YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.3.2021 klo 08:43
Uutinen

Nuori Yrittäjyys ry saa 6,25 miljoonan euron tuen Supercellin Paanaselta ja Kodisojalta, F-Securen Risto Siilasmaalta sekä Ehrnrooth-säätiöltä

Nuori Yrittäjyys ry haluaa yrittäjyyskasvatuksen ja työelämätaidot kaikille Suomen lapsille ja nuorille. Seuraavien viiden vuoden aikana siihen on hienot mahdollisuudet 6,25 miljoonan euron tuella, jonka antajina ovat Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja, F-Securen Risto Siilasmaa ja Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö.

Tunnetut yrittäjät, Supercellin perustajat Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja ja F-Securen perustaja Risto Siilasmaa ovat lähteneet yksityishenkilöinä tukemaan Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) toimintaa viideksi vuodeksi. Myös Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö lähti toiminnan tueksi.

Lahjoitussumma on merkittävä: 1,25 miljoonaa euroa vuosittain viiden lukuvuoden ajan, eli yhteensä 6,25 miljoonaa euroa.

Vauhdilla muuttuvassa maailmassa yrittäjyyden, työelämän ja talouden taitojen osaamisella on suuri merkitys. Näitä taitoja lapset ja nuoret pääsevät harjoittelemaan nyt vielä entistä paremmin osana koulun opetusta toteutettavissa pitkäkestoisissa Nuori Yrittäjyys -ohjelmissa.

”En vielä yläasteella tiennyt, mikä yrittäjä on”

– Jaamme NY:n kanssa unelman siitä, että kaikki suomalaiset lapset ja nuoret saisivat mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä koulussa. Yrittäjyyskasvatuksessa opittavat taidot ovat tärkeitä, vaikka ei päätyisikään lopulta itse yrittäjäksi – ennen kaikkea se, että oppii tekemään muiden ihmisten kanssa töitä yhteisen päämäärän eteen. Samalla lapset saavat kavereita ja mielekästä tekemistä, Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo.

– Itse en vielä edes yläasteella tiennyt, mikä yrittäjä on. Olisi ollut hienoa, jos tällaista toimintaa olisi ollut jo silloin. Suomessa on maailman paras peruskoulu, mutta yrittäjyyskasvatukseen panostamisessa lähdemme muihin Pohjoismaihin verrattuna takamatkalta, Paananen sanoo.

– Meidän pitäisi saada kaikille lapsille ja nuorille maksuton yrittäjyyskasvatus aina päiväkodista yliopistoon, ja viedä Suomi tässäkin maailman kärkeen, Paananen korostaa.

NY:n tavoitteena saavuttaa kaikki Suomen koulut ja oppilaitokset

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) ja tukijoiden yhteinen tavoite on saavuttaa kaikki Suomen koulut ja oppilaitokset, jotta jokaiselle lapselle ja nuorelle tarjoutuu mahdollisuus oppia yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja osana opintojaan, tasapuolisesti taustaan tai koulun maantieteelliseen sijaintiin katsomatta.

NY on tarjonnut jo 18 vuoden ajan kouluille ja oppilaitoksille opetussuunnitelmien tavoitteita tukevia ja laaja-alaista oppimista tukevia Nuori Yrittäjyys -ohjelmia. Kahden viime lukuvuoden aikana kouluille maksuttomia NY-ohjelmia on ollut suomen tai ruotsin kielellä käytössä noin 38 prosentissa kouluista ja oppilaitoksista.

– Tiedämme, että käytännönläheiset ohjelmat todella kiinnostavat nuoria, mutta niiden toteuttaminen jää edelleen vain muutamien innokkaiden opettajien varaan, Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen kertoo.

– Haluamme tukea opettajia heidän tärkeässä työssään, ja yrittäjiltä sekä säätiöltä nyt saadun lahjoituksen myötä pystymme tuntuvasti lisäämään yhteistyötä koulujen kanssa, Utriainen iloitsee.

– Pyrimme siihen, että opettajat ottavat valmiita malleja käyttöönsä, yritykset sparraavat ja verkostoituvat nuorten kanssa, löytävät työntekijöitä, ja jopa jatkajia yrityksiinsä, Utriainen kertoo.

Tavoitteena on nostaa selvästi NY-ohjelmien käyttöä kouluissa seuraavan viiden vuoden aikana.

– Työmme tukena on vuosia ollut mahtavia yhteistyökumppaneita yrityksistä, säätiöistä ja julkiselta sektorilta, ja toivotamme kaikki uudet kumppanit tervetulleiksi mukaan tulevaisuuden mahdollistajiksi, Virpi Utriainen kannustaa.

Nuorten yrittäjyyskiinnostus kasvaa, mutta vähemmistö saa hyvät perustiedot yrittäjyydestä

Tutkimusten mukaan 15–29-vuotiaiden nuorten kiinnostus yrittäjyyden kokeilemiseen on kasvanut vuodesta 2013. Nuorisobarometrin 2020 mukaan 62 prosenttia nuorista ajattelee, että jo peruskoulussa kaikille tulisi opettaa yrittäjyystaitoja.

Yli puolet nuorista kuitenkin kertoo, etteivät koulutus tai opinnot tarjoa heille hyviä perustietoja yrittäjyydestä. Korkeakouluopiskelijoista vain 14 prosenttia kokee opintojen antaneen hyvät valmiudet toimia yrittäjänä. Katso tutkimus täältä.

– Mitä suuremmalle joukolle pystymme esiintuomaan yrittäjyyttä ja yrittäjähenkisyyttä, sitä todennäköisempiä ovat isot menestystarinat täältä pienestä, mutta sisukkaasta Suomesta, painottaa Supercellin perustaja Mikko Kodisoja.

Jo vuoden kestänyt korona-aika on kaventanut nuorten tulevaisuuden näkymiä ja tyytyväisyyttä elämään. Alle 25-vuotiaita on työttömänä yli 40 000, mikä on lähes 10 000 enemmän kuin vuosi sitten. Nuori Yrittäjyys ry haluaa korjata näkymät valoisammaksi.

Siilasmaa: Päättäjien kannattaa tukea yrittäjyyskasvatusta

Tietoturvayhtiö F-Securen perustaja Risto Siilasmaa muistuttaa, että Suomessa keskeinen haaste on hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pitäminen. Yrittäjyyden kautta voidaan synnyttää massiivista lisäarvoa, jolla pystytään rahoittamaan kaikkea sitä, mitä pidämme arvokkaana.

– Yrittäjyyden arvostus on onneksi nousussa. Meillä on yhä enemmän upeita yrittäjäesimerkkejä, ja uskon että myös päättäjät ovat alkaneet arvostaa sitä, millainen voima yrittäjyyteen liittyy. Nuori Yrittäjyys -toiminta tarjoaa loistavia työvälineitä päättäjille tarttua toimeen ja edesauttaa yrittäjyyden onnistumista Suomessa, Siilasmaa toteaa.

– Uskomme, että yrittäjyys, oli se sitten missä muodossa tahansa tai miksi ei voittoa tavoittelemattoman hyväntekeväisyyden muodossa, on kasvun ja hyvinvoinnin perusta. Ilman uutta ajattelua, riskinottoa, uuden oppimista ja myös epäonnistumisia Suomi tai maailma ei kehity tänään, saati huomista varten, toteaa Alexander Ehrnrooth, Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiön hallituksen jäsen.

Lisätietoa www.nuoriyrittajyys.fi

toimitus(at)yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna