YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kiekkokingi Oy:n yrittäjät Kasper Kanervuori (vas), Eemil Matti ja Samu Markkanen. Kuva: Miro Kaarto.
8.11.2024 klo 17:34
Uutinen

Nuoret yrittäjät osuivat kultasuoneen, kun he alkoivat myydä netissä käytettyjä frisbeegolfkiekkoja – Nyt yrityksellä on oma sisätreenihalli ja simulaattori

Kiekkokingi Oy:n liikevaihto oli viime vuonna lähes 700 000 euroa. Yrityksen sisätreenihalliin avattiin juuri Suomen ensimmäinen frisbeegolfsimulaattori.

Keväällä 2021 Suomessa elettiin toista koronavuotta, ja ulkona pelattavan frisbeegolfin suosio oli huipussaan. Juuri armeijasta päässyt kaarinalainen Eemil Matti mietti, mitä tekisi ennen yliopisto-opintojensa alkua. 

– Olin harrastanut frisbeegolfia silloin tällöin, ja yleisesti lajin suosio oli räjähtänyt käsiin. Tosi moni kaverinikin harrasti sitä, ja huomasimme, ettei siinä käytettäviä kiekkoja saanut oikein mistään, Matti kertoo.

Kiekkojen ostaminen esimerkiksi Facebookista oli kallista, hidasta ja riskialtista. Matti oli aikaisemmin törmännyt nettikauppaan, joka myi kiekkoja. Hän uskoi voivansa toteuttaa samanlaisen kaupan, mutta laadukkaammin. 

Erilaisia ideoita palloteltuaan Matti ja hänen armeijakaverinsa Jere Kaasinen päättivät perustaa nettikaupan käytetyille kiekoille. Heillä ei ollut kokemusta yritystoiminnasta, joten he joutuivat selvittämään kaiken itse.

– Alussa perustimme osakeyhtiön, tilasimme logon ja selvitimme verkkokaupan toteuttamista. Saimme tarjouksia, joissa kerrottiin ettei alle 50 000 euron kannata edes miettiä verkkokaupan perustamista. 

– Lopulta päädyimme rakentamaan verkkokaupan itse Shopify-alustalle. Sijoitimme noin 500 euroa kiekkoihin, hinnoittelimme, kuvasimme ja listasimme ne verkkokauppaan, Matti muistelee.

Ensimmäinen versio Kiekkokingi Oy:n verkkokaupasta avattiin 16. toukokuuta 2021. Sittemmin Kiekkokingi avasi kivijalkakaupan Kaarinan Piispanristillä, perusti myymälän yhteyteen sisätreenikeskuksen ja kasvatti liikevaihtonsa 662 000 euroon.

– Tuohon viime vuoden liikevaihtoon voi olla ihan tyytyväinen, ja tänä vuonna saamme parannettua sitä, arvioi Kiekkokingin toimitusjohtaja Matti.

Verkkokauppa on edelleen Kiekkokingille ykkösbisnes. Uusien frisbeegolfkiekkojen osuus myynnistä on jo yli 60 prosenttia, mutta käytettyjäkin on myyty yli 100 000 ympäri maailman. Lisäksi Kiekkokingi myy kattavasti erilaisia frisbeegolfissa tarvittavia varusteita, kuten kenkiä, laukkuja ja muita oheistuotteita.

Simulaattorin myötä pelaajat pääsevät heittämään kiekkoja.

Simulaattori analysoi heittoja

Marraskuun toisella viikolla Kiekkokingi avasi sisätreenikeskuksensa yhteyteen frisbeegolfsimulaattorin, joka on tiettävästi Suomen ensimmäinen. Matti kertoo, että simulaattori oli pitkään yrittäjien haave.

– Kun avasimme treenikeskuksen pari vuotta sitten, päätimme jo silloin, että jos markkinoille tulee simulaattori, sellaisen rakennamme, Matti sanoo.

– Golfissa simulaattori on oikeasti suosittu ja hyvä bisnes. Niitä on melkein joka kadunkulmassa ainakin isoissa kaupungeissa. Nyt teknologia mahdollisti sellaisen frisbeegolfiinkin, ja päätimme sitten tehdä sen. 

Kiekkokingin käyttämä simulaattori toimii yhdysvaltaisfirma TechDiscin suunnitteleman älysirun avulla. 

– Kiekon pohjassa on älysiru, joka mittaa esimerkiksi kiekon lähtönopeutta, pyörimisnopeutta ja erilaisia nokkakulmia. Ohjelma pyörii tietokoneen kautta, ja meillä on videotykki, joka heijastaa sen isolle heittokankaalle, Matti kuvailee.

Simulaattori avattiin asiakkaille aivan äskettäin, ja käyttäjiä on ollut tähän mennessä muutamia.

– Vielä ei ole frisbeegolfin kovin off-season, jolloin harjoitellaan sisällä, Matti huomauttaa.

– Joulukuusta maaliskuuhun treenihalli on yleensä ollut aina täynnä. 

Pioneerit tulevat Suomesta

Tähän mennessä käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä simulaattoriin.

– Vaikkei ollakaan teknologisesti ihan golfsimulaattoritasolla, niin simulaattorimme tuo kyllä huomattavaa hyötyä ja lisätietoa sen sijaan, että heittelisi kiekkoja vaikka verkkoon, jossa on tutka.

– Aika moni sanoo, että simulaattori on koukuttavaa, siinä viihtyisi useammankin tunnin. 

Matti kertoo, että simulaattorin myötä pelaajat pääsevät myös heittämään kiekkoja, kun aikaisemmin treenihallissa on lähinnä heitetty kiekkoa verkkoon ja harjoiteltu puttailua, eli lyhyitä heittoja.

– Heittäminen on ollut aika haastavaa sisätreenihallissa, koska huippupelaajilla kiekko voi lentää 200 metriä, eikä sellaisia halleja löydy mistään.  

Matti kertoo, että frisbeegolf on lähtöisin Yhdysvalloista, ja siellä harrastajamääräkin on suurin. Suomi tulee hyvänä kakkosena. 

– Meillä on lajin pioneereja, kuten Jussi Meresmaa, ja lisäksi todella paljon harrastajia. 

Torstaina julkaistujen verotietojen mukaan Spin18-yhtiönsä myynyt Meresmaa tienasi yli 15 miljoonan euron kokonaistulot.

Matin mukaan harrastajamäärät ovat kasvaneet myös Ruotsissa ja Tanskassa, samoin kuin Virossa, josta löytyy tällä hetkellä maailman paras naispelaaja Kristin Tattar. Keski-Euroopassa laji sen sijaan on vähän tuntemattomampi.

Kiekkokingin tulevaisuuden tavoite on kasvattaa ulkomaan vientiä. Frisbeegolfin suosio on laskenut Suomessa hieman männävuosista, muualla puolestaan kasvanut. 

– Olemme saaneet kasvatettua esimerkiksi Ruotsin markkinaosuutta pienessä ajassa paljon. Ehkä jossain kohtaa haluamme päästä käsiksi myös isompaan markkinaan, eli Pohjois-Amerikkaan, Matti suunnittelee.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen
Avaa pop-up -ikkuna