YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

30.5.2018 klo 10:30
Uutinen

Näpistykset kuriin – lakimuutos etenee nopeasti

Kauppoja ja huoltoasemia piinaavat kaljavarkaat voivat joutua jatkossa vankilaan toistuvista näpistyksistä. Oikeusministeri Antti Häkkänen ajaa vauhdilla sakon muuntorangaistusta.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo siirtäneensä tämän lain valmisteluun resursseja oikeusministeriössä.

– Me etenemme aika nopeasti. Lakiesitys lähtee muutaman päivän päästä lausuntokierrokselle, Häkkänen kertoi Ylen uutisissa keskiviikkoaamuna.

–Tarkoitukseni on viedä lakiesitys eduskunnan käsittelyyn heti syksyllä, Häkkänen sanoo.

Hän uskoo lakimuutoksen menevän läpi eduskunnassa, koska sillä on hänen mukaansa laaja tuki kansalaisten keskuudessa ja samoin myös eduskunnassa.

Suomen Yrittäjät ja Kaupan liitto jättivät joulun alla oikeusministeri Antti Häkkäselle vaatimuksen, että sakon muuntorangaistus pitää palauttaa lakiin.

”Kaljavarkaat nauravat kameralle”

Kaupan ala menettää arviolta 550 miljoonaa euroa vuosittain myymälävarkauksien vuoksi.

– Meillä on valvontakameroiden kuvia, joissa nämä kaljavarkaat vain nauravat kameralle, kun tietävät, että he jäävät käytännössä ilman rangaistusta, useassa K-kaupassa yrittäjänä toimiva Marko Hoikkaniemi sanoi huhtikuussa yrittajat.fi:n haastattelussa.

Sakon muuntorangaistus poistettiin laista vuonna 2008 ja sen jälkeen näpistysten määrä kasvoi, lähinnä juuri kaljavarkauksien.

Nyt uudessa laissa poliisi joutuu viemään asian tuomioistuimeen, jos henkilö syyllistyy näpistykseen seitsemättä kertaa vuoden sisällä.

– Määrä voisi olla kyllä pienempi kuin tuo seitsemän kertaa – tai rajana voisi olla myös varastettujen tavaroiden rahallinen arvo. Mutta ehdottomasti nämä on vietävä käräjille, kauppias Marko Hoikkaniemi toteaa.

Raskas prosessi yrittäjälle

Poliisi voisi jo nykylain puitteissa saattaa näpistykset tuomioistuimen käsiteltäviksi. Näin ei käytännössä tapahdu, vaan prosessi päättyy sakon kirjoittamiseen.

Kauppiaan on itse pitänyt huolehtia siitä, että yksittäinen varkaus siirtyy tuomioistuinprosessiin. Koska prosessi on kallis ja näpistykseen syyllistynyt ei usein pysty maksamaan sakkoa, on hän jäänyt käytännössä ilman rangaistusta.

Jos sakkoa ei saada perityksi rahana, se voidaan muuntaa vankeudeksi. Muuntorangaistuksen määrää käräjäoikeus, jonka istuntoon sakotettu on nimenomaan tätä varten haastettu. Muuntorangaistuksen pituus määräytyy niin, että kolmea maksamatta olevaa päiväsakkoa vastaa yhden päivän vankeus.

Sakon muuntorangaistuksen palauttamista on kritikoitu, että se tuo ruuhkat tuomioistuimiin. Vuosittain poliisi kirjoittaa noin 10000 sakkoa sellaisille, jotka syyllistyvät vähintään seitsemän kertaa samankaltaiseen rikokseen vuoden aikana. Ylen mukaan näistä sakoista noin 5500 tulee näpistyksistä, käytännössä lähinnä kaljavarkauksista.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi