YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjä, näin voit osallistua Nato-hankintoihin
Nato etsii tavarantoimittajia muun muassa talvivaatteille, suksille ja monoille. Kuva: Getty Images

Nato haluaa ostaa talvivaatteita, monoja ja pulkkia – Miksi suomalaisyrityksiä ei kiinnosta?

Suomalaisyritykset ovat pahasti Ruotsia jäljessä Nato-hankinnoissa. Lue, miten voit osallistua.

Puolustusliitto Nato etsii parhaillaan tavarantoimittajia muun muassa talvivaatteiden ja suksien hankintoja varten.

Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy:n julkisten hankintojen palveluita vetävä asianajaja Outi Jousi kannustaa suomalaisyrityksiä aktivoitumaan julkisiin tarjouskilpailuihin ja myös Naton suuntaan. Hänen mukaansa Suomi on jäänyt pahasti takamatkalle esimerkiksi Ruotsiin verrattuna.

– Suomalaisyrityksiä on rekisteröitynyt Naton listalle, vajaat 1 800 kappaletta. Ruotsalaisia yrityksiä on mukana jo yli 9 000, hän vertaa.

– Ilmeisesti Ruotsissa ollaan kovin halukkaita hakemaan uusia myyntimahdollisuuksia. Uskon, että suomalaisyrityksiäkin kiinnostaa, kun ne saavat tietoa asiasta.

Luvut selviävät Naton verkkoportaalista.

Yritys voi osallistua kilpailutuksiin hankittuaan Naton myöntämän koodin.

Tämä tunnus tarvitaan

Nato kilpailuttaa hankintoja jatkuvasti ja tälläkin hetkellä aktiivisia kilpailutuksia on käynnissä. Niissä etsitään muun muassa talvivaatteita, ilmanpuhdistimia, tietojärjestelmiä, monoja, moottorikelkkoja, pulkkia, palontorjuntakalustoa ja suojapeitteitä valmistavia yrityksiä.

Yritys voi osallistua kilpailutuksiin hankittuaan Naton myöntämän koodin. Koodia haettaessa kysytään muun muassa yrityksen yhteystietoja, maantieteellistä sijaintia ja joitakin tarkempia tietoja kyseisestä yrityksestä.

– Lisäksi yritys tarvitsee soveltuvuustodistuksen, joka hankitaan Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta.

Todistuksella yritys vahvistaa, että sillä on riittävät tekniset ja taloudelliset resurssit osallistua kilpailutuksiin.

“Yrityksen on syytä huomioida, että Nato-kilpailutuksiin pitää vasta juuri niin kuin Nato pyytää.”

Outi Jousi, asianajaja

Huomioi tämä kilpailutuksissa

Nato hankkii materiaaleja usean yhteishankintaorganisaation kautta. Puolustusliitto käyttää useampia verkkoalustoja kilpailutuksista ilmoittamiseen. Yksi niistä löytyy täältä.

– Näen, että hankinnoissa voisi olla mielenkiintoisia mahdollisuuksia suomalaisille alihankinta-alan yrityksille. Yrityksen on kuitenkin syytä huomioida, että Nato-kilpailutuksiin pitää vasta juuri niin kuin Nato pyytää. Mihinkään kohtaan ei voi jättää vastaamatta tai muuten tarjous voidaan hylätä, Jousi selvittää.

Hänen mukaansa Nato myös toivoo, että yritykset tarjoavat aktiivisesti valikoimaansa, josta voisi olla hyötyä puolustusliitolle.

Tehty tarjous sitoo yritystä toimittamaan kyseisiä tuotteita, mutta pelkkä Nato-rekisteröinti ei vielä sido mihinkään.

Tehty tarjous sitoo

Nato-hankinnat ovat Jousin mukaan mahdollisuus myös pienille yrityksille. Hän vertaa lisämyynnin mahdollisuutta kotimaisiin kilpailutuksiin.

– Suomalaisissa julkisissa hankinnoissa todennäköisyys kaupanteolle on melko suuri. Tutkimusten mukaan kilpailutuksiin tulee keksimäärin nollasta kolmeen tarjousta. Naton osalta vastaavaa lukua ei ole tiedossa, mutta tälläkin hetkellä kilpailutuksia on käynnissä useampi sata.

Tehty tarjous sitoo yritystä toimittamaan kyseisiä tuotteita, mutta pelkkä Nato-rekisteröinti ei vielä sido mihinkään.

Tarjousten vertailussa Nato saattaa huomioida jäsenmaan teollisen tuottoasteen eli sen, kuinka paljon maahan on tehty sopimuksia suhteessa maahan tehtyihin myynteihin.

Sopimusten kesto on yleensä enintään viisi vuotta. Kilpailutus ratkaistaan useimmiten hinnan perusteella ilman neuvotteluja, mutta joissakin tapauksessa myös neuvottelu on mahdollinen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna