YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Nuori sukupolvi aloitti Rakennustoimisto Lainio & Laivorannan puikoissa – ”Juristit olivat prosessissa a ja o”
Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:n sukupolvenvaihdos on tehty vaiheittain ja asiantuntijoiden kanssa. ”Hienoa, että näin prosessi päättyi ja yritys saa jatkoa.”
Kun Rakennustoimisto Lainio & Laivorannan toimitusjohtaja Jari Lainio ylitti kuudenkymmenen ikävuoden rajapyykin, hän alkoi muutama vuosi sitten pohtia mikä olisi yrityksen tulevaisuus. Vuonna 1994 perustettu yritys keskittyy liike-, toimitila- ja teollisuusrakentamiseen sekä julkiseen ja korjausrakentamiseen.
Jarmo Laivoranta on toiminut hallituksen puheenjohtajana. Kun ajatus eläköitymisestä virisi, yrityskauppoja pohdittiin ja vaihtoehtoja tutkittiin.
Muutaman ostotarjouksen jälkeen palattiin sukupolvenvaihdoksen mahdollisuuteen. Rakennusinsinööriksi opiskellut Jari Lainion tytär Janita Lainio oli töissä perheyrityksessä ja halukas jatkamaan yrityksen toimintaa.
Rakennuspeltiseppä ja rakennusinsinööri Juho Nyman sai vuonna 2021 isoisältään Jarmo Laivorannalta painavan puhelun.
– Silloin pari vuotta sitten ukki soitti minulle. Firmasta oli tehty tarjous ja ukki kysyi minulta, että myydäänkö tämä, vai kiinnostaako lähteä jatkamaan. Sanoin, että olen tässä juuri töissä, että jos soitan parin tunnin päästä. Soitin tunnin päästä, että lähden mukaan. Yrittäjyys oli aina kiinnostanut minua, Juho Nyman kertaa tapahtumia.
Asiantuntijat apuna
Sukupolvenvaihdosta alettiin suunnitella ja toteuttaa asteittain.
– Minulle oli tärkeää, ettei firman Y-tunnus muutu, ja sen mukana referenssit ja kaikki muu. Eli että rakennustoimisto pystyy jatkamaan entisellään. Jos näin ei olisi pystytty tekemään, olisi ollut ihan sama, jos nuoret olisivat perustaneet uuden yrityksen. Ja se on tuskainen tie: pankkiyhteydet, rahoitukset ja muut – niitä olisi ollut tässä suhdanteessa äärimmäisen vaikeaa tai lähes mahdotonta hoitaa, Jari Lainio kertoo yrityksen toimitilojen neuvotteluhuoneessa Maskussa.
Osapuolille oli selvää, että prosessiin otetaan mukaan asiantuntijoita.
– Juristit olivat prosessissa a ja o – he kehittivät ratkaisun, jota lähdettiin toteuttamaan. Nyt tehty sukupolvenvaihdos ei ole yrityskauppa, vaan yritys lahjoitetaan. Olemme saaneet verottajalta ennakkoratkaisun siitä, ettei yrityskaupan kaltaisia veroseuraamuksia tule heille eikä meille, Jari Lainio sanoo.
Konsernin emoyhtiössä on tehty kokonaisjakautuminen, joka on mahdollistanut sukupolvenvaihdoksen toteuttamisen mahdollisimman tehokkaasti. Sukupolvenvaihdoksen myötä päätäntävalta ja omistus ovat siirtyneet 100-prosenttisesti Nymanille ja Lainiolle.
Ratkaisua etsittiin myös yrityskaupan kautta.
– Se osoittautui lähes mahdottomaksi. Velka ja riski olisivat tulleet liian isoiksi, Jari Lainio sanoo.
Asiantuntija-avun hyödyntämisen ohella Lainiot ja Nyman neuvovat ryhtymään omistajanvaihdosprosessiin ajoissa.
– Kyllä aikaa pitää varata. Kaksi vuotta on minimi. Liian nopeasti ei kannata edetä, koska silloin voi tulla hölmöjä päätöksiä, Jari Lainio sanoo.
Ei pelkkää pulkkamäkeä
Toimitusjohtajan pestiin astuneen Janita Lainion mielestä aika on kulunut nopeasti. Viimeiset sukupolvenvaihdokseen liittyvät paperit allekirjoitettiin lokakuun lopussa.
– En näe, että tässä vaiheessa vielä kauheasti kilistellään. Kun olemme saaneet vuoden, kaksi firman pyörimään ja tulosta, niin siinä vaiheessa otan onnitteluja vastaan, Janita Lainio sanoo.
Jari Lainio jatkaa töitä senior advisor -nimikkeellä toistaiseksi.
– Onhan se fakta, että tarvitsemme isää tässä vielä, Janita Lainio katsoo.
Hallituksen puheenjohtajaksi ryhtynyt Juho Nyman on opiskellut tuotantotalouden diplomi-insinööritutkintoa omistajanvaihdosprosessin ohella.
– Meillä on jonkin verran kehittämisideoita, esimerkiksi toimistopäässä: järjestelmiä ja muita. Yrityksen toiminta kuitenkin jatkuu kuten ennenkin ja tahdomme jatkossakin olla luotettava ja joustava perheyritys, Nyman sanoo.
Rakennusalan suhdannekuoppa ei hirvitä nuoria yrittäjiä.
– Ajattelen, että on ihan kivakin tilanne hypätä puikkoihin vähän haastavassa tilanteessa, ettei tule ihan pulkkamäki heti alkuun. Saa vähän miettiä ja tehdä, Nyman sanoo.
Urakoista käydään kovempaa kilpailua kuin aiemmin.
– Ennen tarjouksissa oli mukana 3–4 urakoitsijaa, nyt 13–14. Urakoitsijoiden määrä on siis valtava. Paperia jaetaan isolla porukalla, Jari Lainio kuvaa.
Lainio & Laivoranta on panostanut omiin työntekijöihin ja pitkiin työsuhteisiin. Yritys työllistää noin 40 osaajaa. Muutos on otettu vastaan hyvin.
Jari Lainion mukaan hänellä sukupolvenvaihdos on mennyt tunteisiin – hyvällä tavalla.
– Hienoa, että näin prosessi päättyi ja yritys saa jatkoa.
Suvi Uusitalo-Sirén
suvi.uusitalo-siren@yrittajat.fi