YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.2.2018 klo 15:20
Uutinen

Nuoret käsityöläiset pokkasivat innovaatiopalkinnon

Suomalaisesta puusta silmälasikehyksiä valmistava Kraa Kraa Eyewear ja design-tuotteita nahasta valmistava Pihka Collection palkittiin von Wright -innovaatiopalkinnolla.

Kilpailussa haettiin käsityöalan nuorehkoa yrittäjää, joka erottuu joukosta omalaatuisuudella, kasvuhakuisuudella ja pyrkimyksellä kansainvälistyä. Innovaatiopalkinto jaettiin Suomen Yrittäjien Koulutusjohdon foorumissa Helsingissä torstaina.

Kraa Kraa Eyewear sai palkinnoksi 10 000 euroa ja Pihka Collection 5000 euroa. Voittajat valittiin 61 ehdokkaan joukosta.

Saranattomat silmälasit

Tamperelainen Kraa Kraa Eyewear valmistaa silmälasi- ja aurinkolasikehyksiä suomalaisesta puusta. Yritystä vetää yrittäjä Matti Hänninen. Työntekijäitä on kaksi. Tuotteista viisi prosenttia menee vientiin, ja tavoitteena on kansainvälistyä voimakkaammin.

– En löytänyt mieleisiä silmälasinkehyksiä, niin päätin tehdä ne itse. Niistä tuli kevyet ja hyvin istuvat, joten ajattelin, että joku muukin diggaisi niitä, kertoo yrittäjä, puuseppä Matti Hänninen.

Suosituin malli on saranaton kehys. Hänen yrityksensä valmistaa myös aurinkolasien kehyksiä.

– Semmoista robottia ei ole tehty, joka pystyisi samanlaiseen laatuun, Hänninen sanoo käsityönä tehdystä design-tuotteesta.

Kehyksiä menee mukavasti kaupaksi myös Japaniin tällä hetkellä.

Nahkaisia design-tuotteita

Pihka Collection valmistaa design-tuotteita nahasta. Myös se toimii Tampereella. Yrittäjänä toimii kolme taustaltaan ja osaamiseltaan erilaista omistajaa: suutarikisälli ja artesaani Maisa Salonen, ekonomi ja artesaani Sofia Salmi ja jalkinemuotoilun artesaani ja jalkinemuotoilun opiskelija Roosa Mattsson. Yrityksessä erityistä on nimenomaan kolmen osaamisalueen yhdistäminen yhdeksi yritykseksi.

– Meidän tuotteemme ovat selkeälinjaista muotoilua ja jalkinerakenne on sellainen, jota ei Suomessa ole käytössä, kuvailee Salonen.

– Haluamme jakaa käsillä tekemisen riemun myös asiakkaille, siksi järjestämme kursseja.

Käsityöläisten isä von Wright

Palkinnolla haluttiin korostaa käsityöalla toimivien oma-aloitteisten, kasvuhalukuutta omaavien yrittäjien merkitystä talouselämässämme ja samalla parantaa käsityöyrittäjyyden arvostusta yhteiskunnassamme.

Viktor Julius von Wright tunnetaan käsityöläisten isänä ja sekä yrittäjäliikkeen Suomen varhaisen työväenliikkeen – niin kutsutun wrightiläisen työväenliikkeen – johtajana. Hänen panoksensa oli hyvin merkittävä ammatillisen koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen kehittymisessä.

Ammatillista osaamista edistävän Mestarikiltaneuvosto ry:n yhteydessä toimii vuonna 1958 perustettu von Wrightin nimeä kantava ritaristo. Ritariston jäsenyys on korkein mahdollinen tunnustus merkittävästä toiminnasta korkean osaamisen, kädentaitoalan ja käsi- ja pienteollisuuden hyväksi.

toimitus(at)yrittajat.fi