YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Noin 160 000 euron loma-asunto Espanjan Aurinkorannikolta kallistui vuodessa 40 000 euroa – Välittäjäpariskunnan puhelimet alkoivat soida, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan
Espanjan Aurinkorannikolla asuntoja välittävät Pasi ja Minna Laine ovat huomanneet, että kakkosasunto ostetaan yleensä käteisellä.
”Hullu” vuosi 2021 on ohi Espanjan Aurinkorannikon asuntomarkkinoilla. Kiinteistönvälitysalalla toimivat Minna ja Pasi Laine kokivat hurjan kysynnän kasvun, joka näkyi lähes koko Aurinkorannikon alueella.
– Viime vuosi oli ennätysvuosi kysynnän suhteen. Asuntokauppa kävi hurjaa vauhtia. Nyt näyttää siltä, että markkina hieman tasaantuu. Ennusteet kertovat, että kauppaa tehdään 3-4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna ja markkinoilla palataan koronaa edeltävälle tasolle, Pasi Laine kertoo.
Jotain viime vuoden poikkeuksellisuudesta kertoo se, että esimerkiksi Fuengirolassa asuntojen hinnat nousivat 13 prosenttia. Samaan aikaan vuokra-asuntojen hintapyynnöt ovat nousseet parikymmentä prosenttia. Yhä useampi asuntosijoittaja on ostanut asuntoja vuokrakäyttöön.
200 000 eurolla ei saa ihmeitä
Laineet ovat parhaillaan Suomessa, sillä heillä on oma osasto Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä Matkamessuilla. He ovat toimineet Aurinkorannikolla seitsemän vuoden ajan.
Espanjan vetovoima ei ole häviämässä, mutta kysyntä näyttää kohdistuvan tällä hetkellä erityisesti uudiskohteisiin.
– Aurinkorannikolla asuntokanta on melko vanhaa. Uudiskohteet ovat rakennusteknisesti aivan erilaisia kuin vanhat. Niissä ei ole remonttihuolia ja ostaja saa takuun, Minna Laina sanoo.
Espanjassa asuntojen takuu eroaa Suomesta vanhojen asuntojen kohdalla, mutta uudiskohteiden osalta EU-lainsäädäntö on pitkälle sama kuin Suomessa. Esimerkiksi kiinteistön rakenteilla on molemmissa maissa kymmenen vuoden takuu.
”200 000 eurolla on vaikea saada hyvää asuntoa tällä hetkellä.”
Pasi Laine
Tällä hetkellä Aurinkorannikon asuntomarkkinoilla on Laineiden mukaan pulaa oikein hinnoitelluista kohteista.
– 200 000 eurolla on vaikea saada hyvää kahden makuuhuoneen asuntoa esimerkiksi Fuengirolasta. Asunto, joka maksoi puolitoista vuotta sitten 160 000 euroa, maksaa nyt 200 000 euroa, Pasi Laine sanoo.
Tyypillinen asiakas ostaa käteisellä
Suomalaisten asiakkaiden keskimääräinen ostohinta asunnolle Fuengirolassa ja lähellä sijaitsevassa Benalmadenassa on noin 250 000 euroa, uudiskohteissa 400 000 euroa. Elitistisemmän maineen omaavassa Marbellassa hinnat nousevat selvästi ja siellä lähtöhinnat hipovat 400 000 euroa. Uudiskohteissa hinnat nousevat vielä tästä vähintään 100 000 eurolla.
– Alueellisia eroja on paljon. Costa Blancan alueella kerrostaloyksiön voi saada hyvältä paikalta jo 70 000 eurolla, Laine kertoo.
Costa Blanca ei ole kuitenkaan suomalaisten suosiolla mitattuna vielä lähelläkään Aurinkorannikkoa, joka vetää puoleensa paitsi turisteja, myös etätyöläisiä ja kakkosasuntoa haikailevia keski-ikäisiä. Costa Blancan alueelle on vasta viime vuosina alettu rakentaa uudiskohteita laajemmassa mittakaavassa.
Laineet asuvat Malagassa, mutta heidän espanjalaisella Lomakotiulkomailta (Loistawa Homes S.L) -yrityksellään on toimistot Marbellassa, Fuengirolassa ja Torreviejassa. Yrittäjyyden aikana pariskunta on oppinut muodostamaan käsityksen tyypillisestä suomalaisesta asunnon ostajasta.
– Yleensä asiakas on 50 ikävuoden hujakoilla ja ostaa käteisellä. Todella harva ostaa lainarahalla. Asiakas on saanut perintöä tai myynyt yrityksensä. Eläköitymässä olevia on edelleen paljon. Sitten on yrittäjiä, jotka tulevat Espanjaan tekemään etätöitä ja haluavat kakkoskodin.
Ukrainan sodan alettua Laineiden puhelin alkoi soida.
– Moni mietti, että olisi hyvä olla asunto kauempana itärajasta.
Parin kuukauden ostoprosessi
Kun asiakas löytää sopivan kohteen, ostoprosessiin on hyvä varata aikaa noin parin kuukauden päivät. Suomessa välittäjät tekevät kauppakirjat, mutta Espanjassa asia hoidetaan yleensä asianhoitotoimiston tai lakitoimiston kautta ja kaupat tehdään notaarilla.
– Prosessi on vähän pidempi kuin Suomessa, mutta toimii hyvin. Tässä kohtaa asunnonhankintaprosessi eroaa merkittävästi Suomesta, Minna Laine kertoo.
Espanjassa kaikki asunnot ovat kiinteistöjä eikä asunto-osakeyhtiöitä tunneta. Kun myyjä ja ostaja ovat sopineet jälleenmyyntiasunnon kauppasummasta, ostaja maksaa varausmaksun, jolla asunto siirtyy pois markkinoilta. Tämän jälkeen paikallinen asianhoitaja tai lakitoimisto ottaa selvää asuntokaupan laillistamisasiakirjoista ja mahdollisista rasitteista.
– Jos myyjällä on lainaa tai maksamattomia vastikkeita, kiinteistö siirtyy uudelle ostajalle rasitteista vapaana. Velkoja ei siirry ostajalle toisin kuin Suomessa, jossa esimerkiksi yhtiövelka voidaan siirtää seuraavalle omistajalle, Laine selvittää.
Noin parin viikon kuluttua tehdään esikauppasopimus, jonka yhteydessä maksetaan kymmenen prosenttia kauppahinnasta. Asianhoito- tai lakitoimisto hankkii ostajalle espanjalaisen veronumeron (NIE-numeron), joka vaaditaan muun muassa kaikkeen kiinteän omaisuuden omistukseen. Sen saaminen voi viedä aikaa, koska poliisilaitoksella on yleensä jonoa.
– Suomalaiset puhuvat paljon neliöistä ja neliöhinnoista sekä rakennusvuosista. Espanjalaisessa kulttuurissa neliöt eivät ole niin oleellinen asia eikä esimerkiksi talokohtaisia neliöhintoja ole saatavilla kuten Suomessa, missä välittäjä saa tarkat tiedot hintaseurantajärjestelmästä, Minna Laine selvittää. Hänen mukaansa Espanjassa puhutaan enemmänkin makuuhuoneiden määrästä ja ilmansuunnasta.
– Neliöiden ilmoittaminen vaihtelee, mutta virallisilla neliöillä viitataan niin sanottuihin rakennettuihin neliöihin. Näihin lasketaan kaikki neliöt, jotka ovat asunnossa. Jos esimerkiksi jaat seinän naapurisi kanssa, niistä puolet lasketaan asuntoon kuuluvaksi. Tämä on joskus suomalaisille ihmeellinen asia, Laine kertoo.
Espanjassa on turha haikailla isännöitsijäntodistusta. Kyseiset tiedot löytyvät asumisyhteisöjen kiinteistönomistajien yleiskokouksen pöytäkirjoista.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi