YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
New York – The city that never sleeps!
Teimme reissun New Yorkiin vajaan kahdenkymmenen uteliaan bisneshenkisen Boardman-kollegan voimin marraskuun alussa. Matkaan lähti monenlaisia oman alansa osaajia, lähtien yrittäjistä ja päätyen sijoittajien kautta useaan eri kokoisen yhtiön johtajaan.
Meitä kaikkia yhdisti uteliaisuus oppia kaiken mahdollisen New Yorkin nykymenosta. Monella meistä toki oli aikaisempia opiskelu- tai työkokemuksia joko itse kaupungista tai ainakin Yhdysvalloista.
Matkalla tapasimme nopeassa tahdissa merkittäviä rahoittajia, konsulttitaloja, lupaavia yrittäjiä, tieteenharjoittajia sekä poliittisia vaikuttajia. Tarinoita ja oppeja syntyi muutaman blogin verran, mutta päällimmäisiksi jäivät mieleen seuraavat kolme pointtia:
Great stories always win the facts!
Olimme liikkeellä Yhdysvaltain presidenttivaalien aikaan ja meillä oli mahdollisuus aistia vaalien tunnelmaa paikan päällä katukuvassa ja jutella aiheesta paikallisten kanssa. Itselleni yllättävää oli se, etteivät vaalit juuri näkyneet katukuvassa. Oma selitykseni tälle on, että koska New York on reilusti demokraattivetoinen, ei ”winner takes it all” -vaalimallissa tule vakavaa kisaa siitä, kumpi ehdokkaista voittaa osavaltiossa.
Toinen huomio oli, etteivät vaalit kiinnostaneet paikallisia niin paljoa kuin olisi voinut kotosuomesta käsin kuvitella. Paikalliset ottivat vaalit ehkä jopa vähän kuin karnevaaleina ja nauttivat hyvästä show’sta.
Suurin oppi oli kuitenkin, että ehdokkaan hyvä tarina höystettynä unelmilla voittaa aina faktat! Lopulta vaalit päättyivät Trumpin selkävoittoon kaikissa vaa’ankieliosavaltioissa, ja arki jatkui suhteellisen rauhaisaan tahtiin Yhdysvalloissa.
If you can make it in New York City, you can make it anywhere!
Tapasimme matkalla koko kirjon erilaisia yrittäjiä. Erinomaisen menestyneistä yrittäjistä heihin, jotka ottivat vasta yrittäjyyden ensiaskeleita kokeillen siipiään ehkäpä maailman kilpaillummilla markkinoilla.
Amerikkalaiseen yrittäjyyskulttuurin kuuluu raaka, mutta rehti kilpailuasenne. Kun yritetään, niin yritetään kunnolla ja pyritään tekemään se todella isosti ja valloittamaan maailmanmarkkinat. Menestyjiä arvostetaan asenteella, että jos tuo toinen on onnistunut, niin minäpä laitan vieläkin paremmaksi aikanaan. Menestyksestä ollaan suoraselkäisesti ylpeitä.
Kulttuuriin kuuluu myös, että toisia tuetaan pyyteettömästi olettamatta nopeaa vastapalvelusta. Toisaalta konkurssikaan ei ole maailmanloppu, eikä ikuinen häpeä. Huonon liiketoiminnan nopea lopettaminen on luovaa tuhoa, joka mahdollistaa uuden entistäkin potentiaalisemman liiketoiminnan aloittamisen.
Networking is a sharing process. Until you understand that, you won’t have much of a network!
New York on todellinen kulttuurien sulatusuuni. Yhdysvallat ylipäätään houkuttelee kansainvälisiä talentteja joko suoraan työelämään tai opiskelemaan ja sitä kautta liike-elämään. Tähän kilpailuetuun pohjaa pitkälti markkinan ylivoimainen uusiutumiskyky ja dynaamisuus.
Pörssikurssit Yhdysvalloissa ovat nousseet jo 13 vuotta putkeen satumaisella tavalla, vaikka muualla kuten Euroopassa kurssit ovat laahanneet. Ehkäpä juuri se, että kyvykkäitä ihmisiä päätyy samaan paikkaan ja he pystyvät verkostoituman nopeasti on menestyksen ’secret source’. Sen lisäksi on maailman suurimmat rahoitusmarkkinat tukemassa isosti lupaavia liikeideoita.
Yhdysvalloissa aika on monesti rahaakin tärkeämpää ja verkostoitumisen on oltava tehokasta. Kaikkien kanssa pääsee juttuun, joko omalla rohkeudella ja päättäväisyydellä tai sopivan tukihenkilön esittelyn avulla. Kun hetkesi tulee, niin toimi nopeasti. Vastaa viesteihin mieluiten heti tai viimeistään seuraavan päivän aikana. Jos et ole tehokas, osoitat silloin piittaamattomuutta toisia kohtaan ja hetkesi on mennyt.
Kirjoittaja: