YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Viisi yrittäjää kertoo, miten lomailu onnistuu: ”Työntekoa ei tarvitse lopettaa” – Lue 15 vinkkiä
Yrittäjien vinkeissä korostuvat etukäteissuunnittelu ja maltillinen työnteko loman aikana.
Eletään aikaa, jolloin moni yrittäjä valmistautuu lomaan, lyhyempään tai pidempään. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Liisa Puskala korostaa yrittäjän organisointikykyä. Lomalle ei kannata lähteä, jos asiat ovat ”rempallaan”.
– Tärkeintä olisi, että työt voi organisoida siten, että töistä pystyy irrottautumaan hyvällä omallatunnolla. Ei saisi jäädä sellaiseen välitilaan, jossa leikitään lomaa mutta kuitenkin hakeudutaan vastaamaan sähköposteihin.
Puskala huomauttaa, että yhtä oikeaa tapaa lomailuun ei ole olemassa.
– Ihmiset ovat erilaisia. Toiset kestävät ”tilkkutäkkiolemista”. Tässä kannattaa kuunnella itseään. Toisille sopii sekin, että kurkkii kahdesti viikossa sähköposteja, eikä se häiritse keskittymistä lomailuun.
Yrittäjän kannattaa viestiä asiakkaille selkeästi, milloin hän on tavoitettavissa.
– Sähköisissä kanavissa on hyvä kertoa selkeästi, koska lomalta palataan takaisin töihin. Organisoinnissa voi käyttää apuna sähköisiä varauskalentereita tai automaattisia viestejä, joilla voi hoitaa rutiiniviestintää.
”Työntekoa ei tarvitse kokonaan lopettaa”
Juho Toivola, Digital Minds Oy
1. Haluaisin purkaa myytin siitä, että työnteko pitäisi lopettaa lomalla kokonaan. Itselläni toimii se, että herään aikaisemmin kuin muu perhe, luen sähköpostit ja päätän sen jälkeen, onko niissä jotain sellaista, johon pitää reagoida. Hoidan tämän heti aamusta, minkä jälkeen keskityn loman agendaan. Mielestäni työntekoa ei tarvitse lopettaa kokonaan lomalla. Tee esimerkiksi 2-3 tuntia päivässä, se vähentää kuormitusta jo merkittävästi.
2. Palautumisen ei tarvitse tarkoittaa täyttä lepoa. Moni yrittäjä on touhukas ja puuhakas ihminen. Haluaisin pitää esillä palauttavan tekemisen konseptia. Tykkään pelata golfia, suunnistaa, tehdä sellaisia asioita, missä saan kroppaa liikkeelle. En liiku maksimisykkeillä, jotta kroppa myös palautuu. Liikunnan sijasta tekeminen voi olla mitä tahansa, vaikkapa remontointia.
3. Alexander Stubbin mukaan realismia on se, että mietitään etukäteen, kenen vastuulla asiat ovat. On toiveajattelua, ettei mitään tulisi loman aikana. Realistinen suunnittelu kannattaa.
”Heittäydy elämäntilanteeseen”
Mirka Saarinen, Seurana Oy
1. Olen aina tottunut tavoitettavaan työrooliin ja yhdistänyt työtä ja vapaa-aikaa. Nyt viisivuotisen yrittäjäurani aikana olen ollut lomien suhteen hybridimallilla, aina tavoitettavissa ja innokkaasti somea lukien. Kesämajamme saaressa on ollut paras hankintani! Pakkaan autoon poikani, koiramme, tavarat, siirrän ne pieneen veneeseemme ja suuntamme merelle saareen, missä odottaa meille rakas paikka ilman mukavuuksia. Puiden ja veden kantaminen, ruuan laitto ulkona, tiskaus, sininen meri ja männyt tekevät täysnollauksen.
2. Heittäydy elämäntilanteeseen. Tällä hetkellä elämäni on tätä, varsinaista työ- ja lomaroolia ei ole, koska yritys on vielä nuori. Menen virran mukana ja nautin tästä elämänvaiheesta.
3. Jos mahdollista, kasaa maailman paras tiimi ympärillesi. Tänä kesänä meitä on jo toimistolla niin upea porukka, että hommat hoituvat ja työt rullaavat, vaikka en ole siellä mukana touhuamassa.
”On helppoa rentoutua, kun kalenterissa on sovittuja soittoja”
Mika Pesonen, Valmennus Mika Pesonen Oy
1. Lomien kannalta olen valinnut oikean toimialan. Teen valmennuksia ja konsultointia yrityksille, ja asiakkaani lomailevat kesällä. Tämä ei silti tarkoita, että kesä olisi minulle toimetonta aikaa. Kesällä suunnittelen uusia valmennuksia ja teen uutta markkinointimateriaalia.
2. Muutaman viikon totaalilomaa helpottaakseni olen luonut pari rutiinia. Ennen lomaa sovin kohtaamisia asiakkaiden kanssa elokuulle. On tosi helppoa jäädä rentoutumaan, kun kalenterissa on paljon sovittuja soittoja ja tapaamisia. Olisi hyvin stressaavaa jäädä lomalle, jos kalenteri olisi tyhjä.
3. Toinen rutiini, joka auttaa minua, on pienen muistikirjan mukana pitäminen. Aina kun tulee jokin töihin liittyvä asia mieleen, vaikka yksittäinen sana, kirjoitan sen muistiin. Olen todennut, että paperi ja kynä on erittäin hyvä käyttöliittymä. En siis kiellä työasioiden ajattelemista itseltäni. Ideoita saa tulla, ja käsittelen ne tarkemmin sitten, kun olen taas töissä.
”Puolen tunnin tsekkipalaveri viikossa”
Jenni Parpala, Kiffel Pesula
1. Minulla on aina lista asioista, jotka pitää saada tehtyä ennen kuin jään lomalle. Niiden ideana on, ettei minulla ole älytön työmaa odottamassa, kun tulen takaisin lomalta. Tänä vuonna listalla on esimerkiksi kirjanpidon saattaminen ajan tasalle ja uusien nettisivujen julkistus.
2. Yrittäjän on tärkeä tunnistaa, minkä pituinen loma on sopiva. Sen jälkeen lomasta pidetään kiinni. Itse olen kolme viikkoa reissussa, kaksi viikkoa siitä lomalla ulkomailla ja yhden viikon teen töitä etänä. Minulle on aina toiminut lähtö pois kotimaisemista, yleensä ulkomaille. Siellä pääsen oikeasti irti töistä, kun olen kokonaan uudessa ympäristössä.
3. Vaikka olen täysin lomalla, otan kerran viikossa tsekkipalaverin työpaikalle, koska se rauhoittaa mieltä edistää osaltaan lomailufiilistä. Puolen tunnin palaverin sisältö sovitaan etukäteen.
”Työtehon lasku 5-20 prosentilla riittää”
Andrei Koivumäki, Neliöt Liikkuu LKV
1. Minulle työ on ollut aina osa elämää ja tässä työssä varsinkin työaika ja vapaa-aika sekoittuvat. En ole ikinä laskenut työtunteja. Helsingissä ollessani en koe, että olisin ikinä vapaalla, vaan ”lomia” pidetään lähinnä silloin, kun lähdetään reissuun ja reissuja yritän tehdä 3-6 kertaa vuodessa riippuen muista kiireistä. Tänä vuonna olen käynyt jo neljä kertaa ulkomailla. Näin saan pidettyä välillä ”vapaata” ja ladattua itseeni energiaa ja uutta inspiraatiota.
2. Vaikka olisin ulkomailla, silti päivittäin puhelin soi ja meilejä tulee katsotttua, eli varmaankin 1-2 tuntia menee aikaa ”työasioiden” hoitamiseen ja yrityksen / yritysten pyörittämiseen. En ole ikinä vapaalla, mutta työteho laskee silloin 5-20 prosenttia, mikä riittää siihen, että rentoudun kunnolla. Tämä riittää oikein mainiosti.
3. Yrittäjänä voin määrittää itse työpäiväni. Usein kesällä teen täydellä teholla vain 2-3 päivää töitä viikossa, loput noin 20-30 prosentin teholla.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi