2.10.2019 klo 09:02
Uutinen

Näyttelijä-yrittäjä Ismo Apell ei stressaa, vaikka hänellä on tuhat rautaa tulessa: hotellilaivalta Keihäsmatkojen kuvauksiin

Kuopiolainen Ismo Apell, 51, on muun muassa näyttelijä ja hotellilaivan luotsi. Monitoimimiehen paletti pysyy kasassa, sillä tarvittaessa myös hänen henkilökuntansa on valmis vaihtamaan roolista toiseen.

Näyttelijä-yrittäjä Ismo Apellin, 51, taikasana on tiimi. Kiitos tyttäriensä ja muun henkilökunnan Apell ennättää pitkästä aikaa jopa tv-hommiin.

– Minun ja Janne Katajan työhaastattelu kesti 45 sekuntia. Olin lelukaupassa, kun minulle ojennettiin puhelin, Janne pyysi minua uuteen projektiinsa ja vastasin, että juu.

Vasta myöhemmin selvisi, että poikasena ”mopokuiskaajaksi” kutsuttu Apell pääsee esittämään lentomekaanikkoa Keihäsmatkat -sarjaan.

– Kun lupauduin kuvauksiin, minulla ei ollut hajuakaan, onko kyse draamasta, pornosta vai mistä. Tein päätökseni, sillä arvostan Jannen ja hänen yhtiökumppaninsa Aku Hirviniemen yrittäjyyttä. Ei heidän tuotantoyhtiönsä mikään kultakaivos ensi alkuun ollut.

Suurelle yleisölle muun muassa Puhtaat valkoiset lakanat ja Karjalan kunnailla – sarjoista tuttu Apell kertoo, että hänen edellisestä tv-työstään ehti kulua lähes kymmenen vuotta.

– Viime vuosina olen kieltäytynyt tarjouksista. Nyt tilanne on niin seesteinen, että pääsen reissaamaan Helsingissä – ja onhan näyttelijän työ vastapainoa muulle yrittämiselle.

Apellin omistaman hotellilaivan kannella on juuri nyt hiljaista. Kuopion satamassa pari vuotta toimineen aluksen kesä oli menestyksekäs: hotellihuoneiden varausprosentti nousi yli 95:een.

Omistaa virtuaalipelimaailman ja käyttää 3D-tekniikkaa teatterissa

Ismo Apellille työ on elämäntapa. Multitaskaaminen sujuu luontevasti.

– Tänne laivalle tulen yleensä aamuisin. Olen ennen kaikkea raa´an työn tekijä, hyvä imuroimaan ja viemään roskia. Lakanoiden vaihtaminen ei onnistu, siinä touhussa palaa hermo.

Kesällä Apellin iltapäivät ja -illat kuluivat jommassakummassa hänen pyörittämässään kesäteatterissa: Iisalmen Koljonvirtateatterissa tai Kuopion Rauhanlahti Teatterissa.

Viime kesänä teattereissa kävi yhteensä yli 28 000 katsojaa.

– Annamme jokaisesta maksetusta lipusta euron hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna keräämämme noin 22 000 euroa menee kuopiolaisten ja iisalmelaisten nuorten ennakoivaan mielenterveystyöhön.

Parhaillaan Apellin agendalla on virtuaalimaailma ja viihdepelikeskus Warpin laajentuminen Kuopion keskustassa sijaitsevaan kauppakeskukseen.

– 3D-tekniikka on huikea juttu – se tulee viemään teatterintekemisenkin ihan uudelle tasolle. Olen jo ohjannut Huojuvan talon osin 3D-tekniikalla.

Mitä työnkuvaan tulee, Apell toimii myös koulutus-, ohjelma-, luento-, mainonta-, tapahtuma- sekä teatterituotantopalveluja tarjoavan Tuotantotalo Turpatallin toimitusjohtajana ja omistajana.

– Itse asiassa Turpatalli ja sitä kautta tekemäni luentokeikat ovat päätyöni. Kirjanpitäjäni kertoi, että olen pitänyt Vuorovaikutuksen sietämätön keveys -luentoja kaikkiaan 130 000 kuulijalle.

Tuttujen kesken Apeliksi kutsuttavan miehen puheenparsi on verkkainen, murre levveetä savvoo.

Kun Apell tajuaa, että kuuntelija ei meinaa pysyä kaikkien hänen toimiensa perässä, hän tarkentaa:

– Toivottavasti tästä ei saa väärää kuvaa. En minä yksin tässä joukkokohtausta näyttele.

Sama tatuointi koko tiimillä

Apellin tyttäret Iitu ja Iidaliina työskentelevät tarvittaessa missä vaan isänsä yrityksen toimipisteessä. Ja niin tekevät muutkin luottotyöntekijät.

– Meistä kukaan ei ehdi pitkästyä, sillä toimenkuvat vaihtelevat. Välillä ollaan työvuorossa täällä laivalla, välillä kesäteattereilla ja välillä muissa paikoissa.

Seitsemän lapsen isä kertoo, että jopa perheen 2,5-vuotias veijari on kantanut kortensa kekoon ja repinyt lippuja teatterilla.

– Tyttäristäni Iidaliina on vasta kaksikymmentä, mutta hän tekee esimerkiksi kaikki työvuorolistat ja vastaa myyntijärjestelmästä.

Apell pitää koko henkilökuntaansa ikään kuin perheenjäseninä. Tiimihengestä ja sitoutumisesta kertovat porukan samat sanat sisältävät tatuoinnit.

Alun perin Otetaan tämä mahollisuutena -lause oli vain Ismo Apellin ohje vastoinkäymisissä.

– Se lausahdus jäi pyörimään mieleeni Sirkku Peltolan näytelmää ohjatessani. Kun sitten tämän kesän karonkkaan ilmestyi tatuoija, päätin, että nyt, hän kertoo.

Myöhemmin myös Apellin tyttäret ja moni muu kuopiolaistiimin jäsen halusivat vastaavanlaisen tatuoinnin. Työasioissa Ismo Apell kertoo sanovansa aina viimeisen sanan.

– Itselleni lupasin jo pitkä aika sitten, että en tee mitään, mikä ei tunnu hyvältä, Apell sanoo.

Näyttelijää ei hyväksytty yrittäjäksi

Uutta henkilökuntaa palkatessaan näyttelijä-yrittäjä tutkailee ennen kaikkea hakijoiden inhimillisyyttä.

– Äskettäin valitsin hotellilaivan johtoon henkilön, jolla ei ole kokemusta hotellin johtotehtävistä. Lauran Lapista saamien suositusten perusteella ajattelin kuitenkin, että hän on paras.

– Koskaan en ole ottanut töihin yhtään kanaa tai kukkoa – sellaista, joka olisi diiva ja yrittäisi yhtään nokkia ja tilsiä toisia.

Edes kesäteattereiden tähtinäyttelijät eivät saa erityiskohtelua.

– Jos joku oirehtii niin, että alkaa keulia ja nousee kusi päähän, sen kanssa pitää rupatella.

Apell itse on työskennellyt aina freelancerina. Yrittäjyyden alku oli karikkoinen.

– Yritin selittää ja selittää verottajalle, että haluan perustaa näyttelijäyrityksen, mutta verottaja ilmoitti, että en voi tehdä niin, koska työllistän vain itseni. Verottajan silloisen näkemyksen mukaan yritykselläni olisi pitänyt olla työntekijöitä.

Koska taiteilijan yksinyrittäjänä toimimiseen suhtauduttiin nurinkurisesti vielä vuonna 2005, ikänsä moottoreita rassannut Apell perusti pienkorjaamo Mela & Meisselin.

– Sivutoimialana hoidin sitten Mel & Meisselin kautta myös taiteellisen toiminnan laskutuksen, Apell hymähtää.

Teatterikorkeakoulusta hän jätti aikanaan paperit hakematta.

Siihen aikaan, kun opiskelin, koulun kesken jättäminen oli muotia. Minulta ei jäänyt puuttumaan kuin pari kurssia.

Mopopojasta tuli laivuri aikuisiällä

Nuorena ”mopokuiskaajaksi” kutsuttu mies kiinnostui laivoista tosissaan vasta aikuisiällä.

– Olin toisena omistajana Lakeland Lines -laivaristeilyfirmassa ja jäin niin pahasti koukkuun, että hankin laivurin paperit.

Nykyiseen hotellilaivaansa hän iski silmänsä vuonna 2015, jolloin aiemmin jokilaivana Moskovassa ja risteilyaluksena Tukholmassa toiminut alus oli tyhjillään.

Tällä hetkellä hotellilaiva Wuoksella on meneillään mielenkiintoinen kokeilu: asiakkaat saavat tuoda omat ruoat ja juomat kannelle.

– Kysymyksessä on meidän ja Valviran yhteishanke. Kannella on iltaisin hieno tunnelma, eikä koko aikana ole tapahtunut yhtään järjestyshäiriötä, enkä ole joutunut keräämään edes tupakantumppeja aamuisin, Apell sanoo.

Hotellilaiva Wuoksen ympärillä ehti virrata paljon vettä ennen kuin Apell sai laivalle toimiluvan Kuopioon. Kiistakapula laivasta tuli siksi, että Kallaveden rannalla toiminut kiinteistöyhtiö valitti laivan muun muassa peittävän järvinäkymän satamassa.

– En halua katsoa liikaa taaksepäin, mutta onneksi pystyimme pyörittämään hotellitoimintaa Iisalmessa sinä aikana, kun valitusprosessi esti toiminnan täällä Kuopiossa.

Apell on teetättänyt laivaan mittavan remontin. Viime vuodesta asti Wuoksi on ollut virallisestikin kelluva rakennus.

Kiista hotellilaivasta viitoitti tietä kunnallispolitiikkaan

Hotellilaivan toimiluvan puolesta taistelu sai Apellin kiinnostumaan myös kuntapolitiikasta. Hänet valittiin kaupunginhallitukseen keskustan edustajana vuonna 2017.

– Kyllä se niin on, että on parempi ulvoa sutena susien joukossa. Nyt istun kaupunkirakennelautakunnassa valvomassa, että vastaavia erheitä yrittäjille ei enää tehdä. Missään nimessä en ole kuitenkaan pyrkimässä valtakunnan politiikkaan.

Savon Yrittäjien Vuoden 2017 yrittäjäteko -palkinnon Ismo Apell uskoo saaneensa periksiantamattomuutensa vuoksi.

Savon Yrittäjät totesi Apellin palkitessaan seuraavasti:

Palkinto myönnetään sinnikkyydestä ja positiivisuudesta, jota hän on yrittäjä toimiessaan tuonut esille. Apellin kaikessa tekemisessä näkyy suuri kotiseuturakkaus niin Kiuruvettä kuin koko Pohjois-Savoa kohtaan. Hän tuo savolaisuutta esiin riemulla, vaikka on välillä saanut taistella ennakkoluuloja ja byrokratiaa vastaan.

Teksti: Leila Itkonen

leila.itkonen (at) yrittajat.fi

Kuvat: Timo Hartikainen