YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Anu Niemi jooga
29.8.2022 klo 11:15
Uutinen

Näyttelijä Anu Niemi ihastui joogaan sen verran kovaa, että yrityshän siitä syntyi

Näyttelijänä yli neljännesvuosisadan työskennellyt Anu Niemi on toiminut viimeiset viisi vuotta myös aivan toisen alan yrittäjänä. Hänen yhdessä näyttelijäkollegansa kanssa perustama Studio Vintti toimii pääasiassa joogasalina, mutta tarjoaa paljon muutakin. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti kävi tutustumassa Studio Vintin tiloihin ja yrittäjään kesän korvalla.

Anu Niemi oli kiinnostunut joogasta jo aikaisemmin. Hän innostui liikuntamuodosta havaitessaan sen myönteiset vaikutukset paitsi omaan hyvinvointiin myös näyttelijäntyöhön. Anu Niemi on myös sitä mieltä, että joogalla on varsinaisen fyysisten vaikutusten lisäksi paljon annettavaa myös korvien väliin.

– Olen temperamentiltani melko nopea ja kiivas, ja joogan myötä minun on helpompi olla läsnä. Keskittymiskyky on joogan ansiosta lavalla parempi, ja lisäksi olen hyödyntänyt tätä myös oman elämäni draamoissa. Jooga on siis minulle myös tunnetyökalu.

Teeveestä tuttu

Jos Anu Niemen kasvot vaikuttavat tutuilta, olet luultavasti nähnyt hänet joko teatterilavalla tai vieläkin todennäköisemmin televisiossa. Niemi esitti Ylen jättisatsauksessa, Uusi Päivä -televisiodraamassa yhtä sarjan keskushahmoista, Minna Haavistoa. Hänen saappaissaan Anu viihtyi pitkään, sillä kolmesti viikossa nähtävää sarjaa esitettiin kaikkiaan kahdeksan vuotta, ja Anu oli mukana alusta loppuun saakka. Liki vuosikymmenen kestänyttä televisioproduktiota Anu muistelee lämpimin mielin.

– Meillä oli todella kiva ja iso porukka. Kun mukaan lasketaan näyttelijöiden lisäksi kaikki muut tekijät esimerkiksi tekniikasta, meillä oli sadan hengen työyhteisö. Ja vaikka sarjaa pitkään tehtiin ja työtahti oli kova, hirvittävän vähän meillä oli mitään konflikteja. Edelleen kun olen käynyt vierailemassa toisissa tv-produktioissa, on kiva nähdä UP-aikaisia tuttuja, Niemi muistelee.

Kun Uuden Päivän kuvaukset oli saatu purkkiin, Anu muutti hetkeksi Lontooseen, jossa hän ohjasi yhden naisen Macbethin. Vintin tarina alkoikin sitten melko nopeasti sen jälkeen.

Ammatinvalinta kolmevuotiaana

Näyttelijänä Anu on ehtinyt tehdä jo pitkähkön uran. Hän itse laskeskelee vuosia kertyneen jo 27. Pääosa tästä on mennyt teatterissa. Ensimmäisen kiinnityksensä hän sai Porissa, mutta pisimmän aikaa hän on ollut Tampereen Komediateatterissa, pitkälti toistakymmentä vuotta.

Näyttelijäntyön lisäksi Anu on tykästynyt kovasti myös ohjaamiseen. Tänä kesänä hän ohjasi esimerkiksi kesäteatterikappaleen Keisarin uudet vaatteet Taaborin Kesäteatteriin. Sen Anu ohjasi itse kirjoittamastaan näytelmätekstistä, joka oli aikaisemmin pyörinyt Jyväskylässä. Anulle näyttelijän ammatti kirkastui unelmaksi jo harvinaisen nuorena, 3-vuotiaana. Pari vuotta vanhemman isoveljen joulukuvaelma tarhassa keskeytyi, kun piskuinen Anu kiipesi lavalle ja alkoi laulaa siellä hämä-hämä-häkkiä. Se veto keskeytettiin, mutta kotimatkalla Anu oli ilmoittanut aikovansa tehdä esiintymisestä itselleen ammatin. Eipähän enää tultaisi hakemaan pois lavalta kesken esitystä.

Ei se tietysti ihan heti seuraavana päivänä onnistunut, mutta siihen suuntaan Anu alkoi toimintaansa ohjata. Kotikuntansa Kurikan näytelmäkerhoon hän päätyi aikalailla heti kun se oli mahdollista.

– Lisäksi olin aika nuori, kun aloin vetää näytelmäkerhoa itseäni vielä nuoremmille lapsille, hän kertoo. Myös intohimo opettamiseen taisi siis kyteä jo varsin nuorella iällä.

Liikunta likellä sydäntä

Näytelmäkerhon lisäksi myös urheilu on ollut lähellä Anun sydäntä. Teatterikerhon ohella Anu toimi myös urheilukerhon vetäjänä sekä 18-vuotiaana myös kotikuntansa ”jumppatätinä” ja myöhemmin liikunnan- ja vapaa-ajan ohjaajana Katinkullassa. Niihin aikoihin hän myös tutustui joogaan ensimmäisiä kertoja.

– Olen kokenut joogan oivana keinona näyttelijän instrumentin eli kehon huoltoon. Esityskaudella olen lämmitellyt jo vuosikaudet juuri joogaamalla, hän huomauttaa. Sen verran kovaa laji kolahti, että Anu alkoi pätevöittää itseään joogaohjaajaksi.

– Kun UP:ssa oli tauko, lähdin opiskelemaan integraalijoogaopettajaksi, ensin 1-tason ja sitten vielä 2- tasolle. Lisäksi olen opiskellut yin-joogaa sekä kouluttautunut äänimaljahoitajaksi, Niemi kertoo.

Ilmajooga Anu Niemi ja Sanni Haahdenmaa
YRITTÄJÄT ILMAJOOGAN parissa.

Kimpassa kollegan kanssa

On Uudessa Päivässä kytkös myös Studio Vinttiin, sillä Anun lisäksi hänen kanssaan yritystä perustamaan lähti viisi vuotta sitten Sanni Haahdenmaa. Hän näytteli samaisessa sarjassa. Täysin uusi asia yrittäjyys ei kummallekaan ollut. Molemmilla kun oli jo valmiiksi omat toiminimet, mikä on näyttelijöille ylipäätään varsin yleistä. Myös joogaopettajina molemmat olivat toimineet jo Vintin tiloissa aikaisemmin sijainneen joogakoulun aikoihin. Tätä kautta he tilojen vapautumisestakin kuulivat. Aiempi yrittäjä kun päätyi alanvaihtajaksi toistamiseen ja palasi takaisin alkuperäiseen ammattiinsa lentoemännäksi.

– Hän oli puhunut tilan vapautumisesta Sannille. Sanni kertoi minulle, ja siitä se sitten lähti kehittymään, Anu Niemi kertoo.

Osakeyhtiö pystyyn

Koska tila oli aikaisemminkin toiminut joogakouluna, selvittiin sen päivityksestä melkoisen kevyellä pintaremontilla, eikä sen avaamiseen vaadittu myöskään mitään sen suurempaa paperisotaa.

– Kauhean kivuttomasti se perustaminen meni, Niemi kertoo.

Sen duo päätti heti alkuunsa, että toiminimellä toimintaa ei pyörisi. Ei vaikka heillä molemmilla sellainen olikin, kuten freelancereilla jo aiemmin todetusti usein on.

– Tästä kokemuksesta oli apua ja tietysti myös siitä, että olin seurannut yritystoimintaa läheltä jo pidemmän aikaa, Niemi kertoo. Vinttiä varten naiset perustivat yhteisen, puoliksi omistamansa osakeyhtiön.

Ei pelkkää joogaa

Nimen kanssa luovat yrittäjät ehtivät heitellä useampiakin ideoita, mutta Vintti kalskahti hyvältä jo alkumetreiltä saakka. Studio nimeen haluttiin, koska ideana on ollut alusta asti tehdä muutakin kuin pelkkää joogaa.

– Meillä on ollut myös teatterikursseja sekä melko mukavasti firmakoulutuksia. Meille voi tulla joko joogaan rauhoittumaan tai sitten treenaamaan vuorovaikutusta tai esiintymistä. Ja Pikku Kakkonenkin on kuvannut täällä, Anu Niemi huomauttaa.

– Kun aloitimme, minulla oli visio nuotiopiirin kaltaisista voimailloista, joissa olisi vieraita ja joku tietty teema, kuten vaikka sitten pelot. Ne ovat olleet todella suosittuja ja mielestäni onnistuneita. Meidän voimamme salaisuus on varmaankin se, että teatterin puolelta kun tullaan, me emme jämähdä pelkkään loogiseen ajatteluun, Anu arvioi.

Yrittäjien henkilökohtaisessa elämässäkin on tapahtunut Vintin aikana muutoksia, sillä Sanni on saanut yrityksen taipaleen aikana perheenlisäystä kaksi kertaa.

– Minä olen ehkä meistä ollut tästä syystä enemmän tälle yritykselle se lähivanhempi. Oma tyttöni kun on jo vanhempi, Anu kertoo.

Kirottu kulkutauti

Vuonna 2017 perustettu yritys ehti toimia niin sanotuissa normaalioloissa reilut kaksi vuotta. Tunnettuuden lisääntyessä oppilasmäärät kasvoivat mukavasti, aivan kuten oli kaavailtukin. Vuoden 2020 alkupuolella Suomeen kuitenkin läsähti pandemia, joka aiheutti ennennäkemättömiä haasteita.

– Jonkinlaisen laman alkamisen voi katsoa kalenterista. Siinä missä meillä vielä oli sunnuntaina täysi tupa äänimaljarentoutuksessa, tiistaina tunnilla oli aivan tyhjää, Anu kertoo pandemian nopeasta rantautumisesta.

Yritystoiminta meni melko nopeasti kiinni myös viranomaispäätöksellä, sillä kovin kauaa ei korona ehtinyt Suomessa riehua, kun Aluehallintovirastot jo pistivät joogapaikkojen ovet säppiin.

– Tiedän, että jotkut lähtivät kapinoimaan tätä päätöstä vastaan, mutta meillä se ei ollut edes vaihtoehto. Emme halunneet etenkään sitä, että joku saisi meiltä sen tartunnan, Anu kertoo. Kaikkiaan ensimmäisellä kerralla koronasulku kesti viisi ja puoli kuukautta.

Anu Niemi ja Sanni Haahdenmaa
ANU NIEMI ja Sanni Haahdenmaa ovat paitsi ystäviä, myös yhtiökumppaneita. Töitä on tehty yhdessä aikaisemminkin, sillä molemmat heistä näyttelivät Ylen suositussa Uusi päivä -televisiosarjassa.

Kekseliäisyys kunniaan

Jotain oli keksittävä. Tässä Anu kiittelee sitä, että hänen oma kriisinhallintakykynsä on melko hyvä. Hän ei siis hankalissa tilanteissa yleensä jumitu, vaan pikemminkin lähtee heti ratkomaan kyseessä olevaa haastetta.

– Monta päivää siihen ei mennyt, kun meillä aloitettiin striimaukset, hän kertoo. Yrittäjänä hän toki tiedosti yritykseen kohdistuvat taloushaasteet, mutta ne eivät olleet ainoa asia, josta hän oli huolissaan.

– Meillä on paljon asiakkaita, joille meistä on tullut tärkeä oman jaksamisen kannalta. Kyllä minä myös heistä kannoin huolta, hän kertoo.

Virtuaali-Vintti tarjosi suoria lähetyksiä Vintin tiloista, ja vaikka tautitilanne sittemmin onkin petraantunut, edelleen toisen käytössä olevan joogasalin kulmasta löytyy kamerajalusta.

– Olemme edelleen jatkaneet etäjoogapalveluita, jotka toimivat suljetussa Facebook-ryhmässä korvausta vastaan. Tämän myötä meille on tullut asiakkaita myös kauempaa, kuten Seinäjoelta ja Joensuusta. Ja juuri äsken yksi asiakas lähetti minulle kuvan, jossa hän osallistui meidän tunnillemme Kreikasta, Niemi kertoo.

Risuja ja ruusuja

Sitä Niemi hieman kritisoi, että kovin helpolla viranomaiset eivät heidän toimialaansa päästäneet.

– Etenkin siinä toisen aallon aikana, kun monesti vasta edeltävän viikon perjantaina saatiin tietää, voidaanko ovet avata vai ei. Se on auttamatta liian lyhyt aika saada porukkaa tunneille, hän kertoo.

Lisäksi epidemiassa oli sekin huono piirre, että kriteerejä muutettiin alituiseen.

– Välillä oli tietoa, että me olemme sellaista liikuntaa, joka voi olla auki ja seuraavana päivänä ei. Se, ettei varmaa tietoa tuntunut saavan mistään, oli todella tuhoisaa firman kannalta, hän kertoo.

Taloyhtiö sen sijaan saa yrittäjältä ruusuja. Vuokranantaja kun tuli sulkutilanteessa hienosti vastaan.

– Selvä on, että ilman sitä me emme olisi selvinneet, Anu myöntää.

Korona kolahti kovaa molempien yrittäjien perhekuntaan siitäkin syystä, että sekä Sannin että Anun miehet ovat molemmat esiintyvällä alalla.

– Siinä mielessä tilanne oli varsin tukala meille kaikille, hän kertoo.

Vielä eivät ole kävijämäärät entisellä tasolla

Koronapandemia on sittemmin jäänyt kollektiivisessa mielessä selvästi Ukrainan sodan jalkoihin, mutta edelleenkin Vintin kävijämäärät ovat juuttuneet koronaa edeltävän ajanjakson alapuolelle.

– Tiedä sitten, onko meistä ehtinyt tämän pitkän etäilyn aikana tulla niin sohvaperunoita, että liikkeellelähtö on vaikeutunut, Anu Niemi toteaa. Toiveissa tietysti on, että kävijämäärät lähtisivät kohoamaan.

– Tällä hetkellä me olemme pitäneet tunteja sovitusti, vaikka niissä olisi alle minimimäärä osallistujia. Tavallaan siis maksamme siitä, että tänne tullaan, hän myöntää.

Jonkin verran paremmalta alkoi näyttää jo alkukeväästä, mutta täyteen laukkaan ei tuolloinkaan päästy.

– Aluksi ajattelimme, että hiihtoloma karsi porukkaa, mutta hiljaisempi aika on jatkunut myös sen jälkeen, Niemi harmittelee. Yritysasiakkaiden puolelle sen sijana on ollut selkeästi jo merkkejä paremmasta.

– Monet tyky-päivät jäivät välissä pitämättä, joten niitä on ollut ihan mukavasti. Varmaan siinä on sekin, että kun ihmiset ovat nähneet toisiaan vain etänä, niin tällaiselle ryhmätapaamisille ja ryhmäyttämisille on ollut selvästi tilausta, Anu miettii.

Toive syksylle

Vintillä on haluttu painottaa myös sitä, että heidän tarjontansa on täysin vapaata sekä uskonnosta että politiikasta. Tästä syystä edes buddha-patsaita tai ylipäätään mitään uskonnollisia symboleita ei ole hyväksytty sisustukseen. Vintissä pidetään tunteja seitsemänä päivänä viikossa. Ainoastaan juhannukset, joulut ja muut isommat juhlapyhät pidetään ovet säpissä. Kaikkiaan remmissä on 13 ihmistä. Yrittäjä Niemen ykköstoiveena on, että ihmiset palaisivat studiolle ja tietysti se, että uudet joogaajat löytäisivät paikan.

– Uskaltaisivat tulla. Todella usein olen kuullut, että ihminen on harmitellut, että tuli vasta nyt. Ettei ole tajunnut aikaisemmin, että tämä on näin ihanaa, Anu kertoo.

Toiveissa on, että myös niitä voimailtoja päästäisiin taas starttailemaan syksyllä. Televisiossa hän on mukana yhdessä poliittisessa satiirissa, mutta koska sitä ei ole vielä julkistettu, ei hän uskalla siitä vielä paljon huudella.

Lajilla on imago-ongelma

Siitä Anu Niemi on vakuuttunut, että monella on edelleen joogasta aivan liian kapea mielikuva.

– Moni tuntuu edelleen ajattelevan, että ei voi tulla joogaan, koska on omasta mielestään liian kankea, vanha tai lihava. Se on ajatuksena täysin yhtä hölmö kuin että hampaita ei voisi pestä, koska ne ovat likaiset, Anu vertaa ja vakuuttaa, että jooga on hänen mukaansa aivan jokaiselle sopiva harrastus. Mutta luodut mielikuvat siitä ovat tosiaankin valitettavan yksipuoliset.

– Kuvissakin monesti näkee tikkuhoikkia, yliliikkuvia tanssijatyttöjä, mutta se on kyllä aivan väärä kuva. Meilläkin käy aivan tavallisia naisia ja miehiä. Nuorimmat ovat teini-ikäisiä ja vanhimmat reippaasti eläkeiän yläpuolella. Minun oma isäni on 74-vuotias ja hän osallistuu etänä meidän tunneillemme Kurikasta, hän huomauttaa.

Monia hyötyjä

Sen Anu myöntää, että suurin osa oven – tai sitten sen nettiyhteyden – Vintille avaavista on naispuolisia. Toiveissa olikin, että myös miehet löytäisivät enenevissä määrin joogan monine hyötyineen.

– Jooga vaikuttaa sekä liikkuvuuteen että toimintakykyyn. Moni mies, joka treenaa punttisalilla tai pelaa vaikka sählyä, saisi joogasta myös näihin molempiin hyötyä. Jooga esimerkiksi lisää lihasfaskioiden tilavuutta, joka on myönteistä lihaskasvun kannalta. Toisaalta jooga parantaa liikkuvuutta ja nopeutta ja vähentää onnettomuusriskiä, hän listaa. Erityisen hyvää jooga tekee keskivartalolle eli sille paljon puhutulle ”corelle”.

– Salilla voi treenata vatsalihaksia, mutta joogassa treenataan eritoten syviä vatsalihaksia, joihin salilla harvemmin vaikutetaan, hän mainostaa.

Kuvat: Ville Kulmala ja Studio Vintti

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 16.8.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala
Avaa pop-up -ikkuna