YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Päihdetyön ammattilainen Kati Tommila perusti pari vuotta sitten Raiteille-yrityksen. Toivo-pennusta tulee isona tassuterapeutti.
24.4.2025 klo 06:43
Uutinen

Nuoruudessaan alkoholismin itse kokenut Kati auttaa nyt muita pääsemään irti riippuvuuksista – ”Helppo ymmärtää, mitä asiakkaani käyvät läpi”

Valtaosa Kati Tommilan asiakkaista on keski-ikäisiä, töissä käyviä ihmisiä, joiden kulissit ovat vielä kunnossa.

Sydän edellä, ei bisnes. Näin kuvailee Raiteille Oy:n toimitusjohtaja Kati Tommila ammattifilosofiaansa.

– Voi kuulostaa naiivilta, mutta mielestäni tällä alalla ei voi tehdä bisnestä ihmisten kustannuksella. Minun täytyy tietenkin saada työstäni elanto, mutta silti voin olla siinä sydämelläni mukana, Tommila sanoo.

Tommila on päihdetyön moniosaaja, joka auttaa ihmisiä irti eri riippuvuuksista Raiteille-yrityksessään. Hänellä on pitkä kokemus päihdepalveluista ja niiden kehittämisestä. Hän on muun muassa johtanut 15 vuoden ajan päihdeklinikalla avomallista päihdetyötä. 

Siihen, että Tommila perusti vuonna 2023 oman yrityksen, oli montakin syytä. Tärkein oli omien arvojen mukaan toimiminen.

– Haluan tehdä työtäni täysin omalla arvopohjallani, joka liittyy ihmisen kohtaamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ennemmin kuin asiantuntijana kohtaan ihmisen ihmisenä, Tommila kuvailee.

Tommilalla on myös omakohtaista kokemusta päihderiippuvuudesta. Nyt viisikymppisenä hän on ollut täysin raittiina 25 vuotta, mutta nuorena hän sairastui alkoholismiin ja kävi läpi pitkän hoitopolun toipuakseen siitä.

– Olen kohdannut ne samat haasteet, saman häpeän, kaksoiselämän ja kulissit kuin ihmiset, jotka luokseni tulevat. Minun on helppo ymmärtää, mitä he käyvät läpi.

– Lisäksi olen hyvä esimerkki, että alkoholismista voi toipua takaisin hyvään elämään.

Ei hokkuspokkusta

Tyypillinen Tommilan hoitoon hakeutuva asiakas on työelämässä oleva perheellinen keski-ikäinen mies tai nainen. 

– Asiakkaissani on paljon esimerkiksi yrittäjiä ja sotealan ammattilaisia, mutta heitä on kaikista ammattiryhmistä ja kaikilta koulutustasoilta.

Tommila on Valviran hyväksymä palveluntuottaja, mutta hänen luonaan voi käydä täysin anonyymisti. Hän ei tee kirjauksia Omakanta-palveluun. Asiakas maksaa käyntinsä itse, sillä siten anonyymiys on taattu.

– Valitettavasti Suomessa leimautuminen päihderiippuvaisena on tosi vahvaa, ja raitistumisen jälkeenkin esimerkiksi työterveyshuollossa saatetaan nähdä Omakanta-merkinnät, Tommila sanoo.

Hän käyttää hoidossaan yhdysvaltalaista Minnesota-mallia, joka voidaan räätälöidä avohoidossa asiakkaan omaan arkeen. Asiakas voi jatkaa työssäkäyntiään ja asua hoidon aikana kotonaan. 

– Hoidon aikana ajatus, etten saa juoda, vaihtuu siihen, ettei minun tarvitse juoda. Saan juoda, mutten halua, Tommila kuvailee.

Hän sanoo, ettei raitistumisprosessi ole mikään hokkuspokkustemppu, vaan tarkasti strukturoitu ja ammattimainen tapa soveltaa kahdentoista askeleen hoito-ohjelmaa.

– Ennen kaikkea annan työkaluja pysyvyyteen. Raitistuminen on helppoa, mutta raittiina pysyminen on haastavaa. 

Tommilan mukaan Minnesota-hoidolla jopa seitsemän kymmenestä asiakkaasta saavuttaa pysyvän raittiuden. Hän teki myös vastikään ensimmäisen asiakaskyselynsä, jonka tulokset ovat osapuilleen samat: 70 prosenttia hoidetuista oli pysynyt raittiina. 

– Se on huikea tulos, kun verrataan perinteisiin päihdehoitoihin, joissa muutama prosentti asiakkaista raitistuu pysyvästi.

Puskaradio toimii

Tommila ei ole juurikaan markkinoinut yritystään. Hänet tunnetaan jo päihdehoitokentässä, hänen luokseen osataan hakeutua ja häntä suositellaan.

– Teen Tiktokissa ja Instagramissa omilla kasvoillani videoita, joissa jaan tietoa riippuvuuksista. Sitäkin kautta ihmisten on helppo lähestyä minua.

Tällä hetkellä Tommilalla on kolmisenkymmentä asiakasta. Hän haluaa tehdä työnsä aina mahdollisimman hyvin, joten jos hän kokee, että asiakkaita on liikaa, hän ohjaa heitä kollegoilleen. 

– En palkkaa ketään, vaan ostan palvelun tarvittaessa alan ammattilaisilta. Teen muutenkin paljon yhteistyötä. Tunnen alan toimijat aika hyvin ja käytän yhteistyökumppaneita, joilla on sama arvopohja kuin minulla.

Päihdehoito on syklinen ala. Välillä on hiljaisempaa, välillä kiireisempää. Tommila sanoo, että hiljaisista ajoista pitäisi yrittää osata nauttia ja luottaa siihen, että asiakkaita tulee taas. 

– Päihderiippuvuus on sellainen ongelma, ettei se lopu Suomesta ihan heti.

Eniten Tommila hoitaa alkoholiriippuvaisia, vaikka asiakaskunnassa näkyvät myös muut päihteet.

– Tänä päivänä on myös paljon sekakäyttöä, päihdyttäviä ja rauhoittavia lääkkeitä. Työelämässä olevien nuorten aikuisten kokaiininkäyttö on kasvussa pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla.

Lisäksi Tommila auttaa esimerkiksi läheisriippuvuudesta tai muista toiminnallisista riippuvuuksista kärsiviä.

Tommilan toimenkuvaan kuuluvat myös räätälöidyt palvelut kuten ehkäisevä päihdetyö ja kehittämisprojektit työnantajille, yrityksille sekä kunnille.

Kulissit kunnossa

Suurin osa Tommilan asiakkaista kärsii varhaisesta ja keskivaiheen alkoholiriippuvuudesta. He pystyvät vielä hoitamaan työnsä, kodin ja perheen, mutta alkoholinkäyttöön on tullut riippuvuuden piirteitä: salailua, annosmäärien kasvua, kontrollikyvyn menettämistä, selittelyä, puolustelua, valehtelua, häpeilyä ja syyllisyydentunteita.

– Karkeasti riskikäyttäjän erottaa riippuvaisesta se, että riippuvaisella käyttö jatkuu selkeistä haitoista huolimatta.

– Ihmisen persoona alkaa myös muuttua riippuvuuden myötä. Alkoholinkäyttöön tulee vahvaa kieltomekanismia: minähän hoidan työni niin hyvin, meillä on kaunis koti ja urheilen, Tommila kuvailee.

Juomisen myötä ihmisestä tulee itsekeskeinen, eikä hän pysty ymmärtämään empaattisesti, miltä juominen läheisistä tuntuu.

– Ongelman kieltäminen on sairauden haastavin mekanismi, ja hoidossa se pitää purkaa osaavasti, Tommila sanoo.

Tommila kertoo että suurin osa, noin 70 prosenttia suomalaisista alkoholisteista on työelämässä. Rappioalkoholisteja on vain pari-kolme prosenttia.

Hänen mukaansa suomalaiset alkoholisoituvat esimerkiksi eteläeurooppalaisia helpommin geeniperimänsä takia. Pohjoismaalaisilla perimän osuus alkoholismiin on noin 50–65 prosenttia, eteläeurooppalaisilla vain noin 15 prosenttia.

– Suomalaisia on nyt 40 vuotta opetettu eteläeurooppalaisiin juomatapoihin, mutta me emme pysty juomaan samalla tavalla, sillä alkoholisoidumme.

Työ on elämäntapa

Toipuneena alkoholistina Tommila pystyy antamaan asiakkailleen myös vertaistukea. Hänen oma juomisensa tapahtui aikoinaan enimmäkseen kulisseissa. Se alkoi hauskoissa sosiaalisissa tilanteissa, mutta siirtyi ajan kuluessa vaivihkaa kodin seinien sisäpuolelle.

– Riippuvuuteni eteni vauhdilla, mutten pystynyt myöntämään sitä. Menin lääkäriin unettomuuden, uupumuksen ja muiden masennusoireiden takia. Lääkäri sanoi, että olen alkoholisti. Hän ohjasi minut Minnesota-malliseen hoitoon, ja siellä vasta ymmärsin, mitä alkoholismi oikeasti tarkoitti.

Tommila sanoo, että työssä toisten auttajana oman jaksamisen täytyy olla kunnossa. Hän myöntää, että töiden rajaaminen vain työajalle on ollut vaikeaa.

– Olen joutunut opettelemaan sen kantapään kautta. Elämässä on muutakin kuin työ, vaikka toisaalta olen myös hyvin vastuuntuntoinen asiakkaistani. 

– En kuitenkaan koe tätä liian haastavana, sillä tämä on minulle erittäin mielekäs tapa tehdä töitä.

Tommilan työssäjaksamista tukee myös yrittäjäperhe.

– Olen neljän lapsen äiti. Kaksi aikuista tytärtäni ovat molemmat yrittäjiä, samoin mieheni, ja tuemme kaikki toisiamme.

Tommila kokeekin yrittäjyytensä enemmän elämäntapana kuin pelkkänä puurtamisena.

– Se on osa elämääni, olen siinä sydämelläni mukana, ja se näkyy myös asiakastyössä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Kaisu Puranen