluja, joiden avulla he voivat kehittää liiketoimintaansa. Tavoitteena on myös parantaa naisyrittäjien mahdollisuuksia saada rahoitusta ja hyödyntää verkostoja.
– Hanke ohjaa naisia osaamisen kehittämiseen, verkostoitumiseen ja tietoon rahoituksesta. Tarjoamme tietoa ja tukea. Linkitämme tämän hankkeen myötä naisyrittäjiä eteenpäin. Meillä ei ole omia sparraajia, vaan me toimimme yhteistyössä esimerkiksi Kasvu Openin kanssa, Rajala kertoo.
Hankkeen kautta voi hakeutua kasvuyritysanalyysiin, hakea sparrausta ja osallistua erilaisiin tapahtumiin. Lisää voi katsoa täältä.
Esikuvia puuttuu
Tutkimusten mukaan naiset ovat turvallisuushakuisempia ja välttävät riskinottoa miehiä enemmän, Rajala sanoo. Hänen mukaansa Suomesta myös puuttuu esikuvia menestyneistä naisyrittäjistä.
– Meiltä puuttuvat esikuvat, meillä ei ole ollut kovinkaan paljoa menestyneitä yrittäjänaisia mediassakaan esillä.
Rajalan mukaan ensin on herätettävä halu kasvaa.
– Ehkä se kuitenkin lähtee enemmän sieltä mielen asenteesta. Uskalletaanko sitä riskiä ottaa ja ajatella isommin? Kasvuhalu on ensin herätettävä, ja sitten on lähdettävä kartoittamaan kasvun vaihtoehtoja kuten sitä, mitä tukea siihen on ympärillä saatavilla. Paljonhan puhutaan rahoituksesta, Rajala sanoo.
Rajala on itse toiminut 30 vuotta yrittäjänä eri toimialoilla. Viimeisin oli yksityisiä päiväkoteja pyörittävä yritys, jonka hän on myynyt.
Matalan katteen aloilla
Yrityskentällä näkyy työmarkkinoiden eriytyneisyys sukupuolen mukaan: naisyrittäjät toimivat useammin matalakatteisemmilla aloilla, ja heistä 40 prosenttia ansaitsee alle 2 000 euroa kuussa. Miehistä samassa tilanteessa on 25 prosenttia.
Naiset käyttävät perhevapaista yli 80 prosenttia, ja tämä koskee myös yrittäjänaisia.
– Moni nainen haaveilee yrittämisestä, mutta ei koskaan lähde toteuttamaan unelmaansa. Osalla syynä on pelko. Vai onko kyse enemmänkin arjen haasteista, Rajala pohtii.
Startup-rahoituksesta päätyy vain kuusi prosenttia naisten yrityksille.
– Naiset eivät hae rahoitusta yhtä paljon kuin miehet, ja rahoittajien tausta vaikuttaa päätöksiin. Tämä on yksi syy siihen, miksi vain pieni osa startup-rahoituksesta menee naisyrittäjille, sanoo Rajala.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Eeva Pesonen
eeva.pesonen@yrittajat.fi