Konepajayrittäjä ryhtyi tubettajaksi – Tienaa tuhansia euroja kuukaudessa
Videoiden suosion kasvun myötä yrittäjä on joutunut törmäämään myös ikävään palautteeseen.
19.8.2024 klo 14:44
Uutinen

Nilsiäläinen konepajayrittäjä ryhtyi tubettajaksi – Tienaa videoilla tuhansia euroja kuukaudessa: ”Ilkeä palaute menee henkilökohtaisuuksiin”

Yksinyrittäjä Hannu Parviainen kuvaa korjausprojekteja YouTubeen.

Nilsiäläinen konepajayrittäjä Hannu Parviainen on onnistunut tekemään YouTube-tilistään merkittävän ansaintakanavan.

Vuonna 1998 yrityksen perustanut yksinyrittäjä aloitti videoiden julkaisun nelisen vuotta sitten pajamies Hp -tilillään. Asiasta kertoi ensimmäisenä Koneviesti.

– Ensin en ajatellut sitä lainkaan tulonlähteenä. Minulla on aina ollut kova esiintymiskammo ja olen kadehtinut tubettajia, jotka osaavat olla kameran edessä luontevasti. Halusin opettaa ja kouluttaa itseäni, tubettaja kertoo Yrittajat.fille.

Parviainen katsoi YouTubesta videoita, joilla opastettiin tubettamisen saloihin ja päätti kokeilla. Hän oli aikaisemmin katsonut korjausaiheisia videoita, mutta ei ollut täysin tyytyväinen näkemäänsä.

– Ne keskittyivät enemmän autotalliharrasteisiin. Ajattelin, että minulla olisi enemmän annettavaa videoihin, koska minulla on ihan oikeaa korjattavaa. 

Parviainen pyrkii kuvaamaan videota oleellisista työvaiheista, jolloin editointiin ei mene liikaa aikaa.

Editointi samana päivänä

Parviainen kuvaa Youtube-tililleen videoita töistään ja elämästä töiden ulkopuolella. Pian ensimmäisten videoiden julkaisun jälkeen hänelle selvisi, ettei kukaan katsojista huomannut miehen esiintymiskammoa. Alussa hän kertoo miettineensä liikaa sitä, mitä uskaltaa kuvata.

– Kysyin monesti asiakkailta, että saanko tehdä työprojektista videota. Moni kauempaa tullut asiakas tietää jo valmiiksi, että teen tubevideoita. Lähistöllä asuvien asiakkaiden töitä en yleensä kuvaa.

Yrittäjä on huomannut, että hän on työssään tehokkaampi silloin, kun kuvaa videota.

– Tulee sellainen himo työhön, jolloin se etenee nopeammin. Kun kuvaan videota, näen sieluni silmillä, miten työ etenee. Homma etenee nopeammin seuraavaan työvaiheeseen.

Parviainen pyrkii kuvaamaan videota oleellisista työvaiheista, jolloin editointiin ei mene liikaa aikaa. Puolen tunnin pituista videota varten hän kuvaa videota noin 45 minuuttia. Videokamerana toimii älypuhelin.

– Pyrin editoimaan videon valmiiksi saman tien. Silloin muistan kuvaamani sisällön parhaiten. Jos editoisin vasta seuraavana päivänä tai parin päivän päästä, editointiin menisi selvästi enemmän aikaa.

Parviaisen kanavalla on nyt runsaat 37 000 tilaajaa. Ensimmäiset 20 000 tilaajaa tulivat jo ensimmäisenä vuotena.

”Paras tuotto uusilla videoilla”

YouTube-tililleen Parviainen lisää videoita useamman kerran viikossa, joinakin viikkoina lähes päivittäin.

– Kuvaan keskimäärin joka toinen päivä. Ihan kaikkea en julkaise, jos aihe ei olekaan hyvä. Paras aihe on sellaisesta korjausprojektista, joka on mattimeikäläiselle vaikea, mutta minulle helppo. Jos tekeminen on itselleni liian vaikeaa, videonkin tekeminen kärsii.

Yksi katsotuimmista videoista on viime talvena julkaistu video, jossa Parviainen rakensi ison lumilingon traktorin perään. Kyseessä oli asiakkaan toimeksianto uudesta tuotteesta, josta oli tarkoitus käynnistää laajempi tuotanto. Video keräsi lyhyessä ajassa yli 100 000 näyttökertaa.

Parviaisen kanavalla on nyt runsaat 37 000 tilaajaa. Ensimmäiset 20 000 tilaajaa tulivat jo ensimmäisenä vuotena. Sen jälkeen tahti on hidastunut.

Tällä hetkellä Google tilittää Parviaiselle videoista 3 000–5 000 euroa kuukaudessa. Tilitys perustuu Googlen videoihin myymiin mainoksiin. Korvaus vastaa noin puolta kokonaisnettotuloista.

– Olen huomannut, että parhaan tuoton saa uusilla videoilla. Paljon ratkaisee se, miten kauan katsoja viihtyy yhden videon parissa. Jos videolla hypitään useita kertoja eteenpäin tai sitä katsotaan vain alusta, tuotto laskee selvästi.

Parviainen ei ole markkinoinut itse videoitaan, eikä jaa niitä somessa.

– En halua tyrkyttää, minusta se on noloa.

Videoiden suosion kasvun myötä yrittäjä on joutunut törmäämään myös ikävään palautteeseen.

– Alkukesällä sen määrä kasvoi. Tuntui, että ihmiset katsoivat videoita humalassa ja ilkeilevät. Ilkeä palaute menee henkilökohtaisuuksiin. Haukutaan ulkonäköä ja osaamista ja syytellään keksityillä asioilla. Joku tekeytyi mökkinaapurikseni ja väitti, että olen koko kesän huudattanut moottorisahaa. Minulla ei edes ole moottorisahaa.

“Luonnollisuus on tärkeää, ei kannata esittää myyjää eikä pidä tyrkyttää mitään.”

Hannu Parviainen, yksinyrittäjä

Vinkit aloittavalle tubettajalle

Parviainen kehottaa aloittavaa tubettajaa keskittymään säännölliseen videoiden julkaisutahtiin. Sopiva määrä on kolme kertaa viikossa. Tätä tahtia pitäisi pystyä ylläpitämään 3–4 viikkoa.

– Sen jälkeen näkee, tuleeko katsojia. Omalla kohdalla kolmen viikon jälkeen katsojamäärät lähtivät kovaan nousuun.

Videolla kannattaa Parviaisen mukaan olla sopivan rento ja hauska. 

– Luonnollisuus on tärkeää, ei kannata esittää myyjää eikä pidä tyrkyttää mitään.

Teknisesti videoiden kuvaaminen onnistuu laadukkaalla älypuhelimella ja mikrofonilla. Parviaisella on käytössään iPhone ja 200–300 euron arvoinen mikrofoni.

– Jalusta pitää olla. Kannattaa kuvata mahdollisimman paljon eri kuvakulmia, joita voi yhdistää editoinnissa.

Videonsa Parviainen editoi älypuhelimen näytöltä Applen iMovie-ohjelmistolla.

– Olen miettinyt, että jos minulla ei olisi ollut alun perin iPhonea, en olisi koskaan alkanut tubettamaan. Videoiden editointi tällä ohjelmalla on niin helppoa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen