YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Noora Hautakankaan Relove-ketju on alansa edelläkävijä – ”Olen antanut koko elämäni tälle”
Noora Hautakangas tuli tutuksi vuoden 2007 Miss Suomena. Yrittäjänä hän on oppinut olevansa vahvempi kuin luuli. Relove-ketjun perustajana hänestä tuli kierrätysmuodin pioneeri.
Noora Hautakangas perusti kierrätettyä muotia ja kahvilan yhdistävän Relove-yrityksensä kuusi vuotta sitten. Yritys on kasvanut neljän hengen tiimistä 58 ihmistä työllistäväksi kivijalkaliikeketjuksi Helsingissä.
Viimeiset kaksi vuotta on kohdellut kivijalkamyymälöitä karusti, kun koronarajoitukset tyrehdyttivät ihmisvirrat. Hautakangas haluaa vaikuttaa siihen, millainen yrittäjyyden ilmapiiri Suomessa on. Koronakriisissä säännöt ja rajoitukset muuttuivat päivän varoitusajalla jättäen yrittäjät mahdottomaan tilanteeseen. Se sai yrittäjän suivaantumaan. Hän on puhunut yrittäjien kohtelusta ja vaikutusmahdollisuuksista kovin sanakääntein muun muassa MTV:n haastattelussa.
– Haluan toimia yrittäjänä, työllistää ja kasvattaa yritystäni, mutta haluan tietää, kannattaako sitä riskiä ottaa. Olen toiminut yrittäjänä parikymmentä vuotta, mutta jos Relove kaatuisi, en tiedä, lähtisinkö enää yrittäjäksi. Olen antanut koko elämäni tälle.
Hautakangas kertoo viesteistä, joita hän on saanut suoraan ja Suomen yrittäjien toimialajärjestö Fashion Finlandin kautta. Hän on hallituksen jäsen toista vuotta. Kivijalkakauppiaiden taloudelliset ja henkiset voimavarat ovat loppu, kuten monella muullakin alalla, joten keskustelua on käytävä.
– Tuet ja raha on yksi asia, mutta tarvitaan myös välittämisen kulttuuria. Tuntuu, että ei ole ymmärrystä siitä, mitä yrittäminen vaatii, Hautakangas kertoo.
Kierrätetty muoti kasvaa
Ukrainan sota on vallannut tilan koronauutisilta julkisessa keskustelussa. Uusia haasteita ovat raaka-aineiden saatavuus ja hintojen nousu sekä energian hinta. Uusiokäyttö ja vastuullisuus nousevat entistä tärkeämpään rooliin. Se näkyy myös muotikaupassa.
Relove on jo pian vuoden päivät ollut myös Stockmannin tavaratalon yhteydessä. Se on historiallista, sillä Stockmann on Hautakankaan mukaan maailmallakin ensimmäinen tavaratalo, joka ottaa kierrätettyä muotia tiloihinsa myyntiin.
Trendi on kuitenkin selvä. Maailman muotitalot ovat alkaneet miettiä uusiokäyttöä ja vastuullisuutta myös tästä näkökulmasta. Onkin arvioitu, että kierrätetty muoti ohittaa pikamuodin vuoteen 2030 mennessä.
Kierrätys ja kivijalkakauppiaana toimiminen ovat myös syitä, miksi Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja Sami Sykkö soitti ja pyysi Hautakangasta mukaan.
– Fafi on hieno tukiverkosto, joka tarjoaa tietotaitoa ja sparrausta. Se on myös toiminut muotikauppiaiden äänitorvena pandemian aikana. On tärkeä tietää, ettei ole yksin.
Kivijalka ytimessä
Ensimmäinen Relove syntyi Helsingin Töölöön. Paikka on täydellinen, mutta arvotalon omistajat eivät olleet aluksi mielissään kirpparista alakerrassaan. Hautakangas teki liiketoimintasuunnitelman ja vahvan visuaalisen esityksen siitä, mistä konseptissa oli kyse.
– Minun on kiittäminen hallituksessa ollutta Perttiä, joka uskoi ideaan ja myi ajatuksen muille hallituksen jäsenille.
Relove kokeili verkkokauppaa, mutta alkuvaiheessa se jäi muiden asioiden jalkoihin. Koronakriisin aikaan verkkokauppa syntyi uudelleen kivijalkakaupan lisäksi.
– En ole ikinä ostanut yhtäkään vaatetta verkosta. Ymmärrän, että verkkokauppa on tärkeä osa, mutta meillä on muut, jotka keskittyvät siihen. Ydinbisnes tulee aina olemaan kivijalka. Uskon, että ihmiset haluavat tuntea, koskea ja saada elämyksiä, joita verkkokaupassa ei voi saada.
Yrittäjänä koko ura
Hautakangas on tehnyt koko aikuisikänsä töitä yrittäjänä. Hän aloitti tapahtumien juontohommat jo opiskellessaan apuvälinetekniikan insinööriksi Helsingissä. Juontotyöt jatkuivat vuoden 2007 Miss Suomi -tittelin voiton jälkeen.
Hautakangas toimi myös The Voice -radiokanavan juontajana neljä vuotta ennen kuin perusti Reloven vuonna 2016.
– Olen rakastanut kirppareita ja huutokauppoja pienestä pitäen. Yrittäjäksi olen halunnut 15-vuotiaasta saakka. Olin kehitellyt käytettyjen vaatteiden ja jonkin yhdistämistä. Konsepti kahvilan ja kierrätysmuodin yhdistämisestä muhi pitkään, kunnes oli kova polte päästä toteuttamaan sitä.
Luonteva irtaantumisvaihe tuli, kun radiossa tuli kanavamuutoksia ja Voice lopetettiin. Hautakankaalle tarjottiin Radio Novan iltapäiväjuontajan paikkaa.
– Se olisi ollut tosi magea juttu, mutta totesin, että se olisi monen vuoden projekti. Silloin oli lähdettävä.
Vahvempi kuin luuli
Hautakankaan kihlattu Eero Ukkonen osti kaksi vuotta sitten osakkuuden Relovesta ja ryhtyi viime syksynä yrityksen toimitusjohtajaksi. Ukkonen omistaa myös venealan yrityksen. Hautakangas saa jatkossa keskittyä Reloven konseptin ja brändin kehittämiseen.
– Vihaan exceleitä enkä ole hyvä siinä. Vastasin yksin liikaa kaikesta. Olin vilauttanut Eerolle ideaa ulkopuolisesta toimitusjohtajasta ja sitten hän kysyi, mitä mieltä olisin, jos hän ottaisi pestin hoitaakseen. Se oli lähes läpsystä vaihto.
Yrittäjyys on opettanut Hautakankaalle paljon. Miss Suomeksi kruunaamisen jälkeen alkoi polemiikki siitä, että väärä missi voitti. Kokemus oli nuorelle naiselle kipeä.
– Missikisat olivat päähänpisto, mutta odotukset kasvoivat kisan edetessä. Kun sitten voitin, joidenkin mielestä en ollutkaan mitään. Sisuunnuin, tein töitä ja näytin, että olen hyvä tyyppi ja hanskaan tämän homman. Yrittäjänä olen oppinut, että olen vahva ja päättäväinen. Luulin olevani heikompi.
Seuraavaksi Hautakangas on päättänyt opetella oman ajan ja työnsä johtamista. Varsinkin alkuvaiheessa ja taas koronakriisin keskellä työtä on tehty joka päivä ja aika kulunut tulipalojen sammutteluun.
– Rakastan työtäni, mutta opettelen sitä, että olisi työpäivät. Opettelen sanomaan ei ja järkevöitän ajankäyttöä. Odotan, että voisi luottaa tulevaan ja pääsisi kehittämään toimintaa pelkän reagoimisen sijaan.
Elina Hakola
elina.hakola@yrittajat.fi