YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

He saivat valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot
Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot saivat tänä vuonna Karelia Ikkuna Oy, Laitex Oy ja Nellim Wilderness Hotels & Safaris. Kuva: Anssi Leppänen
12.10.2024 klo 22:30
Uutinen

Nämä yritykset saivat Suomen arvostetuimmat yrittäjäpalkinnot – Perheyrittäjyys ja rohkeus yhdistävät voittajia

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saivat tänä vuonna Karelia Ikkuna Oy, Laitex Oy ja Nellim Wilderness Hotels & Safaris Oy. Fennian ja Suomen Yrittäjien perustama palkinto jaettiin lauantaina Valtakunnallisten yrittäjäpäivien Yrittäjägaalassa Seinäjoella.

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot on myönnetty tänä vuonna kolmelle yritykselle. Tunnustuksen saivat ikkuna- ja ovivalmistaja Karelia Ikkuna Joensuusta, materiaalinkäsittelyteknologiaan erikoistunut Laitex Lappeenrannasta sekä elämys- ja majoituspalveluja tarjoava Nellim Wilderness Hotels & Safaris Inarista.

Voittajia yhdistää vahva perheyrittäjyyden henki. Esimerkiksi Karelia Ikkunassa ja Laitexilla on toteutettu jo aiemmin sukupolvenvaihdos. Nellim Wilderness Hotel & Safaris -yrityksessä puolestaan omistajapariskunnan kaikki neljä lasta ovat mukana yrityksen arjessa.

– Voittajat edustavat perheyrittäjyyttä parhaimmillaan. Yrittäjät ovat uskaltaneet investoida rohkeasti kasvuun ja tehneet oikeita valintoja. Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat yksi kasvun kulmakivistä. Yritykset ovat myös merkittäviä työllistäjiä omilla alueillaan, sanoo Fennian väliaikainen toimitusjohtaja Mika Manninen.

Energiaa säästäviä ikkunaratkaisuja

Karelia Ikkuna on Suomen suurin kotimaisessa omistuksessa oleva ikkunavalmistaja. Toimitusjohtaja Otto Ahtosen mukaan liikevaihdosta yli puolet syntyy taloyhtiöiden saneeraustöistä.

Yrityksen menestyksen taustalla ovat energiaa säästävät ikkunaratkaisut, hyvät yhteistyökumppanit, henkilökunnan osaaminen ja virtaava ikkunakohtainen tuotanto. Se tarkoittaa, ettei ikkunoita valmisteta sarjatuotantona varastoon.

– Virtaava malli on tehokas. Meillä on pitkälti automatisoidut työvaiheet ja ikkuna valmistuu nopealla läpimenoajalla. Parhaimmillaan neljässä tunnissa, Ahtonen kertoo.

– Yrittäjäpalkinto on tunnustus muilta yrittäjäkollegoilta. Se lämmittää kyllä sydäntä, Karelia Ikkunan perustaja Kauko Ahtonen sanoo.

Karelia Ikkuna Oy
Perustettu: 1991
Omistajat: Kauko Ahtonen, Vesa Silvennoinen, Otto Ahtonen, Ari Silvennoinen, Elli Ahtonen ja Juuso Ahtonen
Toimitusjohtaja: Otto Ahtonen
Kotipaikka: Joensuu
Työntekijöitä: 70
Liikevaihto: 30,2 miljoonaa euroa
Liiketulos: 3,7 miljoonaa euroa

Vientiä yli 80 maahan

Laitex teki puolestaan ison strategisen muutoksen 2010-luvun loppupuolella, kun se muuttui konepajasta teknologiayhtiöksi. Materiaalinkäsittelyratkaisuja teollisuudelle tarjoavalle Laitexille erilaiset kuljettimet ovat yhä tärkein yksittäinen tuote. Yrityksellä on vientiä yli 80 maahan.

– Konepajan kapasiteetti on säilynyt lähes samana, mutta insinöörien, toimihenkilöiden ja tuotekehityksen määrä on kasvanut. Päätös muutoksesta oli oikea, sillä vihreä siirtymä on lähtenyt liikkeelle Euroopassa. Materiaalinkäsittelyä tarvitaan niin pitkään kuin koneet pyörivät. Kaikki muuttaa muotoaan ekologisempaan suuntaan. Tämä palkinto merkitsee todella paljon perheelle ja koko henkilöstölle, sanoo toimitusjohtaja Lasse Kurronen.    

Laitex Oy
Perustettu: 1986
Omistajat: Kari, Lasse ja Jussi Kurronen sekä Laura Sinkko
Toimitusjohtaja: Lasse Kurronen
Kotipaikka: Lappeenranta
Työntekijöitä: 116
Liikevaihto: 26,2 miljoonaa euroa
Liiketulos: 1,6 miljoonaa euroa

Ainutlaatuinen hotelli- ja palveluketju

Mari ja Jouko Lappalainen ovat rakentaneet Lappiin 20 vuoden aikana ainutlaatuisen hotelli- ja palveluketjun, joka houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa. Nellim Wilderness Hotels & Safaris -yrityksen yrittäjät haluavat tarjota matkailijoille elämyksiä, jossa luonto on keskiössä. Vieraat aistivat luonnon myös majoituskohteissa.

– Meillä oli alussa 11 huonetta, ja nyt majoituskapasiteettia on yli 900 vieraalle. Nykyisen asemamme on mahdollistanut kolme tekijää: oikea tuote markkinoille, toimivat prosessit ja henkilökunta. Ja ehkä neljäntenä mukana on ollut vähän tuuriakin. Emme olisi ikinä uskoneet, kun aloitimme yrittäjinä, että saisimme tällaisen palkinnon, Mari ja Jouko Lappalainen kertovat.

Nellim Wilderness Hotels & Safaris Oy
Perustettu: 2004
Omistajat: Mari ja Jouko Lappalainen
Toimitusjohtaja: Jouko Lappalainen
Kotipaikka: Inari
Työntekijöitä: 146 (60 ympäri vuoden, 260 sesonkiaikana)
Liikevaihto: 30,7 miljoonaa euroa (4/2024 päättynyt tilikausi)
Liiketulos: 9,7 miljoonaa euroa (4/2024 päättynyt tilikausi)

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Fennian ja Suomen Yrittäjien perustama palkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. Palkinto on myönnetty yli 200 yritykselle ja yrittäjälle.
Valintaraati painottaa kriteereissään yrityksen kasvua, kannattavuutta, kansainvälistymistä ja liikeideaa.
Valintaraatiin kuuluvat Fennian ja Suomen Yrittäjien lisäksi Suomalaisen Työn liitto sekä Yksityisyrittäjäin säätiö.

Toimitus
Toimitus