YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien hallitus 2024.
5.8.2024 klo 07:18
Uutinen

Nuori yrittäjä, vältä yrittäjyyden alun sudenkuopat

Yrittäjyyden alkutaipaleella eteen voi tulla yllättäviäkin asioita. Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien oman verkoston HYNY:n hallituksen jäsenet jakavat vinkkinsä yrittäjyyteen ja kertovat, millaisia haasteita he ovat kohdanneet.

Salla Juurakko.

Salla Juurakko: ”Hinnoittelu on yksi isoimpia haasteita yrittäjyydessä”

Salla on perheensä kautta nähnyt yrittäjyyden nurjan puolen. Siitä huolimatta hän päätyi itsekin yrittäjäksi työskenneltyään ravintola-alalla 13 vuotta. Somemarkkinointi oli Sallan intohimo, jota hän ryhtyi sinnikkäästi tekemään yrittäjänä.

Hyppy yrittäjyyteen oli Sallalle iso oppimiskokemus. Aluksi Salla otti asiakkaiksi kaikki palveluita tarvitsevat, mutta huomasi nopeasti, etteivät arvot täsmänneet joidenkin kanssa. Nykyään Salla peräänkuuluttaa, että asiakkaiden pitää olla myös yrittäjälle sopivia, jotta työnteko sujuu ja molemmat ovat tyytyväisiä. Hän on hinnoitellut palvelunsa tarkasti ja nostanut palveluidensa hintoja tarvittaessa.

– Hinnoittelu on yksi isoimpia haasteita yrittäjyydessä. Laskin kaikki työhön käyttämäni tunnit tuotannosta, editoinnista ja valokuvauksesta lähtien ja päädyin nostamaan kahden somepakettini hintoja.

Mikael Slavov.

Mikael Slavov: ”Yksinyrittäjyys ilman verkostoja on tarpeettoman vaikeaa”

Kauppatieteiden maisteriksi valmistuttuaan Mikael kokeili yrittäjyyttä myyntivalmennuksen parissa, mutta toiminta ei lähtenyt odotetulla tavalla käyntiin. Hän päätti muuttaa suuntaa ja lähti tekemään aluksi yhdelle yritykselle videoita.

Suunnanmuutos toi kaivattua tulosta. Mikaelin tarjoamiin palveluihin kuuluvat nykyään videoiden suunnittelu, kuvaaminen ja editointi. Yksinyrittäjänä hän liputtaa verkostoitumisen tärkeyttä.

– Yksinyrittäjyys ilman verkostoja on tarpeettoman vaikeaa. Pidän itse lämpimästä verkostoitumisesta, jolloin verkostoituu samanhenkisten ihmisten kanssa. Luottamus mahdollistaa bisneksen.

Aloittaville yrittäjille Mikael antaa vinkiksi hakeutua paikkoihin, joihin ei normaalisti menisi. Kynnys verkostoitumiseen voi olla iso, mutta se kannattaa: yrittäjäystäviin voi tukeutua tiukassa paikassa.

Siva Parlar.

Siva Parlar: ”Mentori voisi auttaa minua pääsemään seuraavalle tasolle”

Siva on tehnyt koko aikuisikänsä töitä yrittäjänä ravintola-alalla ja perustanut muun muassa suositun kasvisruokamerkin. Viimeisimpänä hän on keskittynyt uuteen yritykseensä, joka auttaa yksityisiä ravintoloita saamaan samat edellytykset toiminnalleen kuin ketjuravintolat aina vakuutuksista laitehuoltoihin lähtien. Vaikka Siva on menestynyt yrittäjänä hienosti, hän päätyi hakemaan itselleen sparraajaa nuorten yrittäjien mentorointiohjelmasta.

– Olen saavuttanut asioita, mutta mentori voisi auttaa minua pääsemään seuraavalle tasolle.

Sivan hakemus poiki hänelle 2024 vuoden alkupuolella mentorin, jonka Siva kuvailee olleen hänelle täydellinen: mentori on johtamisen psykologian maisteri, joka auttaa Sivaa kehittymään hänen pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteissaan.

– Isoin unelmani on, että jokin yrityksistäni eläisi pidempään kuin minä.

Tuuli Tuominen.

Tuuli Tuominen: ”Somessa erottuu uniikki sisältö”

Tuuli kiinnostui kauppatieteiden opintojensa aikana brändeistä ja tarinankerronnasta. Nykyään hän tekee töitä yrittäjänä somemarkkinoinnin parissa kehittäen asiakkaidensa sosiaalisen median tilejä. Tuuli hyödyntää palveluidensa markkinoinnissa etenkin TikTokia ja LinkedIniä, joissa hän panostaa laatuun ja säännölliseen tekemiseen.

Tuuli kehottaakin yrittäjiä satsaamaan yrityksensä somemarkkinointiin. Tärkeintä on tehdä pitkäjänteisesti hyvää ja viihdyttävää sisältöä, joka tuottaa arvoa katsojalle. Ihmiset eivät halua pelkästään täydellistä sisältöä, vaan he näkevät mielellään myös kulissien taakse.

– Parhaiten somessa erottuu uniikki sisältö, jota ei ole helppo kopioida.

Yesen Mohamed.

Yesen Mohamed: ”Myös omaa osaamista voi myydä”

Yesen toimi asiantuntijana rekrytoinnin ja HR:n parissa monia vuosia, mutta päätti viime vuonna MBA-tutkinnon suoritettuaan ryhtyä yrittäjäksi. Ajatus oli kytenyt hänen mielessään pienestä pitäen.

Yesen ajattelee, ettei yritysidean tarvitse olla maata mullistava, mutta menestyäkseen pitää olla valmis tekemään paljon töitä. 

– Helposti ajatellaan, että yrittäjänä pitäisi olla jotain ihan uutta ja innovoida, mutta myös omaa osaamista voi myydä.

Yksinyrittäjältä vaaditaan paljon kestävyyttä ja periksiantamattomuutta. Kiristynyt kilpailutilanne näkyy rekrytoinneissa, mutta Yesenin toiveissa on kuitenkin laajentaa toimintaa tulevaisuudessa. – Jos jokin tietty asia ei toimi, pitää pyrkiä uudistumaan ja kehittää asiakkaan ongelmiin ratkaisuja.

Emmi Suuronen.

Emmi Suuronen: ”Olen tehnyt asioita, joista pidän”

Emmi teki neljän vuoden ajan palkkatöitä rakennustyömaalla sekä sivutoimisesti promoottorin ja juontajan töitä yrittäjänä. Hän nousi julkisuuteen kisatessaan Miss Suomi -tittelistä 2021. Julkisuus ja media toivat oman kuormituksensa uralle, kun tunnettuus kasvoi.

– Palkkatyöstä halusi suoriutua hyvin, mikä loi paineita, kun vaihdoin edustusvaatteet päälle. Jouduin painiskelemaan sen kanssa, että aika ja resurssit eivät riitä kaikkeen.

Emmi päätyi aloittamaan kokoaikaisena yrittäjänä 2022, mikä on tuonut kalenteriin paljon vapautta.

– Ihmiset luulevat, että olen tehnyt asioita suunnitelmallisesti ja laskelmoivasti, vaikka olen tehnyt asioita, joista pidän.

Nykyään Emmi tekee töitä yrittäjänä sujuvasti kahdella alalla ja on onnistunut vuosien varrella kasvattamaan yritystoimintaansa.

Jasmiini Peuramäki.

Jasmiini Peuramäki: ”On mahdollista oppia pärjäämään huijarisyndrooman kanssa”

Jasmiini on kouluttautunut personal traineriksi ja ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi. Hän on voinut yrittäjyyden kautta yhdistää molemmat ammatit ja tehdä asioita omalla tavallaan. Palkkatöissä Jasmiini koki, että seinät tulivat usein vastaan. Vaikka yrittäjyys tuntuu ajoittain haastavalta, on hän päättänyt katsoa rauhassa, mihin yritystoiminta hänet vie.

Jasmiini on kokenut yrittäjänä haasteeksi riittämättömyyden tunteet. Hän tuo itsensä työssään esille näkyvästi ja kokee vahvuudekseen sen, että tuo kaikki tunteet aidosti esiin.

– Huijarisyndrooma ei poistu itsestään, mutta on mahdollista oppia pärjäämään huijarisyndrooman kanssa.

Jasmiini suosittelee omia kykyjään tai saavutuksiaan epäileville verkostoitumista muiden yrittäjien kanssa tai vaikka hakeutumista valmennuksiin, joista voi saada yksilöllistä apua ja vertaistukea.

Atte Pohjanmaa.

Atte Pohjanmaa: ”Palkattavan kanssa tulee keskustella rehellisesti”

Aten yrittäjyys alkoi kiinnostuksesta ohjelmointiin. Hän perusti ohjelmistokehitysyrityksensä jo 16-vuotiaana ja palkkasi ensimmäisen työntekijänsä ollessaan itsekin vielä lukiossa. Atte kokee työnantajuudessa tärkeäksi huolellisen rekrytoinnin. Hänen kokemuksensa mukaan työntekijöiden palkkaaminen ei ole vaikeaa, mutta avoimuus on tärkeää.

– Palkattavan kanssa tulee keskustella rehellisesti siitä, mitä hänelle voidaan tarjota palkasta alkaen. Alallani on tärkeää, että palkkamallissa ovat mukana tulostavoitteet.

Atte on vuosien varrella palkannut useita työntekijöitä, ja lisäksi yritys työllistää myös freelancereita. Työntekijöiden palkkaaminen on mahdollistanut yrityksen kasvun. Tällä hetkellä hänen yrityksensä työllistää peräti 30 asiantuntijaa.

Nuorten yrittäjien oma verkosto Helsingissä

Helsingin Yrittäjien Nuorten Yrittäjien verkosto HYNY yhdistää nuoria yrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita. Nuorten yrittäjien toimintaan voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä, sillä verkoston useat maksuttomat tapahtumat ovat avoimia kaikille nuorille yrittäjille.

TEKSTI Venla Vuosalmi
KUVAT
Jaana Tihtonen, Niina Stolt, Joanna Suomalainen ja yrittäjien kotialbumit