YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.2.2020 klo 09:27
Uutinen

”Näkymien huonontumista Varsinais-Suomessa ei ole syytä sivuuttaa olankohautuksella”

Varsinais-Suomen yleinen suhdannenäkymä on heikentynyt. Omistajanvaihdosinto on kuitenkin edelleen korkea. Kireät vakuusvaatimukset rajoittavat kasvuyritysten lainansaantia.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. Barometrin ovat teettäneet Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö.

Varsinais-Suomen yleistä suhdannenäkymää kuvaava saldoluku on nyt +4, kun se koko maassa on +9.

– Näkymien huonontumista Suomen talouden yhdellä veturialueella ei ole syytä sivuuttaa olankohautuksella. Nyt tarvitaan päätöksiä, joilla tuetaan maakuntamme positiivista rakennemuutosta. Yritysten epävarmuus tulevasta sekä vaimentunut talouskehitys laskevat odotuksia henkilökunnan määrän kehityksestä. Vastaajista yhteensä 58 prosenttia katsoo, että työvoiman saatavuus on kasvun este, Hanna Munter sanoo.

Vuosi sitten Varsinais-Suomen saldoluku oli +14, syksyllä 2018 +27.

Omistajanvaihdosten määrä kiihtyy

Pk-barometri kertoo, että 49 prosenttia varsinaissuomalaisista pk-yrityksistä seuraa yrityksensä arvon kehittymistä aktiivisesti. Vastaajista 28 suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavien viiden vuoden aikana. Määrä on samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

– Useamman vuoden ajan Varsinais-Suomessa jatkunut hyvä vire näkyy toteutuneina kauppoina ja myyjien aktivoitumisena, elinkeinoasioiden päällikkö Lassi Rosala Varsinais-Suomen Yrittäjistä kertoo.

Kasvava kiinnostus omistajanvaihdoksiin näkyy myös Pk-barometrissa: omistusjärjestelyjen rahoituskysyntä on kasvanut viime vuodesta.

Rosala korostaa, että varautuminen omistajanvaihdokseen tulee aloittaa ajoissa.

– Ostajan löytyminen on yleensä suurin haaste. Lisäksi yrittäjät aloittavat omistajanvaihdokseen valmistautumisen usein liian myöhäisessä vaiheessa. Pelkän omistajanvaihdosprosessin tekninen läpivieminen vie keskimäärin lähes vuoden. Sitä ennen olisi hyvä toteuttaa yrityskauppaa valmistelevia toimenpiteitä, kuten myyntivaraston ajanmukaistamista, liiketoimintaan kuulumattoman omaisuuden realisoimista tai kiinteistöjen yhtiöittämistä. Myös henkiseen valmistautumiseen olisi hyvä varata riittävästi aikaa, Rosala kertoo.

Kireät vakuudet kasvun esteenä

Varsinaissuomalaisista yrityksistä 21 prosenttia aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta seuraavan 12 kuukauden aikana. Mainittujen omistusjärjestelyjen ja yrityskauppojen osuus on 18 prosenttia (koko maassa 11 prosenttia).

Rahoitustarpeet poikkeavat jonkin verran koko maan luvuista. Kone-, laite- ja rakennusinvestointien osuus rahoitustarpeista alueella on 62 prosenttia, kun se koko maassa on 54 prosenttia. Toisaalta varsinaissuomalaisista pk-yritysten kasvu- ja kansainvälistymisinto on muuta maata alempi. Alueen yrittäjistä 17 prosenttia aikoo hakea rahoitusta kasvuun tai kansainvälistymiseen, kun se koko maassa tarve on 23 prosentilla vastaajista.

Pk-barometrin mukaan yritykset saavat pääsääntöisesti tarvitsemansa rahoituksen. Eniten vaikeuksia rahoituksen saatavuudessa on kasvuyrityksillä. Pääsyy vaikeuksiin ovat kireät vakuusvaatimukset.

– Juuri tähän kohderyhmään Finnvera on tuonut markkinoille uuden rahoitustuotteen eli pk-takauksen. Se on kasvuhakuisille pk-yrityksille tarkoitettu 80 prosentin vakuudeton takaus pankin myöntämälle enintään 150 000 euron luotolle, kertoo Finnveran aluejohtaja Seija Pelkonen.

Viime vuonna Finnvera myönsi pk-yrityksille Varsinais-Suomeen rahoitusta lähes 130 miljoona euroa. (112 milj. euroa vuonna 2018). Tästä 52 miljoonaa euroa suuntautui Pelkosen mukaan pk-yritysten vientikauppojen ja 19 miljoonaa euroa yrityskauppojen rahoittamiseen.

Pk-barometriin vastasi Varsinais-Suomessa 300 yrittäjää ja koko maassa 4600.

Tutustu Pk-yritysbarometrin tuloksiin täällä >>